O Παπακωνσταντίνου εξηγεί, ακούει κανείς;

21.3.12

Είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που δημοσίευσε στο site του τα όσα είπε ενώπιον μιας Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφηγείται με το τρόπο αναλυτικό το τι παρέλαβε το μακρινό 2009 από τη Νέα Δημοκρατία αλλά...


...φοβάμαι ότι δεν έχει μείνει πια κανείς να τον ακούσει.

Διαβάζω στο υπόμνημα που κατέθεσε:

-Μετά το Eurogroup μέσα στον Ιούλιο 2009 ο Πρόεδρος του Eurogroup J.C. Juncker στέλνει προς τον Υπ. Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου επιστολή σχετικά με το έλλειμμα. Και αυτή η επιστολή κρατήθηκε κρυφή και δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. 

Στο μεταξύ τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο ο τότε Υπουργός Οικονομικών λαμβάνει στο γραφείο του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού που δείχνουν ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει. Και αποφασίζει να μη τα δημοσιεύσει, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρέωση η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού την 20η κάθε μήνα. Για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια χρονιά, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία των δελτίων εκτέλεσης προϋπολογισμού σταματάει η δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδειχναν πόσο έξω είχε πέσει ήδη ο Προϋπολογισμός. 

 -Τι παραλάβαμε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλλον είναι καλύτερο να ξεκινήσω με το τι δεν παραλάβαμε:
  • Δεν παραλάβαμε πρωτόκολλο ούτε καν υπολογιστές
  • Δεν παραλάβαμε αρχείο με τι είχε και τι δεν είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους μας
  • Δεν παραλάβαμε προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ αυτό έπρεπε να κατατεθεί άμεσα, κανονικά την επομένη των εκλογών.
  • Δεν παραλάβαμε απολογισμό για το που βρίσκεται η χώρα
  • Δεν παραλάβαμε κανένα σχέδιο για το πως θα αντιμετωπιστεί ο εκτροχιασμός του ελλείμματος που όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ήταν πλήρως γνωστός στην απερχόμενη Κυβέρνηση.
Περισσότερα εδώ.