Πρόταση: Να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης

2.7.11

Σε πρόσφατη ανακοίνωση των όσων διοργανώνουν την πολυσυζητημένη αποστολή στη Γάζα διαβάζω:

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένοντας Άνθρωποι» θα αποτελείται από 10 πλοία, από τα οποία δύο είναι φορτηγά που θα μεταφέρουν φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιβατηγά με εκατοντάδες επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, ευρωβουλευτές, συγγραφείς, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και ακτιβιστές. Θα επιβαίνουν επίσης αρκετά συνεργεία διεθνών τηλεοπτικών σταθμών (CNN, NBC Al Jazeera κλπ) όπως και δημοσιογράφοι σε αποστολή από πολλά διεθνή μέσα και εφημερίδες.

Πρώτα από όλα, νομίζω ότι έχει μια αξία η αναλογία πλοίων που....


...μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και των πλοίων που μεταφέρουν πολιτικούς, δημοσιογράφους κτλ.  Από τα 10 πλοία, μόλις τα 2 θα μεταφέρουν βοήθεια. Στα υπόλοιπα 8 έχουν κλείσει θέσεις "διάφοροι", αποκλείεται να είναι όλοι απαραίτητοι για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Μιας και λοιπόν ήδη έχει αγορασθεί ή συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη γιατί πράγματι στη Γάζα η κατάσταση είναι εφιαλτική, θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρει με δικά της μέσα ή με δική της εγγύηση την ανθρωπιστική βοήθεια και μόνο στη δοκιμαζόμενη Παλαιστίνη. Την επιχείρηση θα μπορούσε να αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ο οποίος έχει ήδη κριθεί κι αξιολογηθεί θετικά στο καυτό μέτωπο της Λιβύης.


Θα δέχονταν κάτι τέτοιο οι ακτιβιστές ή θεωρούν τη φυσική της παρουσία αναγκαία "για το καλό" της Παλαιστίνης; Θα αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία η κυβέρνηση;