Εκλογή αρχηγού από τη βάση, όχι από όποιον περάσει

22.11.11

Ανεξάρτητα από το ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφοι αρχηγοί, θεωρώ πια δεδομένη την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στον αστερισμό της εκλογής προέδρου και νομίζω ότι έχει αξία μια συζήτηση για το είδος της διαδικασίας που θα επιλεχθεί.

Τόσο το 2004 όσο και το 2007 η εκλογή του αρχηγού έγινε από κάτι που βαφτίστηκε "βάση" στη λογική του ότι στο προσκλητήριο συμμετοχής ανταποκρίθηκαν μέλη και "φίλοι" του ΠΑΣΟΚ. Όσοι πέρασαν έστω κι έξω από ένα εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ το 2007, γνωρίζουν ότι μόνο "βάση" δεν μπορεί να θεωρηθεί η μάζα των ανθρώπων που ψήφισαν. Οι μηχανισμοί των δυο υποψηφίων επιστράτευσαν τους πάντες, σημειώθηκε μάλιστα ρεκόρ συμμετοχής οικιακών βοηθών από ανατολικές χώρες καθώς δικαίωμα ψήφου είχαν άκριτα και οι αλλοδαποί.

Κατά την άποψη μου, η διαδικασία αυτή δεν...


...πρέπει να επαναληφεί. Η εκλογή αρχηγού θα πρέπει μεν να γίνει από τη βάση αλλά με έναν τρόπο συντεταγμένο, με έναν τρόπο που θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει μια πιο σταθερή μάζα ενεργών μελών.

Προτείνω λοιπόν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες να έχουν μόνο όσοι θα έχουν εγγραφεί είτε ως πλήρη μέλη είτε ως "φίλοι" μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία πριν την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες. Όσοι εγγραφούν μέλη θα πρέπει να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή που προβλέπεται ενώ όσοι εγγραφούν φίλοι θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο, όχι μεγαλύτερο των 5-10 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν κάποια στεγανά που θα αποτρέψουν την εμφάνιση των "πούλμαν" και από τις δυο πλευρές. Δεν τιμά ένα κόμμα το να ψηφίζει όποιος τύχει να περνάει έξω από τα εκλογικά κέντρα, συχνά εισπράττοντας κάποιο χαρτζιλίκι από τους ομαδάρχες των υποψηφίων.

Παράλληλα, η διαδικασία αυτή θα συμβάλει και στην αυτογνωσία του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας. Η νέα ηγετική ομάδα θα έχει στα χέρια της μια σημαντική μέτρηση των πραγματικών μελών και φίλων του κόμματος, όχι ένα κενό επιχείρημα περί "1.000.000 ήρθαν να ψηφίσουν".

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας θα έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που θα συμβάλει στην άμεση οικονομική του εξυγίανση τόσο με την τακτοποίηση των υποχρεώσεων των μελών όσο και με την "έκτακτη εισφορά" των φίλων. Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα θα έχει αποκτήσει νέες και επικαιροποιημένες λίστες πολιτών τους οποίους πλέον θα μπορεί να αντιμετωπίζει ως "συντρόφους" ή "συμπαθούντες".

Θα χαρώ πραγματικά να διαβάσω και την δική σας άποψη.