Οι 58 κυρίως φοβούνται

21.10.13


Ακριβώς μια εβδομάδα πριν, την περασμένη Δευτέρα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο από 58 προσωπικότητες που αναφερόταν στην Κεντροαριστερά.
Η δημόσια έκφραση αυτής της πρωτοβουλίας με βρήκε στο Βερολίνο και σήμερα διαπιστώνω ότι ήμουν μάλλον τυχερός, καθώς εκ των πραγμάτων δεν είχα αρκετό χρόνο για να καταθέσω την άποψη μου σε πρώτο χρόνο.

Σήμερα, με κάποια χρονική απόσταση, νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα για το συγκεκριμένο κείμενο είναι το αν πράγματι είναι σημαντικό, αν διαθέτει δηλαδή κάποια προστιθέμενη αξία τέτοια που αυτονόητα να το θέτει στη βάση της δημόσιας συζήτησης περί Κεντροαριστεράς.

Επί του περιεχομένου, το κείμενο δεν μου μοιάζει ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν είναι πρωτότυπο, δεν διαθέτει απολύτως καμία ένταση κι αποτυγχάνει να πυροδοτήσει μια συζήτηση με όρους μέλλοντος. Είναι ένα κείμενο δειλό, γεμάτο φοβίες κι ενοχές, του οποίου ο συντάκτης μοιάζει να έχει περιοριστεί σε ένα ρόλο τροχονόμου κλισέ κι ορισμών που παρατίθενται ως φοβερά αυτονόητοι, παρά την παροιμιώδη ασάφεια τους (π.χ προοδευτικός ευρωπαϊσμός). Οι λέξεις προσπαθούν κυρίως να καμουφλάρουν τη μέχρι σήμερα αποτυχημένη πορεία του χώρου και παράλληλα επιχειρούν να προεξοφλήσουν το ανεύθυνο των 58 για μια πιθανή αποτυχία του εγχειρήματος.

'Εξάλλου, ήδη στις πρώτες γραμμές διαβάζει κανείς ότι η πρόσκληση γίνεται «χωρίς αποκλεισμούς». Η φράση αυτή σχεδόν με σοκάρει, τη βρίσκω φρικτή κυρίως γιατί υποδηλώνει μια πλήρη άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας. Η Κεντροαριστερά δεν διαλύθηκε από ατύχημα ή από κάποια φυσική καταστροφή αλλά συνετρίβη στις κάλπες, με τους πολίτες να στέλνουν συγκεκριμένους ανθρώπους πίσω στο σπίτι τους. Αυτούς που ο κόσμος πέταξε έξω από την πόρτα, κανένα συλλογικό κείμενο δεν μπορεί να τους φέρει πίσω από το παράθυρο.

Το «πάμε όλοι μαζί» είναι απλώς μια ευχή, κάτι που απλώς εξυπηρετεί εκείνους που τους είναι ανθρώπινα δύσκολο να σπάσουν αυγά σε κοινωνικές σχέσεις δεκαετιών. Καμία μορφής ενότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνειδητούς και καθαρούς αποκλεισμούς προσώπων και πρακτικών, ειδικά σε ένα χώρο όπως η Κεντροαριστερά όπου τα βαρίδια περισσεύουν (και συνυπογράφουν).

Τα αυγά όμως δεν παραμένουν άθικτα μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο ιδεών, εκεί όπου εμφανίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό του κειμένου. Για όσους πιθανόν το έχουν ξεχάσει ή προτιμούν να το ξεχνούν, η λέξη Κεντροαριστέρα είναι μια σύνθετη λέξη και το δεύτερο συνθετικό της διαθέτει περισσότερα γράμματα από το πρώτο.

