Η ιστορική ανακρίβεια Βενιζέλου για την πρόταση ψήφισης του 1ου Μνημονίου από 180 βουλευτές

22.12.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ:

Σε ό,τι με αφορά είμαι ιστορικά υπερήφανος γιατί το Μάιο του 2010 πρότεινα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αξιώσουμε την υπερψήφιση του πρώτου προγράμματος στήριξης του πρώτου Μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, για να αναγκάσουμε τη Νέα Δημοκρατία να φερθεί υπεύθυνα, ή για να την οδηγήσουμε σε διάσπαση.

Και να μην της επιτρέψουμε να λειτουργήσει αντιμνημονιακά και να συγκροτήσει το χώρο της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης και την πλατεία των αγανακτισμένων, να μην διαπαιδαγωγηθεί σε λάθος βάση η κοινωνία και ο λαός. Αλλά αυτό δεν έγινε. Ίσως γιατί κάποιοι πίστευαν ότι πρέπει μόνοι μας να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία της εξόδου από την κρίση. Δεν είχαμε αντιληφθεί ίσως τότε τι γίνεται, που βαδίζει η χώρα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Βενιζέλου να αναζητήσει πράγματα για τα οποία μετά το προσεχές τέλος της πολιτικής του καριέρας θα μπορούν να τον κάνουν να νιώθει «ιστορικά υπερήφανος» αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να αλλάζει τα ιστορικά γεγονότα.

Μπορεί λοιπόν πράγματι το 2010 να είχε προτείνει να ψηφιστεί το 1ο Μνημόνιο από 180 βουλευτές αλλά ουδέποτε το έκανε όσο πειστικά και δημόσια ο ίδιος σήμερα θυμάται, γι' αυτό και δεν έθιξε το θέμα ξανά τις ημέρες της ψηφοφορίας.

Επίσης, ενδεχομένως ο ίδιος να θυμάται, εκτός κι αν δεν τον γνωρίζει, ότι η πανικόβλητη τότε Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στην ανάληψη οποιουδήποτε πολιτικού ρίσκου από την κυβέρνηση Παπανδρέου και πιθανότατα δεν θα ενθουσιαζόταν από την προοπτική ενός τέτοιου ελιγμού.

Τέλος, ως νέος υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει δημόσια ότι επιθυμεί το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Μπορεί να μας πει γιατί ούτε τότε που αυτός ήταν στα πράγματα δεν έγινε αυτό;

25 σχόλια:

 1. Τί μας λες ρε Παραπολιτικέ!! Τί χαζομάρες είναι αυτές!! Αν κάποιος έπρεπε να το κάνει " πειστικά και δημόσια " αυτός είναι ο τότε πρωθυπουργός που είχε την ΕΥΘΥΝΗ της Κυβέρνησής του και ΟΧΙ ο Βενιζέλος, ο οποίος ούτε Πρωθυπουργός ήταν ούτε Υπουργός των Οικονομικών.
  Αυτό ήταν δουλειά του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου, που ήταν οι αρμόδιοι τότε και όχι ο τότε ο Υπουργός Άμυνας!

  Οι προσπάθειες αντιπερισπασμού των παπανδρείκών δεν έπιασε ούτε θα πιάσει τόπο. Ας μιλήσει για αυτά καλύτερα ο " ηγέτης " σου και αφήστε τα κόλπα. Τα λάθη του ΓΑΠ και των συμβούλων του πληρώνει ( ακόμα ) ο Βενιζέλος.

  Μπορεί να φταίει για πολλά άλλα, αλλά για το Μνημόνιο και μετέπειτα λάθη μόνο ο Βενιζέλος δεν φταίει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε!! όχι και να φταίει το παιδί θαύμα της πολιτικής. Οτι έχει πεί είναι συμβόλαιο. Δεν απαριθμείς τα λάθη των ΓΑΠ κλπ. και τις επιτυχίες του Ευάγγελου, να γελάσει το χειλάκι μας.

   Διαγραφή
  2. @ Ανώνυμος 22/12/2013 6.36 μ.μ.
   Ο ΓΑΠ έκανε και πειστικά και δημόσια την σωτηρία της χώρας από την "δραχμή".\Οσο γιά την τότε πρόταση γιά 180, όχι μόνο γιά τους εξωτερικούς λόγους ( βλ. Μερκοζύ ), αλλά κυρίως γιά εσωτερικούς.
   ΑΠΟ ΤΟΤΕ ήταν οι καλτσοδέτες απίκου να ρίξουν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό.
   Οι καλτσοδέτες ποιόν είχαν αρχηγό ? Τον ΓΑΠ ? ή μήπως τον ΒΒ .
   Δεν περιμένω ναι κάνουν καμμιά σχετική δημοσκόπηση .
   Εχει να πέσει ένα χειροκρότημα, ΜΑ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ . . .

