Κίττυ Αρσένη: Από την οδό Μπουμπουλίνας 18 στη γειτονιά των αγγέλων

14.9.13

Πέθανε η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κίττυ Αρσένη, γνωστή και από τη δράση της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Μετά την αποφοίτησή της από τη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν, έπαιξε στα περισσότερα θέατρα της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 1967 συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου σε πολυετή φυλάκιση από τη χούντα. Έναν χρόνο αργότερα, μετά την αμνηστία, έφυγε από την Ελλάδα και κατέθεσε ως μάρτυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά τη δικτατορία επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έπαιξε και σκηνοθέτησε σε πολλά θέατρα της πρωτεύουσας.

Υπήρξε γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Κεντρικής......Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ από τα πιο γνωστά της έργα είναι το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», στο οποίο διηγείται, αυτοβιογραφικά, την περιπέτειά της στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας στην ομώνυμη οδό, το 1967.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν έτυχε να έχω προσωπική άποψη για τη καλλιτεχνική της παρουσία αλλά δύσκολα νομίζω ότι θα πάψει να έχει θέση στη βιβλιοθήκη μου το βιβλίο της, δίπλα στους Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση.

Αξίζει να το διαβάσετε έστω και τώρα ή μάλλον οπωσδήποτε τώρα, τώρα που κάποιοι αφελώς πιστεύουν ότι η Δημοκρατία είναι κάτι απλό κι αυτονόητο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια της.