Μια αιρετική άποψη καταθέτει μέσω του blog του ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος:
Η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης με τον σχηματισμό κυβέρνησης "παντός καιρού και ιδεολογίας" είναι αδιέξοδη. Γιατί καμιά κυβέρνηση, ούτε από την παρούσα ούτε από την επόμενη Βουλή μπορεί να απαντήσει ως εντολοδόχος του Ελληνικού λαού...
...το πραγματικό δίλημμα. "Μνημόνιο και ευρώ ή έξω από το ευρώ". Γιατί το ερώτημα αυτό δεν απαντάται με εντολοδόχους. Κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να το απαντήσει. Δεν μπορεί ο κάθε αρχηγός κόμματος, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής να ερμηνεύει το "μήνυμα των εκλογών" κατά το δοκούν.
Τα πολιτικά κόμματα και κάθε άλλος φορέας έχουν ένα άλλο ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν στο συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να συμβάλλουν στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συνέπειες της κάθε επιλογής. Με ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς και καταστροφολογία.
Τα οικονομικά επιχειρήματα για επιστροφή στην δραχμή δεν είναι αμελητέα και έχουν υποστηριχθεί από πολλούς ειδικούς. Ταυτόχρονα όμως επιστροφή στην δραχμή, με αυτούς που ενδεχομένως θα την κάνουν, συνεπάγεται ακύρωση οποιασδήποτε ουσιαστικής διαρθρωτικής αλλαγής.
Η επιλογή δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι όμως συνειδητή.
Ο Γ. Παπανδρέου που έκανε την πρόταση του δημοψηφίσματος, δεν συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση και επομένως η διενέργεια δημοψηφίσματος παύει να έχει την φόρτιση της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε όταν έγινε. Ταυτόχρονα, οι ισχυροί της Ευρώπης που την απέρριψαν είτε δεν είναι πλέον ισχυροί είτε έχουν υιοθετήσει την πρόταση αυτή για επίλυση αντιστοίχων εσωτερικών τους προβλημάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις συζητήσεις που κάνει για αντιμετώπιση του αδιεξόδου, θα μπορούσε να περιλάβει και αυτό το ενδεχόμενο.