Το καινούριο στην Κεντροαριστερά δεν μπορεί να γεννηθεί επειδή κάποιοι φοβούνται το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2013. Το καινούριο στην Κεντροαριστερά δεν πρέπει να δημιουργηθεί με σκοπό να γίνει το ιδεολογικό άλλοθι διακυβέρνησης της χώρας από τον ακροδεξιό Αντώνη Σαμαρά και την εκτός ορθολογικού τόξου παρέα του. Όποιος μπορεί να ανεχθεί τον Φαήλο Κρανιδιώτη και τον Γιάννη Μιχελάκη, ας τους ψηφίσει κιόλας, δεν χρειάζεται να επικαλείται τις παραδόσεις της δημοκρατικής παράταξης για να διαχειριστεί τις ενοχές του.

Ο ιστορικός αντίπαλος της Κεντροαριστεράς ήταν και πρέπει να παραμείνει η συντήρηση όπως αυτή εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μάλιστα στα χρόνια του Αντώνη Σαμαρά έχει μετατοπισθεί στα άκρα της ιδεολογικής της παράδοσης, φλερτάροντας έμμεσα αλλά συχνά κι άμεσα με το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής.

Από την Αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ, ως μονοπωλιακός εκφραστής της κυβερνώσας Κεντροαριστεράς, ήταν η παράταξη που έστριψε την ελληνική κοινωνία προς τα αριστερά, θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος κι όταν χρειάστηκε, έθεσε την ίδια της ύπαρξη της στη διάθεση της εθνικής σωτηρίας, με τον Γιώργο Παπανδρέου να σηκώνει στις πλάτες του τις αμαρτίες 35 ετών κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Η Κεντροαριστερά οφείλει μεν να ορίσει ως εχθρό της τον οικονομικό αναλφαβητισμό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ενδέχεται και να αποδειχθεί επικίνδυνος για τη χώρα αλλά δεν μπορεί να εξισώνει την Αριστερά με την ακροδεξιά κομπανία που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κι απαιτεί να σώσει τη χώρα με τους δικούς της, επαχθείς για τη Δημοκρατία όρους.

Η Κεντροαριστερά δεν πρέπει να επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί μονοπωλιακά όλους εκείνους τους πολίτες που αποστρέφονται την κυνική απαξίωση των θεσμών από τη Νέα Δημοκρατία και παράλληλα αηδιάζουν κάθε φορά που παρακολουθούν τα διαγγέλματα Πρετεντέρη και των ομοίων του στο πλαίσιο της χυδαίας κυβερνητικής προπαγάνδας. Για να τα βάλεις όμως με τον Πρετεντέρη, θα πρέπει και να μην εξαρτάς την όποια παρουσία σου στα πολιτικά πράγματα από αυτόν κι εκεί νομίζω ότι λίγο υποφέρει η ομάδα(;) των 58 η οποία αφελώς πιστεύει ότι κερδίζει πράγματα όταν γράφουν γι' αυτήν ύμνους το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ.

Συνοψίζοντας, το πρόβλημα με το κείμενο των 58 δεν είναι ότι πρόκειται για ένα κακό κείμενο αλλά το ότι πρόκειται για ένα μίζερο κείμενο, που απλώς επιχειρεί να φτιασιδώσει το παλιό κι όχι να ενθαρρύνει τη δημιουργία του καινούριου. Οι 58 μοιάζουν να επιλέγουν συνειδητά το μονοπάτι ενός έντιμου συμβιβασμού με το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο, υπονοώντας την προσωπική τους απροθυμία να διαθέσουν τις δυνάμεις του στη διάλυση του.

Οι 58 οργίζονται μεν με τα κακώς κείμενα της σημερινής πραγματικότητας αλλά περισσότερο τους φοβίζει το τι μπορεί να ακολουθήσει ενός μεγάλου πολιτικού bing bang. Προτιμούν να συμβάλουν σε μια αλλαγή της διαρρύθμισης των ανακτόρων παρά να τα δουν να καταλαμβάνονται. Ίσως γι' αυτό και τους στηρίζουν πιο πολύ όσοι φύσει και θέσει έχουν συνηθίσει ή μπορούν να φοβούνται τόσο.

Λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να προσπαθήσω να πείσω κανέναν ότι πρέπει να φοβάται τόσο.

