Όταν ψηφιζόταν η Διαύγεια, ο Τσίπρας αναρωτιόταν λαϊκίστικα αν θα δημοσιεύονται και οι μίζες

4.10.13

Παραθέτω τη χθεσινή δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, σχετικά με το ζήτημα της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ»:

Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σε διαβούλευση το θέμα της «Διαύγειας» για μόλις 48 ώρες, όπου υπάρχει μια σχετική διάταξη που ακυρώνει επί της ουσίας την πολύ σοβαρή κατάκτηση, αν θέλετε να το πούμε, να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις της Διοίκησης και όλες οι πράξεις των Υπουργείων, με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων.
Μπορεί δηλαδή ένας παράγων, όπως είναι ο Υπουργός ή το Υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι.
Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη «Διαύγεια» και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βούτση, η Διαύγεια είναι μια «σοβαρή προσπάθεια» κι αποτελεί «κατάκτηση». Όμως, στις 30 Ιουνίου του 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Διαύγεια.

Κι όχι απλώς το καταψήφισε. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπροστά του έναν ολοκαίνουριο και πρωτοποριακό θεσμό, επέλεξε να λαϊκίσει με αισχρό τρόπο για το σκάνδαλο της Siemens(!) και φυσικά να αναφερθεί στο...Μνημόνιο.

Να ένα απόσπασμα:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός  Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Γιατί δεν το ψηφίζετε;
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ. Ο κύριος Πρωθυπουργός δεν είχε την καλοσύνη να κάτσει να με ακούσει και να απαντήσει στο ερώτημά μου. Να απαντήσετε εσείς.
Θα υπήρχε, λοιπόν, στην υπόθεση της «SIEMENS» ανάρτηση και δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο μιας σειράς από αναθέσεις του δημοσίου στην ανάδοχο εταιρεία, χωρίς κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα ουδεμίας διαδικασίας. Έχετε καμμιά αμφιβολία ότι παραπλεύρως με αυτήν την ανάρτηση και δημοσιοποίηση, θα υπήρχε και δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των εκατομμυρίων ευρώ σε μίζες, που διακινήθηκαν στα κόμματα εξουσίας; Δηλαδή, δίπλα σε κάθε ανάθεση με τον τίτλο του έργου, θα υπήρχε κι ένα παράρτημα που θα έλεγε «ένα 2%, ένα 3%, ένα 4% πήγε στους εκάστοτε Υπουργούς»; Θα υπήρχαν τα χρήματα που πήρε ο κ. Μαντέλης, Υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε ή ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος μας έχει πει ότι έχει βάλει 1 εκατομμύριο στα ταμεία και ακόμη το ψάχνουμε; 
 Αυτό είναι το ερώτημα και είναι απλό: Θα αναρτώνται και οι μίζες στο διαδίκτυο ή απλά οι αποφάσεις; Διότι μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι προαπαιτούμενο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η ενημέρωσή τους. Βεβαίως. Όχι, όμως, η εκ των υστέρων ενημέρωσή τους.
Θέλουμε ενεργούς πολίτες και συμμετέχοντες ενεργά στη λήψη των αποφάσεων, όχι εκ των υστέρων ενημερωμένους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Εκ των προτέρων.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν αίρεται η εντύπωσή μου ότι πρόκειται για μια προσπάθεια επικοινωνιακή να αλλάξετε την ατζέντα. Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί. Διότι ετούτη την ώρα, που παρουσιάζετε ως μέγα επίτευγμα, ιστορικό επίτευγμα, μια προσπάθεια να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης –διότι περί αυτού πρόκειται- η κοινωνία ισοπεδώνεται από τις επιλογές σας. 

Την ώρα που κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό σύστημα και οι εργασιακές σχέσεις φεύγουν από την εποχή του Μεσαίωνα και πηγαίνουν στην εποχή της δουλείας, εσείς εδώ πανηγυρίζετε. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο πανηγυρίζετε.

Διότι τον κόσμο, κύριε Υπουργέ, δεν τον ενδιαφέρει, αν θα δημοσιευθεί το όνομα ενός νέου διοικητή ενός ασφαλιστικού οργανισμού. Τον ενδιαφέρει να μάθει ποιοι ήταν συνυποψήφιοί του, μέσα από ποια διαδικασία προκρίθηκε, ποια ήταν τα προσόντα του και ποια των άλλων που συναγωνίστηκαν με αυτόν, δηλαδή, αν πραγματικά είχε τα προσόντα εκείνα, για να γίνει διοικητής ενός οργανισμού. 
Αν πραγματικά σας ενδιέφερε η διαφάνεια και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη, θα είχατε ήδη νομοθετήσει και θα είχατε ήδη υλοποιήσει τις υποδομές αυξημένης συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων.

Aντί επιλόγου, ένα απόλυτα εύστοχο tweet: