Στα 60 εκατ. ευρώ το όφελος από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ- Μειώνεται το ανταποδοτικό τέλος

19.9.11

 Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ο Υπ.Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δίνοντας ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης:

- Την Πέμπτη παρουσιάσατε στο υπουργικό το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ. Το όφελος από τις περικοπές στις δαπάνες της κρατικής τηλεόρασης σε τι ύψος ανέρχεται;

- Το αναμενόμενο όφελος από την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να προσεγγίσει τα 60 εκατ. ευρώ το 2012. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει το όφελος στα ελληνικά νοικοκυριά, μέσω της μείωσης του ειδικού ανταποδοτικού τέλους.

- Τι απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν για την κατάργηση της ΕΤ1, ενώ...
 

...η ΕΡΤ εμφανίζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς;

- Πολλοί επικαλούνται το επιχείρημα ότι συμβάλλει στην προώθηση του πολιτισμού. Η δική μου άποψη είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα κανάλι, αλλά να διαπερνά ως λογική το σύνολο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των πολυμέσων. Εξάλλου εμείς όχι μόνο δεν θα καταργήσουμε τις ποιοτικές εκπομπές λόγου, αλλά θα τις ενισχύσουμε. Οι προϋπολογισμοί είναι πράγματι πλεονασματικοί. Δεν είναι όμως δύσκολο όταν εισπράττεις 300 εκατ. τον χρόνο από το ανταποδοτικό τέλος.

- Ποιος όμως είναι ο λόγος που την κλείνετε; Είναι μόνο αυτός; Γιατί δεν καταργήσατε την ΕΤ3;

- Στην ΕΤ1 εργάζονται 700 άτομα, σε αντίθεση με την ΕΤ3 όπου εργάζονται 350 άτομα, αλλά έχει μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αξιολογηθεί και θα κατανεμηθεί σε άλλες δραστηριότητες με βάση τη νέα δομή της εταιρείας. Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα. Η σύγχρονη τάση είναι τα πολυμέσα, στα οποία άλλωστε δείχνει προτίμηση η νέα γενιά, σε σύγκριση με το «γερασμένο» τηλεοπτικό κοινό της κρατικής τηλεόρασης.