Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση στη Βουλή για τις μετρήσεις της Focus-Bari

31.1.13


Παραθέτω την ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, σχετικά με τις μετρήσεις ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών από τη Focus Bari.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, οι μετρήσεις ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών διεξάγονται από την εταιρεία FOCUS BARI και βασίζονται στις προδιαγραφές που έχει εγκρίνει η ΑΕΜΑΡ, όταν της...



...ανέθεσε τις μετρήσεις. Από τότε όμως πέρασαν πολλά χρόνια, το συμβόλαιο ανάθεσης των μετρήσεων έχει λήξει και απλώς παρατείνεται κάθε τόσο μέχρι να συμφωνηθούν οι νέες προδιαγραφές των μετρήσεων, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι καταγγελίες για σημαντικές αδυναμίες που αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα.

Μερικές από αυτές τις καταγγελίες αναφέρουν για παράδειγμα ότι οι μετρήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, αλλά μόνο σε εργάσιμες ώρες και μόνο σε σταθερά τηλέφωνα που ξεκινούν με το πρόθεμα 210. Δηλαδή δεν καλούνται σταθερά τηλέφωνα που ξεκινούν από 211, 212, 213 κ.ο.κ., τα οποία ωστόσο αντιστοιχούν πλέον σε ένα ποσοστό 25% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης, ότι δεν καλούνται κινητά τηλέφωνα, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά το κόστος της έρευνας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, φέρεται να είναι ότι απαντούν πλέον στις μετρήσεις μόνο ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού  της Αθήνας (μαθητές, συνταξιούχοι, οικοκυρές, αλλοδαποί) αλλά όχι κάποιες άλλες, όπως στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές κ.α. Μέχρι να συμφωνηθεί λοιπόν ένα νέο σύστημα μετρήσεων, ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί με τις παραπάνω αδυναμίες και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που απευθύνονται ενδεχομένως στα ως άνω κοινά που δεν αποτελούν δείγμα των μετρήσεων της Focus Bari κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό.
Ένα άλλο συναφές ζήτημα είναι και αυτό του κόστους, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε απαγορευτικό για ορισμένα ραδιόφωνα. Ήδη υπάρχει η σκέψη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από ιδιοκτήτες σταθμών να αποχωρήσουν από τη μέτρηση ακροαματικότητας. Αυτή τη στιγμή η Focus Bari  παρουσιάζει στις μετρήσεις της 29 συνολικά ραδιόφωνα και το ποσό που αντιστοιχεί στο καθένα από τα ραδιόφωνα που συμμετέχουν στη μέτρηση, είναι σύμφωνα με πληροφόρησή μας 1.750 ευρώ κάθε μήνα.

Επειδή εγείρονται ζητήματα από τις αδυναμίες της μεθόδου που ακολουθείται,
Επειδή η εν λόγω εταιρία αποτελεί μονοπώλιο στην ελληνική ραδιοφωνική πραγματικότητα,
Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό στο βαθμό που επηρεάζει την απασχόληση αρκετών εργαζομένων,
Επειδή τέλος, το συμβόλαιο της Focus Bari με την ΕΙΙΡΑ είχε διάρκεια μέχρι τις 31/12 του 2012 και μετά θα πρέπει να διενεργηθεί ένας καινούργιος διαγωνισμός, ερωτάσθε:

1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε στη συμφωνία ενός νέου συστήματος μετρήσεων και στην αναθεώρηση των προδιαγραφών του;
2. Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε με τη χορήγηση αδειών και το ξεκαθάρισμα του ραδιοφωνικού τοπίου;

Σχόλιο Παραπολιτικής: Την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας(!), ο Υπουργός Επικρατείας κατέθεσε τροπολογία με την οποία παρέτεινε τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών για έναν ακόμη χρόνο μέχρι το 2014, προσθέτοντας ακόμα μια παράταση (6η περίπου στον αριθμό) από το 2007 και το νόμο του Ρουσόπουλου, που δεν έχει εφαρμοστεί.