Ευρώπη δεν είναι μόνο η Αθήνα

17.10.13

Σε σημερινή συνέντευξη του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει πάρει απόφαση όλες οι δράσεις της ελληνικής Προεδρίας να γίνουν στην Αθήνα για λόγους οικονομίας.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι πράγματι η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά θα μου επιτρέψετε να μην θεωρώ ως κατάλληλο τρόπο εξοικονόμησης πόρων τον εγκλωβισμό του εγχειρήματος στην πρωτεύουσα.

Η ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα της κρίσης είναι μια σπουδαία ευκαιρία να γίνουν ξανά οι πολίτες κοινωνοί της ευρωπαϊκής ιδέας, να νιώσουν ότι η Ένωση δεν είναι απλώς ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που αφορά κέντρα αποφάσεων και πολιτικούς.

Η ελληνική Προεδρία θα έπρεπε να είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ένα project που θα σπεύσει κυρίως να συναντήσει την ύπαιθρο, τα νησιά, τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, δηλαδή τα σύνορα της Ευρώπης. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πόσο στρεβλή είναι η ταύτιση της Ελλάδας με την Αθήνα, δεν χρειάζεται να «παραπλανήσουμε» και τους ξένους.

Ίσως λοιπόν στο υπουργείο Εξωτερικών θα είχε μια αξία να αναθεωρήσουν, έστω μερικώς, τον προγραμματισμό τους και να ετοιμάσουν μια λίγο πιο εξωστρεφή Προεδρία με μερικές εκδηλώσεις κι εκτός λεκανοπεδίου.

Προσωπικά με ενθουσιάζει ο θεσμικός συμβολισμός του Ευρώπη είναι πχ και η Καλαμπάκα όπως και το Κολωνάκι.