   Καθόλου δεν "πληρώνει" τα λάθη" του ΓΑΠ ο ΒΒ.
   Τα καλοπληρώνεται σε ένσημα καρέκλας μαζί με τον Σαμαρά μετατρέποντας τα σε success stories και βέβαια ταυτόχρονα τα αποδομεί όπου μπορεί ,
   π.χ. opengov ΕΞΩ, 4 - 2 - 1 ΜΕΣΑ .

   Το ΠΑΣΟΚ, οι 58, ΟΤΙ ΑΛΛΟ με τον ΒΒ μέσα θα πάει ΦΟΥΝΤΟ !

   Θ.Τ.

   Διαγραφή
  3. Nα τον χαίρεσαι ...και να τον καμαρώνειs !!!
   Δυστυχώs το πολιτικό και το ηθικό εκτόπισμα του Μπένι είναι αντιστρόφωs ανάλογο του σωματικού και η σύγκριση του με τον ΓΑΠ είναι άτυχη από κ'αθε άποψη !!!!
   Ο Γιώργοs είναι το πιό ηθικό και το πιό προοδευτικό κεφάλαιο στην πολιτικλη ζωή μιαs χώραs-μπανανίαs που ευδοκιμούν ΤσιπροΚαμμενοΒενιζελοΣαμαροΚασιδιάρηδεs ....!!!!!!

   Διαγραφή
  4. Τελικά, ήθελε ο χοντρός το μνημόνιο ή όχι; Τί ήθελε ακριβώς; Ως ένας πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς, πρέπει να βγει να το πει;

   Διαγραφή
  5. FREEMAN: "Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω." - Νίκος Καζαντζάκης

   Διαγραφή
  6. ΓΑΠ και Παπάκ είναι οι ήρωες που έβαλαν πλάτη για να υπάρχει σήμερα φαγητό σε κάθε Ελληνικό σπίτι και ίντερνετ σε αρκετά ώστε να μπορούν κάποιοι να τους αμφισβητούν ανωνύμως.

   Παναγιώτης Δ.Κ.

   Διαγραφή
  7. Η λογική του 6:36 μ.μ. είναι πως: μονά κερδίζει ο Βενιζέλος, ζυγά χάνει ο Παπανδρέου. Αν ο ΓΑΠ επέμενε μέχρι τέλους στην "υπερψήφιση του πρώτου προγράμματος στήριξης του πρώτου Μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών" και ο Σαμαράς (εκτός αν δεν τον έχει ικανό) επέμενε στην καταψήφιση, όπως είναι και το πιό πιθανό, τότε ποιά θα ήταν η δικαιολογία για την άτακτη χρεοκωπία της χώρας; Κάναμε μπλόφα και δεν έπιασε; Δεν θέλουμε να αναλάβουμε μόνοι μας ιστορικές ευθύνες;
   Τέλος, η μόνη ιστορική ευκαιρία "για να αναγκάσουμε τη Νέα Δημοκρατία να φερθεί υπεύθυνα, ή για να την οδηγήσουμε σε διάσπαση. Και να μην της επιτρέψουμε να λειτουργήσει αντιμνημονιακά και να συγκροτήσει το χώρο της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης και την πλατεία των αγανακτισμένων, να μην διαπαιδαγωγηθεί σε λάθος βάση η κοινωνία και ο λαός. Αλλά αυτό δεν έγινε". Ήταν το δημοψήφισμα, που πέτυχε την κωλοτούμπα της ΝΔ και του Σαμαρά, αλλά και του Κουβέλη. Αν κάποιοι δεν αποστατούσαν ΔΟΛια, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολιτικά κυρίαρχο, η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη με δομημένη πολιτική και μια αντιπολίτευση γυμνή απέναντι στη λογική. Δυστυχώς, αυτή η ιστορική πολιτική μάχη που θα ξεβράκωνε τον κάθε πολιτικάντη λαϊκιστή, χάθηκε στα αποδυτήρια.
   Η επανάσταση του αυτονόητου, συνεχίζεται....

   Διαγραφή
  8. ''Χοντρός, καλτσοδέτες κλπ''.... Που πήγε το επίπεδο των παπανδρεικών και ο πολιτικός πολιτισμός τους ; Γίνατε ξαφνικά ρατσιστές και σεξιστές ή όταν αρχίζετε τους παραλογισμούς αμολάτε απλά τύπους σαν τον Ξυνίδη ; ΥΓ : έχει πλάκα που άλλα σχόλια κόβονται και όχι αυτά....

