Θα θεωρήσει λύση για τα προβλήματα του τις εκλογές ο Σαμαράς;

19.9.13

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, κάτι που αναμενόταν να συμβεί άμεσα, ούτως ή άλλως.

Τις τελευταίες μέρες, έχει μεταφερθεί στην Αθήνα μια έντονη δυσφορία των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών για την υπερφίαλη ρητορική Σαμαρά περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετά από καιρό, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ξανά ότι κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την ίδια...



...τους τη χώρα μοιράζοντας αλόγιστα χρήματα από εδώ κι από εκεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Σαμαράς θα τους κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όταν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρούν ότι θα πρέπει να τον αναγκάσουν τώρα να δεσμευθεί σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των όσων απέφεραν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο Σαμαράς βλέπει τις δημοσκοπήσεις. Βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προσπερνά και θεωρεί ότι αν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάιο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει επιτευχθεί, οι πολίτες θα φοβούνται πια λιγότερο κι έτσι θα προτιμήσουν τον Τσίπρα, πόσο μάλλον αν στο μεσοδιάστημα ο Σαμαράς έχει αναγκαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα.

Ο Σαμαράς δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρει κι άλλα μέτρα, γενικότερα δεν έχει πρόβλημα να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να συνεχίσει να κυβερνά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι βουλευτές του δεν θα τα ψηφίσουν, ειδικά εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκτιμώ ότι αυτές τις μέρες προσπαθεί να καταλήξει στο τι είναι αυτό που τον συμφέρει. Η χθεσινή εμπρηστική ενεργοποίηση Λαζαρίδη στον δημόσιο διάλογο με προβλημάτισε. Μου μοιάζει λίγο με προεκλογικό πείραμα, κάτι σαν τεστ της κοινής γνώμης απέναντι σε διάφορες ρητορικές.

Στα απολύτως κατευθυνόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά ρεπορτάζ, διαβάζω ότι ο Σαμαράς μεταφέρει στους Ευρωπαίους τους  «φόβους» του για πρόωρες εκλογές. Θεμιτός ο πολιτικός του εκβιασμός αλλά είναι αμφίβολο αν θα του βγει. Σίγουρα πάντως προδίδει το μέγεθος της απομόνωσης του, επιβεβαιώνει ότι πλήρωσε ακριβά στα μάτια των Ευρωπαίων την πληθωρική ρητορική των τελευταίων μηνών.

Για να μην είμαι ειλικρινής απέναντι σας, δεν έχω καμία σχετική πληροφόρηση για πρόωρες εκλογές και πιθανότατα κανείς δεν έχει. Προσπαθώ απλώς να αξιοποιήσω τα μαθήματα του παρελθόντος και συγκεκριμένα της κρίσης της ΕΡΤ. Φοβάμαι ότι ο εθνικός μας τυχοδιώκτης Αντώνης Σαμαράς κάτι ετοιμάζει.