Aμερικανική κυβέρνηση εναντίον Standard&Poor's για την αξιολόγηση των τοξικών δανείων του 2007

5.2.13

Από το ΣΚΑΙ

Στη δικαιοσύνη οδηγείται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, η Standard & Poor's, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα καταθέσει αγωγές για τις...


...αξιολογήσεις ΑΑΑ που παρείχε σε “μολυσμένα” ενυπόθηκα δάνεια το 2007 των οποίων λίγο αργότερα κατέρρευσε η αξία με αποτέλεσμα την απαρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται τέτοιου τύπου αγωγή σε βάρος οίκου αξιολόγησης που σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αν τελικά διαπιστωθεί ότι η S&;P έχει διαπράξει παραβάσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα και να τής τεθούν όρια σχετικά με τον τρόπο που αξιολογεί επιχειρήσεις ή κράτη.

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης ισχυρίζεται ότι η υπόθεση δεν έχει νομική ή ουσιαστική βάση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης, οι μετοχές της εταιρείας στην οποία ανήκει η S&P κατέγραψαν τη Δευτέρα πτώση 14% στο κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ενώ ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, η Moody's Corp κατέγραψε πτώση 11%.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα κριθούν πολλά από την έκβαση της σε νομικό επίπεδο καθώς ίσως έτσι ανοίξει τον δρόμο για την υιοθέτηση μιας διεθνώς κοινής επιθετικής πολιτικής έναντι των οίκων αξιολόγησης.