
Σενάριο 2, «καταστροφική διάλυση της Ευρωζώνης»: Η Ευρωζώνη δεν κάνει το αναγκαίο άλμα, η μεγάλη διαπραγμάτευση αποτυγχάνει, μια μεγάλη χώρα του ευρώ όπως η Ιταλία αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η Ευρωζώνη των «17» διαλύεται στα εξ ων συνετέθη ή σε επιμέρους ομάδες. Η Ελλάδα συμπαρασύρεται.
Σενάριο 3, «ελληνική καταστροφή»: Η Ευρωζώνη προχωρεί στη στενότερη ενοποίηση, κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, όμως στο όνομα μιας συνεκτικότερης Ευρώπης και της τήρησης των κανόνων, η Ευρώπη, αφού έδωσε αλλεπάλληλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, εγκαταλείπει...
...την προσπάθεια. Ως αδύνατος κρίκος, ως αθεράπευτη περίπτωση, ως μια χώρα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να συμμετάσχει στους νέους θεσμούς στενότερης οικονομικής ενοποίησης, η Ελλάδα εξωθείται σε μονομερή έξοδο από το ευρώ.
Το σενάριο 1 είναι ασφαλώς το πιθανότερο. Ομως, το σενάριο 3 είναι πιθανότερο από το σενάριο 2. Είμαστε πολύ μικρή οικονομία για να επηρεάσουμε το σενάριο 2. Ομως, αν το σενάριο 3 υλοποιηθεί, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Βέβαια, ορισμένοι, όπως ο κ. Τσίπρας, για να πατάνε και στις δύο βάρκες (και μέσα στο ευρώ και αντίθεση στο Μνημόνιο), διατείνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποβολής μας από την Ευρωζώνη. Είστε δύο φάσεις πίσω, κ. Τσίπρα: η έξωση είναι προ των πυλών.
Η πρόβλεψη/εκτίμηση του Γιώργου Παγουλάτου εδώ