Το άρρωστο πολιτικό σύστημα κερδίζει χρόνο για τον εαυτό του

28.10.13

Το άρρωστο πολιτικό σύστημα, σήμερα ακόμη, αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο για τη χώρα, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για το ίδιο. Αντί ένα μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα, σχεδιάζει τη δική του επιβίωση σε ορίζοντα δύο ή τριών μηνών. Από άγχος και φόβο, καταντά να ψιθυρίζει στο αυτί (των εμβρόντητων) Ευρωπαίων ιθυνόντων αν θα είχαν αντίρρηση να «μακιγιαριστούν» κάποια οικονομικά στοιχεία. Και να προκαλεί εγκεφαλικό στις Βρυξέλλες, όταν (ψηφοθηρικά…) εξαγγέλλει τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, παρά το δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα) έως 2 δισ. (κατά την τρόικα) το 2014 και το χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ την επόμενη 2ετία. Γιατί, αντί να εργαστεί για την έξοδο από την κρίση, αναλώνεται στη διαχείριση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της κρίσης.


Επιπτώσεις βαρύτατες: Στο τελευταίο 12μηνο, η ύφεση μειώνει το ΑΕΠ κατά 8 δισ. ευρώ, η ανεργία κόβει 10.000 θέσεις κάθε μήνα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 7,2%, ο τζίρος της λιανικής έπεσε 14,4%, οι εξαγωγές μειώθηκαν 5,7% και οι τράπεζες περιόρισαν 4,5% τα δάνεια στις επιχειρήσεις. Στο ίδιο 12μηνο, το πλήθος όσων δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία αυξήθηκε κατά 813.000 φυσικά και 10.000 νομικά πρόσωπα, οι πλειστηριασμοί έπιασαν ρυθμό 11.300 ακίνητα ανά 6μηνο, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ διπλασιάστηκαν και 170.000 συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διεκόπησαν. Το πιο σκληρό: Έμποροι και επαγγελματίες που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, μένουν χωρίς φάρμακα και δικαίωμα νοσηλείας: Περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας, στον Καιάδα της κρίσης...

Ο Κώστας Καλλίτσης γκρεμίζει με συνέπεια εδώ και καιρό μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής τους μύθους που επιχειρεί να χτίσει αυτή η κυβέρνηση. Ολόκληρο το άρθρο του εδώ.