Γλύκατζη-Αρβελέρ: Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά, δεν υπάρχει όραμα

31.7.13

Από το 2009 μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μια τοποθέτηση της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ που να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που να μην επισημαίνει διαστάσεις της κρίσης που άλλοι δεν τολμούν να αναδείξουν.

Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από πρόσφατη συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

-Αλλιώς μας βλέπει ένας καθηγητής πανεπιστημίου ή ένας φοιτητής κι αλλιώς ένας εργάτης, ο οποίος σου λέει, "γιατί εγώ να δουλεύω......για τους Έλληνες;". Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι και μου λέει ο ταξιτζής "κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες. Σε ένα μέρος του κόσμου, το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με τον χτεσινό πολιτισμό ούτε με τον αυριανό, αλλά έχει να κάνει με την καθημερινότητα, βγάζω το ψωμί μου, δεν το βγάζω, έχω οικογένεια, είμαι άνεργος, αυτοί σου λένε "φτάνει πια". Από την άλλη μεριά σου λένε "οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν και μας δώσανε τα φώτα τους στο παρελθόν". Το θέμα, πάντως, είναι ότι χάσαμε την αίγλη, ότι ήμασταν αυτοί οι οποίοι κάνανε την καλύτερη αντίσταση, αυτοί που γέννησαν τη δημοκρατία. Τώρα σου λένε "δώσατε, αλλά φτάνει πια"».

-Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά. Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευα με τον Ντελόρ και μου λέει "πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα". "Είναι μία χώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ" του απάντησα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σου απαντήσει κανείς. Εκείνο που περιμένουμε είναι η Ευρώπη να μας ζήσει, να μας θρέψει, τα πακέτα Ντελόρ, το ΕΣΠΑ".

-Αυτό που με φοβίζει πολύ είναι ένα είδος αδράνειας. Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ' όλα. Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος. Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ".

-Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν το διχασμό. Να σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι πρόεδρος του διεθνούς ιδρύματος Σοστάκοβιτς, ο οποίος είναι ίσως ο μεγαλύτερος μουσικός της εποχής μας. Έχει κάνει την ενορχήστρωση του ύμνου του ΕΛΑΣ. Είπα να τη φέρω στην Ελλάδα και μου λένε: "Δεν μπορούμε να παίξουμε τον ύμνο του ΕΛΑΣ σε δημόσιο κτίριο". Αν μετά από 60 χρόνια έχουμε φτάσει εκεί, είναι γιατί τα έχουμε κουκουλώσει όλα. Δεν έχουμε κάνει -αυτό που λένε οι ψυχολόγοι- την περίοδο του πένθους. Δηλαδή, ουδέποτε δώσαμε στον εαυτό μας τον καιρό να σκεφτεί τα πράγματα με κάποια απόσταση και να κλάψει, ή να γελάσει, γι αυτά που έχει κάνει. Λοιπόν, από αυτή τη στιγμή και έπειτα, χωρίς παιδεία, με μία οικογένεια διαλυμένη, με ένα όραμα, το οποίο είναι μόνο το "τι θα έχω", δεν πάμε πουθενά. Κάποτε είπα κάτι και μου θύμωσε όλος ο κόσμος. Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod's.

-«Η "Χρυσή Αυγή" καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.Είσαι μεγάλη γυναίκα, πας να πάρεις τις πέντε πεντάρες σου και σε περιμένει ο πεινασμένος μετανάστης να σου τις πάρει, σε παίρνει το αγόρι της Χρυσής Αυγής, σε πηγαίνει πιο κάτω, οπότε το λες στον εγγονό, στην κόρη, στον γιο. Δεν ήρθαν οι δικοί σου να σε πάνε και σε πήγε η "Χρυσή Αυγή". Oπότε να ψηφίσουμε "Χρυσή Αυγή", γιατί αυτοί θα πηγαίνουν στη θέση μας, αντί να παίρνουμε εμείς την γιαγιά την παίρνουν αυτοί. Δεν έχει εθνικό χαρακτήρα η "Χρυσή Αυγή", γιατί αν είχε θα είχε μια άλλη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό κίνημα. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που φοβίζει τους Ευρωπαίους. Δεν τους φοβίζει η οικονομική κρίση, άλλωστε όλοι περνάνε οικονομική κρίση, αλλά η "Χρυσή Αυγή" δεν θα περάσει στην Ευρώπη. Έχει καταντήσει η Ελλάδα να είναι ένα υπόδειγμα ρατσισμού για τους ξένους. Αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο ρατσιστική χώρα στην Ευρώπη, θα σουν πουν αμέσως η Ελλάδα. Αλλά έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ανοιχτή χώρα. Είναι το πέρασμα όλων. Πάντως, αν δεις την παγκοσμιότητα στην καλή της εκδοχή, δεν υπάρχει πια ξένος».

-Ήταν τραγικό αυτό για τη χώρα προς τα έξω. Μαύρο στην ΕΡΤ. Με ρώτησαν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι "τι έγινε" και τους είπα "δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει ο εθνικός ύμνος". Δεν έχουν κάνει μελέτη πουθενά, να πούνε είναι τόσοι, κοστίζουν τόσο, πρέπει γίνει αυτό. Είναι πράγματα να αρχίζει ο κακομοίρης, ο Μητσοτάκης, από την αρχή; Αν με ρωτούσες από πού να αρχίσουμε, θα σου έλεγα ότι αν ο Μητσοτάκης κάνει καλή δουλειά, νομίζω θα την κάνει, θα καταφέρουμε κάτι. Νομίζω ότι αν δεν τα καταφέρει αυτός, δεν θα τα καταφέρει κανένας. Είμαι αισιόδοξη. Νομίζω ότι οι δυο τους τώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος, θα τα καταφέρουν, αλλά δεν θα είμαι αισιόδοξη αν η "Χρυσή Αυγή" πάρει μεγάλα ποσοστά. Εκεί, τα πράγματα θα δυσκολέψουνε, γιατί τότε οι Ευρωπαίοι θα πούνε "τώρα κάντε ό,τι θέλετε". Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελάνε. Αλλά με τη "Χρυσή Αυγή" δεν γελάνε καθόλου».

