Την εκλογή του ΠτΔ από το λαό υπό...όρους προτείνει ο Βενιζέλος

25.4.12

Τις προτάσεις του για τη "Νέα Πολιτεία" παρουσίασε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τη συνταγματική αναθεώρηση-φιάσκο του 2001. Δείτε τι προτείνει για την εκλογή και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας:

§ Στην αναθεώρηση πρέπει -εάν δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του με 3/5- να προβλέπεται η άμεση εκλογή από το εκλογικό σώμα, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

§ Και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποκτήσει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Όχι τις παλιές, οι οποίες απεδείχθησαν αδιέξοδες σε σχέση με το διορισμό και την παύση της Κυβέρνησης και τη διάλυση της Βουλής, αλλά...


...νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες για να προωθείται και να διασφαλίζεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, η πραγματική σχέση της κοινωνίας των πολιτών με τους δημοκρατικούς θεσμούς, η αποτελεσματική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Εκεί μπορεί και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει πολύ συγκεκριμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες, ώστε να διατυπώνει εθνικό, συναινετικό εγερτήριο λόγο.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Με λίγα λόγια, η Βουλή θα κρίνει κάθε φορά για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από το λαό ενώ ο Πρόεδρος θα παραμείνει διακοσμητικό στοιχείο με κάποιες ακόμα αόριστες ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Βρίσκω την πρόταση του κ.Βενιζέλου ανόητη. Ο τρόπος εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επηρεάζει αυτονόητα τη μορφή του πολιτεύματος. Σε μια Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκλέγεται από το λαό ένας διακοσμητικός ηγέτης.
Αν ο θεσμός του Προέδρου ενισχυθεί σημαντικά και υιοθετήσουμε το μοντέλο μιας Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να εκλέγουν τον Πρόεδρο.

Μέχρι τότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιπλέξουμε τη λειτουργία του πολιτεύματος.