
Την παραθέτω ολόκληρη:
Αγαπητοί σύντροφοι, άκουσα όλους με προσοχή και ιδιαίτερα άκουσα τους πρωτοκλασάτους. Και για να ελαφρύνω λίγο, έχω να πω κάτι, ένα περιστατικό που συνέβη πάλι στην πατρίδα μου. Όπου όταν χάσαμε μια σίγουρη εκλογή πριν από 15 χρόνια, έγινε ένα πάνελ στην τηλεόραση με τους πρωτοκλασάτους της ήττας. Και όπως καταλαβαίνετε, κανένας εκεί δεν έφταιγε.
Οπότε κάποια στιγμή, γίνεται ένα...
...τηλεφώνημα και ζητάει από τη δημοσιογράφο να μιλήσει κάποιος που το δέχεται ο δημοσιογράφος. Και τους λέει: «Αγαπητοί φίλοι, είμαι ο Καλοπίττας Κώστας, ηλεκτρολόγος από τα Ρεβένια», μια τότε όχι ανεπτυγμένη περιοχή της Λαμίας. «Θέλω να πω στους κυρίους ότι αναλαμβάνω εγώ όλη την ευθύνη». Λοιπόν, ας ψάξουμε να βρούμε τον Καλοπίττα, μην πω ότι είμαι εγώ..
Και τούτο αγαπητοί φίλοι γιατί ξέρετε, πολλοί από δω απαιτούμε να ειπωθούν αλήθειες και απαιτούμε και τον ανδρισμό ο καθένας ν' αναλάβει αυτό που του αναλογεί. Τα λάθη του Παπανδρέου τα πληρώνει ο Παπανδρέου, τα λάθη των υπουργών που έγιναν, δεν τα πληρώνουν οι Υπουργοί; Μα αν είναι δυνατόν..
Θα ήθελα να πω δε, προς όλους αυτούς που δεν έχουν ευθύνη, κι εδώ το νιώθω ειλικρινά αγαπητοί φίλοι, ότι κάποιοι από εμάς από δω φέραμε την παρθενία μας, η οποία τσαλαπατήθηκε. Περνούσαμε στις πλατείες και σηκώνονταν να καθίσουμε. Τώρα μας μουντζώνουν και μας δέρνουν. Δε θέλουμε να τ' ακούμε αυτά, θέλουμε άντρες να μιλάνε την αλήθεια, για να τους δώσουμε το προβάδισμα μετά.
Ήθελα πολλά να πω, πώς είδαμε εμείς οι νέοι και κάποιοι άλλοι μη πρωτοκλασάτοι την πολιτική αυτά τα δυο χρόνια. Δυστυχώς δε μου το επιτρέπει ο χρόνος. Θα πω όμως κάτι: Ότι αν αυτοί αγαπητοί φίλοι που διαπραγματεύθηκαν στην Ευρώπη ήταν κάποιοι άλλοι συνέλληνες οι οποίοι είχαν τις ίδιες οικονομικές γνώσεις, αλλά ήταν των 800 ευρώ, εγώ νομίζω ότι δε θα φτάναμε εδώ, δε θα δέχονταν κάποια πράγματα.
Όπως και επειδή η επιδρομή έγινε και από Υπουργούς σε κάποια νομοσχέδια δίχως να μας το ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ λέω και αν κάποιοι Υπουργοί είχαν κάνει ζωή των 800 ευρώ, πάλι δε θα το πήγαιναν το θέμα εκεί.
Αν με ρωτούσαν αγαπητοί φίλοι ποια είναι τα τρία λάθη θα έλεγα ότι στο εξωτερικό δεν έγιναν, ότι υπήρξε το κύρος του Παπανδρέου, σταθήκαμε καλά, θα έπρεπε όμως να ήμαστε πιο πειστικοί ότι δεν πάει παρακάτω. Κι ένα άλλο, να τους μπερδέψουμε λίγο. Να τους ζητήσουμε πράγματα που θ' αποδείκνυαν ότι αυτοί θέλουν το συμφέρον μας, αλλά μέσα από το δικό τους συμφέρον.
Και αυτό θα είναι αν τους λέγαμε να μας διασφαλίσουν τα σύνορα, άμα τους λέγαμε να μας βοηθήσουν στους λαθρομετανάστες. Αν τους λέγαμε να μας δώσουν τις offshore εταιρείες. Αν τους λέγαμε να μας δώσουν ποιοι δικοί μας πήγαν τα λεφτά έξω. Αν τους λέγαμε να μας δώσουν τεχνολογία και να μηχανοργανώσουμε την Ελλάδα. Αν τους λέγαμε να μας επιτρέψουν ν' αναστείλουμε τις εισαγωγές, που δε μπορούμε, για ν' αναπτυχθεί η δική μας οικονομία. Εγώ λέω ότι δε θα δέχονταν. Αλλά θα τους ξεσκεπάζαμε και αυτό μπορεί να ήταν αίτημα άλλων λαών.
Το δεύτερο που κάναμε είναι προς το εσωτερικό, το ότι δεν αντιμετωπίσαμε τις παθογένειες. Όλοι συζητάμε και γίναμε οικονομολόγοι κι έχουμε πάρει ένα πτυχίο, όλοι μας εδώ μέσα, κανένας να πει για τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ πέρα. Δεν έγινε ένα κάλεσμα προς τους πλούσιους και να τους πούμε ότι «φίλε, εσύ από την Ελλάδα έχεις φτιαχτεί, η Ελλάδα έχει ανάγκη, έλα ν' αναλάβεις το έργο και μη μας στέλνεις τις γυναίκες να μας κάνουν τις πρέσβειρες». Φτάνει μέχρι εκεί, είναι ντροπή μας. Δεν το κάναμε ούτε αυτό.
Κι ένα τρίτο: Δεν είπαμε στον Έλληνα ότι είναι και αυτός υπεύθυνος. Ότι και αυτός πρέπει να δώσει το 100% του καλύτερου εαυτού του για να βγούμε από την Ελλάδα. Δε βγαίνει μ' έναν.
Κάτι για τη διαδικασία: Εγώ νομίζω αγαπητοί φίλοι, θέλω να τοποθετηθώ Γραμματέα, ότι για πολλούς λόγους έπρεπε να πάμε με τον Παπανδρέου. Τρεις θ' αναφέρω μόνο: Για να υπερασπιστούμε το έργο μας, αυτό που έχει γίνει δραματικά αργά, δεύτερον για να μας μείνει το κόμμα συμπαγές αν χάσουμε και τρίτον, να μην υποστεί μια ήττα ο νέος αρχηγός που πιθανώς θα βγάλουμε, που θα βγάλουμε αύριο.
Κι ένα τελευταίο για τον αρχηγό, για να μην κάνω τον καλό προς αυτούς που τώρα ενδιαφέρονται: Εγώ θεωρώ ότι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα νέο άφθαρτο, πολιτικό πρόσωπο, ο οποίος θα πιστεύει ακράδαντα ότι εκπροσωπεί το φτωχό και τον αδύνατο Έλληνα, ο οποίος δε θα χρωστάει σε κανέναν, δε θα έχει διασυνδέσεις με αυτούς που πιέζουν και ο οποίος θα μπορέσει να πείσει τον Έλληνα ο οποίος δε ζητάει πολλά σοσιαλιστικά και τέτοια. Ζητάει, «θέλω αρχηγό και κόμμα να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, θέλω αρχηγό να χτυπήσει το λαθρεμπόριο».