Καινούργιο κοσκινάκι μου, και που να σε κρεμάσω;

13.5.12

Της Σταματούλας

Ο κ. Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε εξάντλησε όλα τα περιθώρια αλαζονείας και αμετροέπειας. Δεν είναι μόνο οι επιστολές - δηλώσεις μετάνοιας που ζήτησε από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να υποβάλλουν στους ηγέτες της ΕΕ στις οποίες να ξεκαθαρίζουν ότι τα όσα έχουν υπογράψει δεν ισχύουν. Εγκάλεσε επίσης τον κ. Φ. Κουβέλη, που δήλωσε ότι θα στηρίξει μια κυβέρνηση της αριστεράς με κόκκινη γραμμή την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επειδή δεν του παρείχε στήριξη προεκλογικά ώστε να έχει σήμερα την πλειοψηφία η αριστερά. Δυο μέρες μετά τον αποκάλεσε "αριστερό Καρατζαφέρη" που προσφέρει...


...αριστερό άλλοθι για την επαναφορά του μνημονίου από το παράθυρο. Για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση δεν φταίει φυσικά ο ίδιος, αλλά ο εκλογικός νόμος και ο κόσμος που δεν ψήφισε σωστά. "Θα είχα περισσότερες δυνατότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερες ψήφους", είπε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στο συμπέρασμα αυτό ο κ. Τσίπρας κατέληξε αφού πρώτα περιέφερε την διερευνητική εντολή ως τρόπαιο σε κόμματα που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν επί της ουσίας τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης καθώς έμειναν εκτός βουλής (Οικολόγοι Πράσινοι, Κοινωνική Συμφωνία), αλλά και σε διάφορους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους εργαζομένων, τον Μίκη Θεοδωράκη κ.α που του παρείχαν προφανώς στήριξη, αλλά κυβέρνηση δεν προέκυψε. Λίγες ώρες πριν την επιστρέψει συναντήθηκε με τους Π. Καμμένο, Ευ. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά που καθόλου δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα, αλλά εκφράζουν το 42,63% του εκλογικού σώματος. Το προεκλογικό διήμερο show του Σύριζα ολοκληρώθηκε με τον κ. Τσίπρα να μας λέει ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο διαβούλευσης (!) και ότι είναι χρέος του να μην προδώσει την λαϊκή εντολή που είναι κατά τη γνώμη του σαφής: "Να ματαιωθούν τα μέρα της τρόικας".

Ακόμα κι αν δεχτούμε, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Σύριζα, ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο,  τότε εκτός από το 65% που λέει όχι στο μνημόνιο και θέλει να ματαιωθούν τα μέτρα της Τρόικας, υπάρχει κι ένα 32,03% (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που τάσσεται υπέρ του μνημονίου. Τι το κάνει το ποσοστό αυτό ο κ. Τσίπρας; Το διαγράφει; Λαός δεν είναι κι αυτοί; Δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν στην κυβέρνηση; Εκτός αν δεν είναι και τόσο Έλληνες για να θυμηθούμε και μια πρόσφατη δήλωσή του, οπότε δεν τους υπολογίζει.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει μόνο τα αποτελέσματα που τον βολεύουν, στάση σαφώς αντιφατική για ένα κόμμα πάγια θέση του οποίου είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής που συνεπάγεται ευρύτερες συμμαχίες και κυβερνήσεις συνεργασίας. Α, ξέχασα! Την απλή αναλογική, ο Σύριζα, την ήθελε μέχρι πριν μια βδομάδα. Με τον "ληστρικό" εκλογικό νόμο βγήκε δεύτερος. Σήμερα θέλει αυτοδυναμία και ετοιμάζεται να αποκτήσει ενιαία δομή προκειμένου να πάρει και το bonus των πενήντα εδρών.

Η έπαρση του κ. Τσίπρα δεν οφείλεται στο 16,78%. Είναι άσχετη με τις εκλογικές του επιδόσεις. Εξ ονόματος του λαού μιλούσε εξάλλου κι όταν έπαιρνε 4,60%. Η διαφορά είναι ότι με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών ο Σύριζα γίνεται συστημικό κόμμα και η καζούρα στους ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης δεν αρκεί.