Εκτός COSCO ο Κινέζος που σκεφτόταν να αγοράσει τον Ολυμπιακό

2.7.13

Όπως διαβάζω εδώ, πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι ο ισχυρός Κάπτεν Γουέι Τζιαφού αποσύρθηκε από την προεδρία της China Ocean Shipping Group, της γνωστής μας COSCO.

Η αποχώρηση του μου στερεί την ευκαιρία αναμετάδοσης μιας αποκλειστικής είδησης αλλά...



...ταυτόχρονα μου δίνει και τη δυνατότητα να την καταγράψω με λιγότερο άγχος ως προς την εγκυρότητα της.

Ο κ. Γουέι Τζιαφού είχε χωθεί για τα καλά στα της ελληνικής πραγματικότητας, γι' αυτό κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι για να εξασφαλίσει την εδραίωση μιας θετικής εικόνας για την COSCO στην ελληνική κοινή γνώμη.

Μια από τις πρώτες βασικές κινήσεις του ήταν η δημιουργία άριστων σχέσεων με τα ελληνικά ΜΜΕ τα οποία μόνο καλά λόγια επιφύλαξαν γι' αυτόν και για τις ενέργειες του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον όμιλο ΣΚΑΙ που εδρεύει και στο Φάληρο, δηλαδή πολύ κοντά στην έδρα των επιχειρήσεων της COSCO.

Η μεγάλη ιδέα όμως του Κάπτεν φαίνεται όμως ότι ήταν άλλη κι αφορούσε την ομάδα-σύμβολο του Πειραιά, τον Ολυμπιακό! Σύμφωνα λοιπόν με μάλλον αξιόπιστες πληροφορίες, ο Τζιαφού είχε ενδιαφερθεί να ενημερωθεί για το πιθανό κόστος εξαγοράς της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της COSCO έφτασε μέχρι και στο σημείο να διαλαλεί σε εφοπλιστικούς κύκλους ότι προτίθεται να δαπανήσει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό.

Η αποχώρηση του από την ηγεσία του κινέζικου κολοσσού δεν θα μας επιτρέψει πιθανότατα να μάθουμε ποτέ αν πράγματι είχε φτάσει κοντά στην εξαγορά του Ολυμπιακού ή αν πρόκειται για έναν ακόμα αστικό μύθο, από τους πολλούς που κυκλοφορούν σε αυτή τη χώρα.