Ο Κώστας Σημίτης κι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπάρχουν για το σημερινό ΠΑΣΟΚ;

5.2.13

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει κάτι σαν «γκάλοπ» και διένειμε μια σειρά από ερωτήσεις ώστε αυτές να απαντηθούν από όσους συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο. Οι ερωτήσεις μάλιστα είναι στη μορφή των πολλαπλών επιλογών, σκηνοθετώντας ακόμα πιο ποιοτικά ένα σκηνικό κωμωδίας.

Αυτό που προσωπικά όμως εγώ βρίσκω ενδιαφέρον είναι ένα στοιχείο που αφορά την ιστορία του Κινήματος. Τόσο στους λόγους του Ευάγγελου Βενιζέλου......όσο κι ως προτεινόμενη απάντηση σε ερώτηση αυτού του ερωτηματολογίου, τονίζεται ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι συνέχεια της ίδιας παράταξης του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γέρου της Δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Προσωπικά, δεν γνώριζα ότι από το 1996 μέχρι σήμερα πέρασαν 17 κενά χρόνια για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν κάνω λάθος, ο Κώστας Σημίτης υπήρξε για 8 χρόνια πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου για 8 χρόνια αρχηγός. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συχνά τονίζει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ προσέρχονται πλέον στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ των δυο τελευταίων ετών, κάτι που σημαίνει ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνέχεια της ίδιας παράταξης του Γιώργου Παπανδρέου, που χρεώθηκε την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας μέσω του Μνημονίου.

Ποιοι και γιατί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα οφείλει κυρίως να θυμίσει ότι είναι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και του...Ελευθέριου Βενιζέλου; Μήπως είναι εκείνοι που προτιμούν να λειτουργούν ως συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά παρά να παραδεχθούν ότι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ των επόμενων ετών δεν μπορεί παρά να έχει ήδη χαραχθεί μέσω του Μνημονίου και των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων Παπανδρέου;

Σε ποιους τελικά απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ του 2013, αν όχι σε εκείνους που στήριξαν το μεταρρυθμιστικό πνεύμα της εποχής Σημίτη και σε εκείνους που κατανόησαν ως αναγκαία πολιτική επιλογή το Μνημόνιο;