Η αυτονόητη κίνηση του Παπακωνσταντίνου και η εξοργιστική αδράνεια του Βενιζέλου

3.10.12

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν ο υπουργός Οικονομικών που εξασφάλισε στη χώρα μια λίστα Ελλήνων καταθετών ελβετικής τράπεζας.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη διαχρονική διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξε πρώτα να ζητήσει τη δειγματοληπτική εξέταση...



...κάποιων στοιχείων, με στόχο να διαπιστώσει αν η αξιοπιστία της λίστας είναι υψηλή.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν περιθώρια ευρείας έρευνας, παρέδωσε τη λίστα στην αρμόδια υπηρεσία. Λίγο καιρό μετά, αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έδωσε καμία εντολή διερεύνησης του θέματος και φρόντισε μονάχα να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το μόνο ή κάποιο αντίγραφο της λίστας. Αξιολόγησε δημόσια ως "παράνομο" το συγκεκριμένο υλικό το οποίο παρ'όλα αυτά διατήρησε στο συρτάρι του για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Κανείς δεν ξέρει αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε κάποιους από τους καταθέτες. Κανείς δεν ξέρει αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε ή αποδέχθηκε ανήθικες προτάσεις για τη διαρροή της λίστας στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα ενδέχεται να έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας του χρόνου που προσέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους Έλληνες καταθέτες για να κρύψουν τα ίχνη τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου θα αντιμετώπιζε σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.