Άδεια, δίπλωμα και μια καλύτερη τιμή

25.5.13

«Άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια και ταυτότητα, παρακαλώ». Όσοι είμαστε οδηγοί σίγουρα έχουμε παγώσει κάποια φορά με τις τέσσερις αυτές λέξεις. Ο φίλος μου ο Γιάννης είχε ένα επιπλέον λόγο στις 8 το πρωί της προηγούμενης Κυριακής. Είχε μόλις περάσει με κόκκινο το φανάρι της Τσακάλωφ με τη Σόλωνος και δεν φορούσε καν το κράνος του στη βέσπα που οδηγούσε. «Χίλια συγγνώμη», είπε στους αστυνομικούς, «αλλά θα είδατε ότι βγήκα πολύ προσεκτικά ελέγχοντας τον δρόμο. Άλλωστε, δεν υπάρχει ψυχή τέτοια ώρα. Σας παρακαλώ, μη με γράψετε, μια εφημερίδα βγήκα να αγοράσω».

Οι δύο νεαροί αστυνομικοί ήταν αμίλητοι, ελέγχοντας τα στοιχεία του. «Ξέρετε ποιο είναι το πρόστιμο για την παράβαση που κάνατε;», τον ρώτησε ο νεαρότερος. «1.050 ευρώ και...


...αφαίρεση διπλώματος για δύο μήνες»! Ο Γιάννης τα ’χασε. «1.050 ευρώ δεν κάνει ούτε το μηχανάκι μου», τους είπε. Μην τα πολυλογώ, τελικά έγινε αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια. Οι αστυνομικοί έκαναν... σκόντο και τον έγραψαν μόνο για το κράνος. Δηλαδή, του έκοψαν κλήση 350 ευρώ και του πήραν το δίπλωμα για 10 μέρες, «χαρίζοντάς» του τα 700 του κόκκινου.

Ένα άρθρο που με προβλημάτισε από τον Κωνσταντίνου Ζούλα εδώ.