Ζωνιανά: Μια γιορτή για...Γκίνες ενός περήφανου χωριού

27.7.13

Βρέθηκα πρόσφατα στα Ζωνιανά του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης γεμάτος με επιφυλάξεις για το τι θα συναντήσω σε ένα χωριό που πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και κινδύνευσε να λυγίσει από το βάρος της αρνητικής δημοσιότητας.


Λίγες μέρες μετά, συνειδητοποιώ ότι στο χωριό αυτό......συνάντησα μερικούς από τους πιο εργατικούς, φιλόξενους κι ζωηρούς ανθρώπους που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Μου μίλησαν με πάθος και καμάρι για τη μεγάλη εκδήλωση του χωριού τους, τη γιορτή βοσκού και τυριού που καθιερώθηκε ακριβώς για να διαφημίσει το χωριό, για να προβάλει την αληθινή διαφορετικότητα του, αυτή που συκοφαντήθηκε από τις καταστροφικές επιλογές μερικών κατοίκων του.

Την περασμένη χρονιά, κατασκεύασαν ένα τυρί 1.054 κιλών που έθεσε υποψηφιότητα για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και αυτόπτες μάρτυρες με διαβεβαίωσαν ότι σε όλη του την έκταση κατάφερε να διατηρήσει την ίδια ακριβώς γεύση.

Να μια σκηνή από το backstage της περασμένης γιορτής:


Και να μερικές όμορφες φωτογραφίες από την περσινή γιορτή:Το πρόγραμμα της φετινής Γιορτής Βοσκού και Τυριού, θα ξεκινήσει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής και έχει ως εξής:

• Παρουσίαση και κοπή κεφαλοτυριού βάρους ενός τόνου.
• Γνωριμία με τοπικές γεύσεις και μαγειρική από τις γυναίκες του χωριού και την λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
• Μουσικό συγκρότημα Γιώργου Χαιρέτη και Κώστα Σκουλούδη.
• Χορεύουν: Tα χορευτικά σχήματα της Σχολής «Μαυρόκωστα» και του Συλλόγου «Τα Όρη».


Όσοι αυτές τις μέρες βρίσκεστε στην Κρήτη, περάστε αύριο από εκεί και σας δεν θα το μετανιώσετε...