Οι βάσεις της ντροπής

29.8.11

Έγραψα πρόσφατα (εδώ) το εξής:

Εξάλλου, μεταρρύθμιση χωρίς Καλλικράτη στα ΑΕΙ δεν γίνεται. Και το καλύτερο νομοσχέδιο του κόσμου δεν μπορεί να  προσφέρει λόγω ύπαρξης στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας ή στο ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς.

Χαζεύοντας σήμερα τις βάσεις, εντόπισα διάφορα εξωφρενικά όπως τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο(!) η οποία υποδέχεται 72 νέους φοιτητές που ξεπέρασαν τη βάση του 12,77. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι στο Ναύπλιο λειτουργεί τμήμα ΑΕΙ.

Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ τι βγαίνει κανείς από το τμήμα Κοινωνικής κι Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πελοποννήσου με έδρα την Κόρινθο(!) το οποίο υποδέχεται 108(!) νέους φοιτητές που ξεπέρασαν τη...

...βάση του 13,05.  Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω και το μέλλον των 126(!) φοιτητών που έγιναν δεκτοί στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών της Ρόδου "πιάνοντας" το 11,73 της βάσης.

Όσο για τους 144(!) νέους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Μυτιλήνης, θα τους πρότεινα να ξεκινήσουν τις σπουδές τους με ένα τάμα στον Άγιο Ραφαήλ του οποίου η θεία παρέμβαση θα μπορούσε να δώσει λόγο ύπαρξης στο εν λόγω τμήμα. Εξάλλου, τι να ευχηθεί κανείς στους 180 νέους φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής;

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα παραδείγματα, ειδικά στο χώρο των ΤΕΙ. Τις σχολές αυτές δεν σώζει κανένας νόμος πλαίσιο ούτε τις επηρεάζει η χαμηλή χρηματοδότηση. Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να κλείσουν με σκοπό να απαλλαχθεί η χώρα από ένα νοθευμένο εργατικό δυναμικό που μάταια αναζητά θέσεις εργασίας κοντά στο αντικείμενο των σπουδών του.