Στιγμές από την Κωνσταντινούπολη των ταραχών

3.6.13

Όσοι έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά την όμορφη Κωνσταντινούπολη, θυμούνται σίγουρα το παρακάτω μνημείο της πλατείας Ταξίμ. Οι σημαίες των διαδηλωτών δεν προέρχονται από μια παράταξη αλλά από πλήθος πολιτικών σχηματισμών που συνυπάρχουν στις διαδηλώσεις.


Νεαρός διαδηλωτής...



...γράφει με σπρέι το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ στο ρολό ενός καταστήματος. Οι κεμαλιστές αγκάλιασαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή τις διεκδικήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή το πάρκο Γκεζί.


Ίσως η πιο δυνατή εικόνα που έχω συναντήσει. Μαθητές του εμβληματικού Λυκείου του Γαλατά, που  βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης, βοηθούν τους διαδηλωτές να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Το Λύκειο του Γαλατά είναι εδώ και δεκαετίες το σχολείο των ελίτ, με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα να είναι μέρει γαλλόφωνο.


Πικρό αλλά εύστοχο χιούμορ από Σύριο πρόσφυγα που ευχαριστεί τον Ερντογάν που τον κάνει να νιώθει σαν να είναι στο σπίτι του.


Μια μάσκα των Anonymous, ένα ακορντεόν, μια πόλη στις φλόγες. Ποιο Hollywood;


Συλλογική προσπάθεια καθαρισμού των χώρων πρασίνου από το χάος που προκάλεσαν τα εκτεταμένα επεισόδια.


Και μια ιδιότυπα ανθρώπινη στιγμή.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα social media και είναι λίγες από τις χιλιάδες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι χρήστες του Ίντερνετ.