Θέμα απλής αναλογικής ενδέχεται να θέσει άμεσα το ΠΑΣΟΚ

23.7.13

Διαβάζω στο σημερινό ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζούλα στην Καθημερινή:

Στο αίτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση απλής αναλογικής φαίνεται να προσχωρεί πλέον και το ΠΑΣΟΚ. Τη σχετική εισήγηση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε αυριανή...



...ημερίδα, στην οποία θα παρουσιάσει τις θεσμικές και συνταγματικές προτάσεις του κόμματός του και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις, δεδομένου ότι ανάλογη πρόταση έχουν ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του κ. Βενιζέλου θα είναι η πλήρης κατάργηση του μπόνους του νικητή, αλλά και η διατήρηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μένει να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί στην κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης ή θα πάει μέχρι τέλους τη συγκεκριμένη διεκδίκηση.

Θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση η οποία καλό θα ήταν να γίνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις εκλογές, για να υπάρξει και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία στη διατύπωση των σχετικών απόψεων.