23 σχόλια:

 1. καλά κι εσένα τι σε νοιάζει η κεντροαριστερά, αφού συριζαίος είσαι, με κάποιους αστερίσκους απλά για τα προσχήματα να'χαμε να λέγαμε, αλλά συριζαίος. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "χωνί" κάτι παρόμοια με τα δικά σου έγραφε για το κείμενο των 58... Πάντως έχει πλάκα που όλοι οι συριζαίοι ασχολείστε με το κείμενο των 58, μεγάλη πλάκα, ειδικά εσύ που τη μια μέρα είσαι θαυμαστής του Άδωνι και την άλλη του Τσίπρα και του τσίρκου του, ΠΑΡΑΝΟΙΑ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με ενοχλεί και μένα το "χωρίς αποκλεισμούς" .
  Ετσι σκοτώνεται το "μωρό" στην κοιλιά της μάνας του.
  Ο Πεταλωτής πάραπάνω δίνει μερικά πολύτιμα σημεία
  γιά εκείνη την ρημάδα την "συμφωνία πολιτικής συναποτέτοιας" .
  ΣΤΟΠ στην συνέχιση του "νέου" 4 - 2 - 1
  ΣΤΟΠ στο ξήλωμα όσων μεταρυθμίσεων ξεκίνησαν το 2009 - 2011
  ΣΤΟΠ στο χάιδεμα στους "σπόνσορες"/μεγαλολαμόγια
  των οικονομικών και κοινωνικών ρετιρέ
  ( μήπως η δεξιά έχει εκατό φορές περισσότερους Ακηδες ? )
  ΣΤΟΠ και στην απλωμένη λαμογιά στα κάτω πατώματα
  ( συντεχνίες "αγανακτησμένων", πελατειακοί που "πεινάνε" κ.λπ. )
  Εγώ φοβάμαι πιθανά bing-bang
  ( εκλογές σαν το 2012, με μπροστά τσίριζα και Χ.Α.
  αν το παίξει "πιό αυστηρή" η ΘατσεροΜέρκελ κ.λπ. )
  Αυτή η Κυβέρνηση είναι στην πράξη υποχρεωμένη
  να μείνει στην πορεία που ευτυχώς κατάφερε να χαράξει ο ΓΑΠ
  Ελπίζω πως δεν είναι ΟΛΗ η Ν.Δ. φαήλοι
  και ΟΛΟΙ οι πασόκοι καλτσοδέτες
  να μην κάναν ΟΛΟΙ την "μνημονιακή" κωλοτούμπα μόνο στα λόγια .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα μπορούσε νάναι και 59 αλλά ο 59ος τι έχει να φοβηθεί; Αυτός τον έδεσε το γάιδαρό του και τρώει καλά στο χωράφι της αναισθησίας. Οκ, οι 58 είναι πιθανόν φιλοτομαριστές και τους ζώνουν τα φίδια της πολιτικής εξαφάνισης. Όμως οι 58 είναι εδώ και στην ανάγκη θα εισπράξουν με τη δέουσα μοιρολατρική γενναιότητα την ήττα. Ο 59ος, που είναι η επιτομή των 58,ούτε τη στοιχειώδη γενναιότητα να πολεμήσει για τη μοιραία ήττα δεν έχει. Ο μεγάλος-μικρός στη ψυχή-φυγόμαχος. Το απόλυτο όνειδος ολόκληρης της πολιτικής Ιστορίας του νέου Ελληνισμού. Ήταν, είναι και θα είναι-από δική του επιλογή και ιδιοσυγκρασία-ένα ξένο σώμα όσο κάθε εγκάθετη ψυχή μας κατσικώθηκε από τους ξένους. Υπήρξε κόσμος που τον πίστεψε-αυτό είναι αλήθεια-αλλά υπάρχει πολλαπλάσιος κόσμος που απογοητεύτηκε από αυτόν. Πάντως τέτοιο (π)λάσιμο λαού απ'τον ηγέτη του δεν έχω υπόψη μου στην παγκόσμια Ιστορία. Δεν χρειάζεται να γράψω τ'όνομα του ούτε καν να τον υπαινιχτώ σαφέστερα. Είναι ο 59ος που κάνει γενναίους τους υπόλοιπους μαχόμενους και παρόντες στην πατρίδα τους 58.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κεντροαριστερά τι είναι; Δεν κάνω πλάκα, σοβαρά ρωτάω.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ότι και η αριστερά: παγκοσμίως ιδεολογικά ηττημένες!!!

   Διαγραφή
  2. Και γω θα προτιμούσα έναν σαφέστερο προσδιορισμό.Πχ. σοσιαλδημοκρατία; Αλλά νομίζω ότι σκόπιμα μένει θολό. Για λόγους ευελιξίας.

   Διαγραφή
  3. Το τι είναι κάποιο κόμα (δεξιό, αριστερό, κεντρώο, κεντροδεξιό, κεντροαριστερό, ακροαριστερό, ακροδεξιό κτλ) εξαρτάται απο το πως προσδιορίζεται (η αυτοπροσδιορίζεται) ή εξαρτάται απ' τις πολιτικές που ασκεί κατά την διάρκεια της άσκησης της εξουσίας και της αντιπολίτευσης;   Διαγραφή
 5. Συμφωνω με το αρθρο 100%.΅Επιτυχια και ελπιδα συσπειρωσις της Κεντροαριστερας θα εχει μονο οποιος συνταξει ενα τριτο κειμενο απο αυτο των 75 και των 58 που να κανει οντως προσκλητηριο με αποκλεισμους και με μια λιστα που να λεει ''ΟΛΟΙ εκτος απο τους κατωθι'' και να παραθετει τα ονοματα και τις διευθυνσεις τους. Τους γνωριζεται ολοι ποιοι ειναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Σημίτης με τη δήλωση υποστήριξης, άθελά του θέλω να πιστεύω, έκανε ζημιά στο κείμενο των 58. Φαίνεται είτε να προσπαθεί να καπελώσει κάτι που δημιουργείται, είτε ότι το πατρονάρει. Δεν αμφισβητώ το ειλικρινές του ενδιαφέρον αλλά νομίζω πως το έβλαψε έντονα εκφράζοντας την στήριξή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 12.44, Aν καποιος μας πει την πραγματικη αιτια που τον διεγραψε ο ΓΑΠ τοτε ευκολα θα αναλυσουμε ολες τις υπολοιπες δραστηριοτητες-κινησεις του Σημιτη.

   Διαγραφή
  2. Η πραγματική αιτία διαγραφής του Σημίτη ήταν αφενός το υφάκι σε μία επιστολή που είχε στείλει στον ΓΑΠ όπου υποτιμούσε και τον ίδιο και τον Αντρέα και αφ' ετέρου η γνωστή ατάκα Σημίτη με τα χεράκια στις τσέπες στην ΚΟ του 2007 όπου περίπου είπε "να τελειώνουμε με αυτόν", περιστοιχισμένος από τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο και την Μιλένα.

   So what?

   Διαγραφή
  3. 3.24, So the GAP well done, και δεν ξερω και καλα αγγλικα παναθεμαμε.

   Διαγραφή
  4. @3:47μμ Μια χαρά τα ξέρεις τα αγγλικά και η υπόθεση Κενό εκκενώθηκε μιά και καλή. Όχι όμως απ'΄το Σημίτη-σιγά που θα τον τέλειωνε ο Σημίτης. Ούτε απ'το Βενιζέλο, όπως πολλοί μοιρολογούν εδώ μέσα. Αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό των αγανακτισμένων. Ναι μεν αυτός ο λαός δεν έλυσε το πρόβλημα του αλλά η σημειολογία της ΕΥΚΟΛΗΣ ανατροπής του-κανείς δεν θα διανοούνταν να τον ρίξει αν ήξεραν ότι θα είχε λαϊκό έρεισμα, αυτό να το χωνέψουν οι παπανδρεόφιλοι-είναι πολιτικό κεκτημένο και για επόμενους.

