Στέφανος Μάνος: Με όσα ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση , δεν θα λυθεί το πρόβλημα

19.11.12

Μετά από αρκετό καιρό καταγράφεται μια δημόσια τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου, με αφορμή το προσεχές συνέδριο της Δράσης:

Μου προκάλεσε χαρά και ικανοποίηση η συνάντηση (14/11) των υποψηφίων της Δράσης. Μετά τις εκλογές και την παραίτησή μου είχα δει παρά ελάχιστους. Είναι σημάδι υγείας ότι όλοι εστίαζαν τις παρατηρήσεις τους στο μέλλον. Πως μπορεί η...



...Δράση να βοηθήσει να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματά της που εξουθενώνουν τον λαό.

Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Δεκεμβρίου θα γίνει το  Συνέδριο της Δράσης. Ελπίζω να μπορέσει να απαντήσει πειστικά σε ορισμένα ερωτήματα που με απασχολούν:

1. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση έχει νόημα η αυτόνομη παρουσία  της Δράσης; Το ερώτημα δεν είναι καινούργιο. Τέθηκε και πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και δεν αφορούσε μόνο τη Δράση. Η Δημοκρατική Συμμαχία, για παράδειγμα, το έθεσε και αποφάσισε να ενσωματωθεί στη Νέα Δημοκρατία για να αποτραπεί η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα. Η Δράση, αντίθετα, θεώρησε ότι θα ήταν πιο χρήσιμη στην Ελλάδα αν διατηρούσε την αυτονομία της και κυρίως την καθαρότητα των θέσεων της ως προς το Ελληνικό πρόβλημα. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ο Ελληνικός λαός δεν διέκρινε τη χρησιμότητά μας . Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση που σχηματίστηκε υιοθετεί διστακτικά μέτρα πολιτικής παρόμοια με όσα εισηγείτο η Δράση και αντίθετα με όσα πρέσβευε η Ν.Δ. Είναι νομίζω προφανές ότι στην εφαρμογή η κυβέρνηση θα πάσχει μια και δεν φαίνεται να πιστεύει στην πολιτική που ασκεί. Άλλη θα ήταν η κατάσταση αν στην κυβέρνηση συμμετείχε και η Δράση. Η κυβέρνηση θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη στην εφαρμογή της πολιτικής επειδή θα ήταν η πολιτική της μιας συνιστώσας της. Και σήμερα διατηρώ την πεποίθηση ότι η Δράση είναι χρησιμότερη ως αυτοτελής δύναμη που είναι όμως πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλα κόμματα όπως για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία. Στο δίλημμα αυτοτέλεια ή ενσωμάτωση ένα παράδειγμα είναι χρήσιμο. Ποιος μπορεί να επηρεάσει καλύτερα την κυβέρνηση; ο αυτοτελής κ. Κουβέλης ή η ενσωματωμένη κα Μπακογιάννη;

2. Οι ενδείξεις είναι ότι οι εταίροι μας στην Ευρώπη θα δεχθούν να μας διευκολύνουν ποικιλοτρόπως προκειμένου να καταστεί  - λένε -βιώσιμο το χρέος. Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε στο Συνέδριο αν πιστεύουμε αυτή την εκδοχή, ότι δηλαδή εφαρμόζοντας τις πολιτικές που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Αν το πιστεύουμε πρέπει να βοηθήσουμε να εφαρμοστούν σωστά όσα συμφωνήθηκαν. Αν όμως δεν το πιστεύουμε, δηλαδή ισχυριζόμαστε ότι όσα συμφωνήθηκαν δεν θα λύσουν το Ελληνικό πρόβλημα, τότε πρέπει να το πούμε και να προτείνουμε τι πρέπει να γίνει ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Κατά τη δική μου γνώμη, με όσα ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2013 και μετά, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Διότι παρά την έκταση των μέτρων δεν αντιμετωπίζεται (σχεδόν καθόλου) το πρόβλημα της άθλιας λειτουργίας του κράτους και των θεσμών της πολιτείας. Ελπίζω λοιπόν στο Συνέδριο να τεθούν οι βάσεις μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης. Είναι πιστεύω ανάγκη να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε την Ελληνική κοινωνία με τολμηρές, απλές και αποτελεσματικές προτάσεις.

3. Η Δράση δεν είναι ένα στατικό μόρφωμα που ανακάλυψε την "αλήθεια". Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς μαθαίνει και αλλάζει. Όσα υποστηρίζει δεν είναι θέσφατα. Ελπίζω το Συνέδριο να αναγνωρίσει τη σημασία του πλουραλισμού και να ανοιχτεί σε χρήσιμους ανθρώπους που πάνω απ' όλα επιδιώκουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Δράση χρειάζεται πνευματικά ακέραιους ανθρώπους, από όπου και αν προέρχονται. Ελπίζω το Συνέδριο να κάνει όλους αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα  στη Δράση. Να είναι η Δράση μια μεγάλη οικογένεια ανθρώπων που σέβονται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Σημειώνω ότι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις αιτίες της Ελληνικής κακοδαιμονίας είναι η πλήρης απουσία σεβασμού και εμπιστοσύνης. Δέστε, για παράδειγμα, πως συμπεριφέρονται στα παράθυρα των τηλεοράσεων.

4. Ελπίζω, τέλος, το Συνέδριο να ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα και να καταλήξει σε μια πρόταση. Κατά τη γνώμη μου το ισχύον είναι επικίνδυνο εξ αιτίας της υπερβολής του μπόνους των 50 εδρών και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ισχύσει ξανά. Ένα μπόνους 10 -15 εδρών θα ήταν ενδεχομένως ανεκτό. Ακόμη καλύτερο θα ήταν ένα σύστημα όπως το γερμανικό με τους μισούς βουλευτές σε μονοεδρικές περιφέρειες και τους άλλους μισούς σε περιφερειακές λίστες.