Το επικίνδυνο «ο λαός δεν έχει να χάσει τίποτα»

23.7.13

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έγινε πρόσωπο των προηγούμενων ημερών λόγω της αποστροφής του περί...γουναράδικων από το βήμα της Βουλής. Ο σάλος που προκλήθηκε κατέπνιξε φυσικά οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής συζήτησης.

Αν σε αυτή τη χώρα τα πολιτικά κόμματα φρόντιζαν για μια πιο ψύχραιμη διεξαγωγή του δημοσίου διαλόγου, ίσως μια άλλη τοποθέτηση...

...του κ. Διαμαντόπουλου να είχε συζητηθεί εκτενώς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε τέτοιο σημείο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που δεν έχει να χάσει τίποτα και θα παλέψουν με αυτοθυσία για ν' ανατρέψουν αυτούς που επέβαλαν τις μαύρες μέρες».

Ομολογώ ότι ο συλλογισμός αυτός με σοκάρει για δυο λόγους.

Αρχικά, διαφωνώ επί της ουσίας. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πάρα πολλά, ενδεχομένως και χωρίς το εύρος των απωλειών που υπέστησαν να ταυτίζεται με το εύρος της συμμετοχής του στη χρεοκοπία της χώρας. Πάντα όμως υπάρχουν και χειρότερα, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος παράδοσης της χώρας στο απόλυτο χάος.

Διαφωνώ όμως και πολιτικά. Βρίσκω πραγματικά επικίνδυνο το άμεσο ή έμμεσο κάλεσμα στους ανθρώπους που υποφέρουν να «εκδικηθούν». Αναρωτιέμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να πείσει ως μια παραγωγική δύναμη κυβέρνησης ή ως μια δύναμη που μας καλεί να τη στηρίξουμε στη λογική του «χαμένοι για χαμένοι, ψηφίστε μας να κάνουμε χαμό».

Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να γνωρίζουμε αν οι πιο έμπειροι και θεωρητικοί πολιτικοί της Αριστεράς πράγματι ασπάζονται την άποψη ότι ο λαός δεν έχει τίποτα πια να χάσει.