   Διαγραφή
  5. Οι αγανακτισμενοι του κ@@λου ενοεις 4.35 ετσι δεν ειναι?? Και by the way μηπως ξερεις σε ποιο λαγουμι εχουν κρυφτει ολοι εκεινοι οι γελοιοι τυποι που ενω τωρα τους κανουν τρισχειροτερα το απολαμβανουν?? Απατη σκετη ητανε και φαινεται. Αν τους συναντησεις πες τους να ετοιμαζονται να πουνε τα καλαντα στον Σαμαρα και στον Τσιπρα. Αστον βαγγελη θα του τα πουνε οι Πασοκοι σε κορακιστικη διαλεκτο στις επομενες εκλογες.

   Διαγραφή
 7. εχω δικαιωμα να μην ειμαι κομμουνιστης συριζαιος ουτε δεξιος της νδ.να το πω και αλλιως δεν θελω να ειμαι με την ευρωπαικη αριστερα που θα βαλει λεει και αρχηγο τον τσιπρα ουτε και στο ευρωπαικο λαικο κομμα της δεξιας.μου αρεσει να ειμαι με τους σοσιαλδημοκρες στην ευρωπη και με το πασοκ στην ελλαδα .αν δεν ενοχλω κανεναν βεβαια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και δεν ενοχλείς κανέναν. Απλά πολιτικό διάλογο κάνουμε.

   Λες οτι σου αρέσει να εισαι με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη και με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

   Μπορώ να ρωτήσω γιατι (μπορείς να μου το αιτιολογήσεις πολιτικά);


   Διαγραφή
  2. γιατί έφαγα ψωμί με το πασοκ εγώ και η οικογένεια μου και παίρνω 1100 ευρώ καθαρά το μήνα χωρίς να δουλεύω και με απολυτήριο δημοτικού ενώ αλλά κορόιδα με πτυχία παίρνουν 500 ευρώ.γιαυτό είμαστε με την υπεύθυνη παράταξη του πασοκ ενώ οποίος δεν είναι πασοκ θέλει την καταστροφη της χώρας.

