Ψυχραιμία στην Αθήνα παρά την "παύση" του PSI

13.1.12

Ψύχραιμος κι απρόθυμος για κάποια "ειδική" δήλωση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ο πρωθυπουργός εκφώνησε κανονικά τον προσχεδιασμένο λόγο του και μόνο μια αποστροφή του μπορεί να θεωρηθεί "επικαιροποιημένη":

Έχουμε πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προανέφερα, δηλαδή το PSI και η ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας, η χώρα εξακολουθεί να...


...βρίσκεται αντιμέτωπη με οξείς οικονομικούς κινδύνους. Μόνο όταν έχουν κλείσει επιτυχώς οι δύο αυτές διαδικασίες θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πατάει πια σε στέρεο έδαφος. 

Επέλεξε μάλιστα να κλείσει την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας:

Από την κρίση αυτή η Ελλάδα θα εξέλθει, με την αλληλεγγύη των εταίρων μας, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Εάν σταματήσουμε, θα πάνε οι θυσίες χαμένες. Εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής ως το τέλος, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά.

Μιας και ο πανικός σίγουρα δεν αποτελεί καλό σύμβουλο, ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Εξάλλου, στα δελτία των 8 έχουμε ήδη χρεοκοπήσει 3-4.000 φορές, δεν χάθηκε ο κόσμος να χρεοκοπήσουμε ακόμα μία.