Μπορούμε έστω να διδαχθούμε από τη Νιγηρία;

16.9.13

(...)Στη Νιγηρία, λοιπόν, άρχισαν να εκδίδουν τις νέες, «έξυπνες» ταυτότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Το πρόγραμμα προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή σε 13 εκατ. ταυτότητες και τη μετέπειτα καθολική εφαρμογή του στους 167 εκατ. κατοίκους της Νιγηρίας. Το ενδιαφέρον του εγχειρήματος είναι ότι οι νέες ταυτότητες εκδίδονται σε συνεργασία με τη MasterCard από οκτώ τοπικές τράπεζες της Νιγηρίας. Την κάρτα υποχρεωτικά θα την αποκτούν όσοι συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους και όσοι κατοικούν στη Νιγηρία για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κάρτα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προπληρωμένη κάρτα, σαν χρεωστική, στα ΑΤΜ, θα περιλαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογραφία και ψηφιακή υπογραφή, καθώς και 13 άλλες εφαρμογές. Όλα τα προνοιακά επιδόματα...



...και άλλες κρατικές παροχές (π.χ. συντάξεις) θα παρέχονται μέσω της κάρτας, ώστε όλες οι πληρωμές του Δημοσίου να γίνονται και να καταγράφονται ηλεκτρονικά.

Το σημαντικό στο εγχείρημα της Νιγηρίας είναι η στενή συνεργασία μεταξύ κράτους, ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Ακριβώς αυτή η συνεργασία κράτους και ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως, γι’ αυτό και το κράτος θέλει και προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνο του, έστω κι αν αυτό σημαίνει μακροχρόνιες καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος. Η ταυτότητα στη Νιγηρία φέρει το λογότυπο της MasterCard και λειτουργεί σαν προπληρωμένη και χρεωστική κάρτα, απλοποιώντας όλες τις συναλλαγές των πολιτών. Το κυριότερο είναι ότι καταγράφονται ηλεκτρονικά όλες οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες και έτσι είναι βέβαιο ότι τα χρήματα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όχι αλλού, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Ακόμα, με τις νέες ταυτότητες δεν χρειάζεται να γίνονται κάθε τόσο απογραφές συνταξιούχων για να δούμε ποιοι ζουν και ποιοι έχουν πεθάνει. Φυσικά, με τις βιομετρικές ταυτότητες δεν χρειάζονται πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για το γνήσιο της υπογραφής.(...)

Ένα ωραίο άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη από τις οικονομικές σελίδες της Καθημερινής εδώ.