9 σχόλια:

 1. Τι να μας πει κι αυτή από τη Σορβόννη :-P

  Ρώτησε τους εγχώριους φωστήρες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κυρια ειναι το απολυτο "τιποτα"!

  Οσοι διαφωνειτε πεστε μου ενα βιβλιο
  της που να θεωρειται "αναφορα" στο
  επιστημονικο της πεδιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λέει δηλαδή μαλακίες γιατί δεν έχει κάποιο βιβλίο-αναφορά στο επιστημονικό της πεδίο; Που να μην είχε και επιστημονικό πεδίο δηλαδή... Δεν πας να κάνεις ένα ντουζάκι να δροσιστείς;

   Διαγραφή
  2. Όχι μόνο ντουζάκι αλλά και μια φραπεδιά μετά για να δέσει. Η Αρβελερ είναι ένα τίποτα... Τι βλάκες αυτοί στην Σορβόνη.
   Αντί να μας καλέσουν εμάς να τους τα πούμε ένα χεράκι. Και τι ξέρει αυτή να μας πει. Εμείς στο καφενείο με τον Μητσο και τον Μπάμπη θέλουμε 10 Αρβελερ.

   Διαγραφή
 3. Αξίζει να διαβαστεί η "συνέντευξη" απλώς και μόνο ως ψυχογραφία απύθμενης αλαζονείας και καθαρού μίσους προς τους Έλληνες και την χώρα τους.

  [ Η έξαλη -αλλά καθόλου ανυποψίαστη- "γιαγιά" είναι αυτή που πρώτη από όλους κάλεσε τα Γαλλικά ΜΑΤ να μπούνε στο Πανεπιστήμιο... κι αυτό πρωτιά είναι :-) ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "γιατί εγώ να δουλεύω...
  ...για τους Έλληνες;". Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι και μου λέει ο ταξιτζής "κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες.

  Παραπεμπω σε μια προσφατη αναρτηση για φασιστικες νοοτροπιες γενικευσεων! Κανενα σχολιο παραπανω!

  Το θέμα, πάντως, είναι ότι χάσαμε την αίγλη, ότι ήμασταν αυτοί οι οποίοι κάνανε την καλύτερη αντίσταση, αυτοί που γέννησαν τη δημοκρατία. Τώρα σου λένε "δώσατε, αλλά φτάνει πια"».

  Μαλλον δεν εχει νοημα να αναφερθω σε ολους αυτους τους ελληνες που διαπρεπουν παγκοσμιως σε αρκετους τομεις!

  Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σου απαντήσει κανείς. Εκείνο που περιμένουμε είναι η Ευρώπη να μας ζήσει, να μας θρέψει, τα πακέτα Ντελόρ, το ΕΣΠΑ"

  Ολα τα κρτατη της ΕΕ παιρνουν επιδοτησεις οπως επισης και ολα τα κρατη δινουν χρηματα στο κοινο ταμειο. Δεν υπαρχουν κρατη που μονο παιρνουν και μονο δινουν! Ελεος με αυτον τον λαικισμο τοσα χρονια!

  Η "Χρυσή Αυγή" καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

  Η παλαιστινιοι δινουν αγωνα για αυτοδιαθεση και ελευθερια!Ζητω συγγνωμη απο τους ακροδεξιους φιλοισραηλινους αναγνωστες του μπλογκ που τους χαλασα το ονειρο!

  Νομίζω ότι οι δυο τους τώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος, θα τα καταφέρουν.

  Αυτο το τελευταιο δεν περιγραφεται με λογια,μαλλον θα φταιει το προχωρημενο της ηλικιας!

  Οπως και να εχει σε γενικες γραμμες ειναι μια κακη,λαικιστικη και τρομακτικα απλοικη αναλυση!Κριμα για μια γυναικα των γραμματων..περιμεναμε περισσοτερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το ψυχογράφημα της ελληνικής κοινωνίας είναι απόλυτα επιτυχές. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις στα σχόλια με επιχειρήματα κατά βάση ad hominem. Όχι ότι 10 σχόλια εδώ αντιπροσωπεύουν όλους τους Έλληνες, αλλά διαισθητικά φαντάζεσαι το μέσο Έλληνα να αντιδρά κάπως έτσι διαβάζοντας αυτή την κριτική. Το θέμα είναι από εδώ και μπρος τι κάνουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένα επιχείρημα...άλλη μια ανάλυση που δεν βασίζεται πουθενά παρά μόνο στο πεφωτισμενο μυαλό μας! Αυτο είναι το ψυχαγογραφημα της κοινωνίας μας. Λόγια του αέρα που νομίζουμε ότι είναι αναλύσεις υψίστου πνευματικού επιπέδου!

   Διαγραφή
 6. μια φορα να δω αυτοκριτικη απο εναν πνευματικο ανθρωπο, ΜΙΑ...

  (στη συνεντευξη της αυτη καθαυτη εχει καποια σημεια που απλα περιγραφει την πραγματικοτητα, και καποια άλλα που χρησιμοποιει κατα τη γνωμη μου σαθρα "επιχειρηματα")

  ΑπάντησηΔιαγραφή