Οι 6.500 που χρωστάνε 30 δις

8.9.11

Tην περιβόητη μαύρη λίστα με οφειλέτες του δημοσίου έδωσε τελικά σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα αυτή αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Το μέτρο προβλέπεται στη νομοθεσία και ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 41 δισ. ευρώ. Η λίστα εδώ.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον η δημοσίευση των ονομάτων αλλά φοβάμαι ότι η δημοσίευση τους δεν θα βοηθήσει σε κάτι. Οι γνωστοί ρήτορες των παραθύρων θα ουρλιάζουν ότι "η κυβέρνηση αντί να εισπράξει τα 30 δις των μεγαλοκαρχαριών, κόβει τις συντάξεις".

Η είδηση δεν είναι ότι 6.500 "κακοί" χρωστάνε 30 δις. Η είδηση είναι...

...ότι οι κυβερνήσεις επέτρεψαν σε όλους αυτούς να χρωστάνε τόσα. Κάποια από τα χρέη χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ποσά που εμφανίζονται είναι αυξημένα από τους τόκους όλων αυτών των χρόνων κι από τα 30 δις, ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να εισπραχθούν.


Δεν θα βοηθήσει και πολύ η δημοσιότητα. Να πω ότι έχουμε και τίποτα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ που θα στριμώξουν τους επιχειρηματίες που χρωστάνε...