   Διαγραφή
 8. Συμφωνώ με την κριτική του παραπολιτικού στα περισσότερα. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητο δεν έλεγε και πολλά πέρα από χιλιοειπωμένες γενικεύσεις. Επίσης είναι, όντως, δύσκολο να προχωρήσει μία νέα κίνηση δίχως να αποκλείει ξεκάθαρα κάποια πρόσωπα ταυτισμένα με τη παρακμή.
  Από την άλλη όμως είναι και σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει ένα νέο κόμμα δίχως κάποιους επαγγελματίες πολιτικούς που θα εξασφαλίσουν και κάποια διεισδιτικότητα στη κοινωνία και τηλεοπτικό χρόνο στα κανάλια χωρίς τον οποίο το εγχείρημα θα είναι καταδικασμένο. Η κεντροαριστερά έχει στελέχη που δεν είναι για πέταμα. Πολύ περισσότερα μάλιστα από όσα διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  Το κύριομ σημείο της διαφωνίας μου όμως, είναι η διαπίστωση ότι ο βασικός αντίπαλος του νέου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η δεξιά του Σαμαρά και όχι τόσο η παλαβή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ του Σαμαρά μπορεί να απέχει από το να μπορεί να θεωρηθεί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα αλλά τουλάχιστον επιδιώκει την παραμονή της χώρας εντός Ευρωπαϊκής τροχιάς -με αμφισβητούμενες πολιτικές και πενιχρά αποτελέσματα, είναι η αλήθεια. Με αυτή μπορεί να υπάρξει μια σύμπλευση σε καταστάσεις όπως η σημερινή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως αποτελεί ένα αντιευρωπαϊκό και αντικαπιταλιστικό στη βάση και στην ιδεολογία του κόμμα, με το οποίο καμία δυνατότητα συνεργασίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει από ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 3 χρόνια είναι ο απίθανος και γραφικός Πάνος Καμένος. Νομίζω αυτό και μόνο αρκεί για να περιγράψει τη σοβαρότητα του κόμματος αυτού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΒΟΥΛΙΆΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΛΛΆΖΟΥΜΕ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το γραπτό των 58 σιωπά, για τα απολογιστικά. Και άν δεν μιλήσεις για την "ευτυχισμένη" περίοδο 1990 - 2008, που επώασε την κρίση στην Ελληνική της οξεία μορφή, και έφερε τη χρεωκοπία και τα Μνημόνια, πόσο αξιόπιστα μπορείς να μιλήσεις για τη διατηρήσιμη, βιώσιμη ανασυγκρότηση;
  Είναι ο ίδιος φόβος που έχει η NΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μη τυχόν και ξεστομίσουν τη λέξη "φούσκα". Μη τυχόν και γίνει παραδεκτό ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυσμορφίες, αλλά και κοινωνικά χάσματα πολύ πιό βαθειά απ' ότι έχουν οι χώρες του Ευρωπαïκού κορμού, εδώ στο Νότο και στην Ελλάδα μεγάλωσαν ραγδαία στις δεκαετίες της ανάπτυξης.
  Ολικά λανθασμένο ήταν το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Ανορθολογικό, κοινωνικά διχοτομικό και σκληρά άδικο. Ακριβοπληρωμένο και μη διατηρήσιμο. Από τον άτακτο κοινωνικό διαγκωνισμό της "Αλλαγής", στην "αντεστραμμένη πυραμίδα" της αλαζονικής, "ισχυρής Ελλάδας". Με ή χωρίς την (αδύνατη) "επανίδρυση του κράτους".
  Η παραγωγική συρρίκνωση κρυβόταν πίσω από υπερδανεισμό του δημοσίου. Αυτός συμπλήρωνε με αυτοκαταστροφικό τρόπο ό,τι χανόταν για το Δημόσιο, λόγω φοροδιαφυγής και υποφορολόγησης ευνοούμενων κοινωνικών ομάδων. Και τροφοδοτούσε άμετρη υπερκατανάλωση και συσσώρευση των μεγαλο-μεσαίων στρωμάτων.
  Ο πλούτος που συσσώρευσαν οι ευνοημένες κοινωνικές ομάδες στις δεκαετίες των παχειών αγελάδων, ήταν σε ικανό ποσοστό φοροδιαφυγή, υποφορολόγηση και δημόσιο χρέος που γινόταν ιδιωτική περιουσία (ακίνητα ή καταθέσεις, εσωτερικού και εξωτερικού).
  Ως κατακλείδα: Όλοι οι αριθμοί δείχνουν, ότι ενώ το Δημόσιο υπερχρεωνόταν, ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε εντυπωσιακά όσο και και σκληρά άνισα.
  Αυτός ο αυξημένος ιδιωτικός πλούτος αποθησαυρίσθηκε με τη μορφή ανενεργού, παθητικού κεφαλαίου - ούτε κυκλοφορούν ούτε πάγιο - μακριά απο κάθε παραγωγική διαδικασία.
  Δυστυχώς, ενώ συζητούν και φιλονικούν για την "ανάρρωση του ασθενούς", είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, είτε η λεγόμενη Κεντροαριστερά, ακόμη δεν αποφάσισαν ότι χρειάζεται και σωστή διάγνωση της αρρώστειας.

  http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_15.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το κειμενο το διαβασες λαθος. Οσο συντηρηση θεωρειται η ΝΔ αλλο τοσο συντηρηση θεωρειται και ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαολογημενα κατα την αποψη μου. Απο κει και περα η κεντροαριστερα/σοσιαλδημοκρατια/φιλελευθερο κεντρο θα πρεπει να ανασυνταχθουν στο πλαισιο μιας προγραμματικης συμφωνιας ωστε να αναλαβουν καθοριστικο ρολο στη πορεια της διακυβερνησης της χωρας και της ανασυγκροτησης, ανεξαρτητα απο την συντηρητικη παραταξη (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) που θα εχει την πλειοψηφεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή