ΕΔΑΔ: Καταδίκη για την Ελλάδα λόγω της μη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης σε gay ζευγάρια

7.11.13



Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι συνιστά στην Ελλάδα ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης.

Η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά στον νόμο 3719/2008 με τον οποίο εισαγόταν στη χώρα μας ο θεσμός του «συμφώνου συμβίωσης» με τον οποίο ζευγάρια μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με πιο ευέλικτο τρόπο απ' ότι η τέλεση γάμου. Στον νόμο όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια - αντιθέτως ο νόμος μιλά ρητώς για ζευγάρια αντίθετου φύλου, κάτι που από την πρώτη στιγμή στηλίτευσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπήρξε κόλαφος για την ελληνική πολιτεία καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νομική προστασία, μόνο στην Λιθουανία και στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Είναι μια πραγματικά σπουδαία μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα καθώς έρχεται ένα δικαστήριο να επιβάλει ουσιαστικά κάτι που οι πολιτικές δυνάμεις δίστασαν να διεκδικήσουν ή πολέμησαν.

Η είδηση λειτουργεί και ως μια μικρή υπενθύμιση ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών αλλά και με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας.