Τι σημαίνει το λουκέτο του Δημοσίου στις ΗΠΑ με απλά λόγια

1.10.13

Τι είναι το shutdown στις ΗΠΑ; Με μια λέξη, λεφτά, αναφέρει σε άρθρο της η Guardian, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει σε όσους δεν είναι Αμερικανοί τι συμβαίνει.

Το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ έληγε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, κάθε χρόνο η χρηματοδότηση για το επόμενο έτος πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τον Πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν συνέβη.

Οι λόγοι πολιτικοί αλλά και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Obama για την Υγεία. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Δημοκράτες ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι τελευταίοι ασκούν πιέσεις για περικοπές στο νομοσχέδιο του Obama.


Ο αρθρογράφος της Guardian τονίζει πως με το shutdown δεν αναστέλλεται η λειτουργία ολόκληρης της κυβέρνησης, καθώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εθνική ασφάλεια, συνεχίζουν να λειτουργούν. Αντίθετα, όμως, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μη βασικές υπηρεσίες, από τη στατιστική υπηρεσία μέχρι τα εθνικά πάρκα, λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Και όλο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κλείσει» 17 φορές από το 1977. Ωστόσο, τελευταία φορά συνέβη πριν από 17 χρόνια, από το 1996 όπου οι διαφωνίες του Bill Clinton και των Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν σε shutdown 28 ημερών.

Το πρωτότυπο άρθρο του Guardian εδώ και μια σύντομη απόδοση του στα ελληνικά από το Capital.gr εδώ.