VPRC: Μαζικές διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς της Νέα Δημοκρατία

4.10.13


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως καταγράφεται σε χθεσινή δημοσκόπηση της VPRC που δημοσίευσε το rizopoulospost.com

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα για την απροθυμία του Ευάγγελου Βενιζέλου να διαφοροποιηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά βλέποντας το 11% των ψηφοφόρων του να προτιμούν απευθείας της Νέα Δημοκρατία και το 12% να στρέφεται πια προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αυτός που ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με το ακροδεξιό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, καθώς τα περισσότερα στελέχη του κόμματος προσπαθούν κουτσά-στραβά να διαφοροποιηθούν, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Διαύγειας.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η συσπείρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία επίσης χάνει ένα μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών της προς της Νέα Δημοκρατία, παρά τη θεωρητικά μεγάλη ιδεολογική της απόσταση από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.


Τα δυο κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν πληρώνουν ακριβά το ότι δέχθηκαν να συγκυβερνήσουν με τον Σαμαρά αλλά ότι δέχθηκαν να το κάνουν δίχως όρους, με το ΠΑΣΟΚ να έχει αποτύχει να εξασφαλίσει εγκαίρως μια προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι ηγεσίες των δυο κομμάτων για το ότι κατάφεραν να συρρικνώσουν το χώρο της Κεντροαριστερά στο 10-12%, παρόλο που ακόμα και στις εκλογές του 2012 το 20% των πολιτών τους στήριξε με την ψήφο τους, κόντρα στην ακραία πόλωση εκείνης της εποχής.