Κίνδυνος απέλασης μετανάστη που βασανίστηκε;

4.10.13

Παραθέτω σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Νίκο Τσούκαλη και τη Μαρία Γιαννακάκη της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Αιγύπτιος μετανάστης Γουαλίντ Ταλέμπ, κατήγγειλε τον βασανισμό του από τους εργοδότες του, ιδιοκτήτες ενός φούρνου στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με την καταγγελία του μετανάστη ο ιδιοκτήτης του φούρνου μαζί με τον συνεργό του, έδεσαν τον Ταλέμπ με μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρω από τον λαιμό και τον οδήγησαν σ' έναν στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκοπούσαν έως ότου ο Ταλέμπ λιποθύμησε. Το μαρτύριο του μετανάστη έληξε 18 ώρες αργότερα όταν ο ίδιος κατόρθωσε να δραπετεύσει.


Ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής εξέθεσε τη ελληνική διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Ο Ταλέμπ, μετά τις καταγγελίες του συνελήφθη καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η απέλαση του με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καταθέσει στη δίκη που εκρεμμεί εις βάρος των βασανιστών του. Στον απόηχο των αντιδράσεων, της Αιγυπτιακής κοινότητας και της Πρεσβείας της Αιγύπτου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους», χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

-Υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή απέλασης του Γουαλίντ Ταλέμπ, ενόψει της δίκης των ανθρώπων που κατηγορεί για τους βασανισμούς που υπέστη;
-Προτίθενται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής στον Ταλέμπ για να μη ζει με τον κίνδυνο της απέλασης μέχρι την δίκη των κατηγορούμενων;