   Διαγραφή
 2. Πολυ σωστο το σχολιο της παραπολιτικης.Να προσθεσω και μια ακομη παραμετρο ομως:την ασφυκτικη πιεση του χρονου για την ληψη της αποφασης.Αν θυμαμαι καλα ελεγε καποιο ομολογο μερικων δις και οι αγορες ειχαν κλεισει την στροφιγγα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα για να μην τον κράζετε παραπολιτικέ ότι υποσκάπτει το ΓΑΠ. Έλεος, η ανάρτηση είναι τραγική. Είναι η μόνη φορά που ο Βενιζέλος είχε δίκιο κ ο ΓΑΠ φυσικά πήρε τη λάθος απόφαση, για να θυμηθεί 1,5 χρόνο μετά το δημοψήφισμα. Έλεος, έλεος, έλεος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν κάποιοι υψηλά ιστάμενοι είχαν την πείρα, τη γνώση, τη διαίσθηση, το οξύ πολιτικό ένστικτο και είχαν είχαν δεχτεί την πρόταση του Βενιζέλου, σήμερα θα βρίσκονταν στη θέση τους-που με την πρόταση Βενιζέλου βέβαια ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ. Έκαναν την επιλογή του Γιώργο Άλλαξε τα όλα και κάνε ό,τι γουστάρεις και τώρα με αλλαγμένα πια όλα κοιτάνε το δημιούργημα του πατέρα τους να βυθίζεται στην άβυσσο της εξαφάνισης. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και ακριβοδίκαιοι απέναντι στο Βενιζέλο πρέπει να παραδεχτούμε ότι εκείνη η πρόταση του ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ θα έσωζε την παράταξη, έστω και αν βραχυπρόθεσμα θα περιόριζε την εξουσία της. Προφανώς η μέθη του πλασματικού 44% που δημιούργησε το περιβόητα απατηλό ΣΥΝΘΗΜΑ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", έκρυβε σε κάποιους την άβυσσο που βρισκόταν μισό βήμα πίσω τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9.15, Aντε παλι τα ιδια!!! Καποιος φιλος ποιο πανω ειπε κατι που ή δεν το διαβασες ή δεν καταλαβαινεις τιποτα. Ειπε λοιπον, αν ο Καλαματιανος ελεγε οχι (που θα ελεγε) και η χωρα χρεωκοπουσε τι δικαιολογια θα ειναι ο υπευθυνος Προθυπουργος της Χωρας εχοντας την πελιοψηφια να το κανει?? Επαιξα την Χωρα στα ζαρια και εχασα?? Γιατι δεν το κανει σημερα το ιδιο για τα διαφορα κρισιμα νομοσχεδια και για στον Συριζα να τον διαλυσει οπως διατεινεται ο ΒΒ οτι θα εκανε στην ΝΔ προτεινοντας τους 180 ψηφους????

   Διαγραφή
  2. Σιγά μην έπαιρνε την ευθύνη ο Σαμαράς να χρεοκοπήσει τη χώρα τότε... Απλά οι κηπουροί πρώτον ήταν άσχετοι πολιτικά και δεύτερον είχαν πείσει τον ΓΑΠ ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει ότι έσωσε τη χώρα και άρα θα πρέπει να πάρει όλη τη δόξα αυτός...

   Διαγραφή

  3. «Λεφτά υπάρχουν εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρυσμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα»
   Αυτη ειναι ηπροταση που συνοδευει το περιβοητο ’’λεφτα υπαρχουν’’ κι ο καθενας βγαζει τα συμπερασματα του!Οποιος κρατα μονο τις 2 πρωτες λεξεις απο ολοκληρη την φραση ,ειναι τουλαχιστον εμπαθης η' θυμα αισχρης προπαγανδας Πρετεντερηδων!
   Λ.Σ

   Διαγραφή
 5. Γιατι ασχολουμαστε ακομα με το βενιζελο???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά, αν ήθελε 180 ψήφους για το μνημόνιο, τότε γιατί πέρασε τα χαράτσια με 153;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εμπόδισε ποτέ κανείς την ΝΔ να ψηφίσει το 1ο μνημόνιο ? Αυτοί από την ΝΔ που το ψήσισαν τι αντιμετώπιση είχαν τότε από το κόμμα τους ? Μήπως η ΝΔ ήταν απασχολημένη με τα Ζάππεια ? Τι μπούρδες λέει ο ΒΒ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν το έκανε ''πιεστικά'' (σικ) δε θα ήταν υπονομευτής ; Κατηγορούν οι παπανδρεικοί τον Βενιζέλο γιατί δεν έθεσε τη διαφωνία του με τον ΓΑΠ δημόσια και πιεστικά!!! Κατανοητή και η δική σας ανάγκη να στηρίξετε τον ΓΑΠ αλλά αυτό καταντάει γελοίο..... ΥΓ Ναι το ξέρουμε ο ΓΑΠ είναι τέλειος και ο ΒΒ ο χειρότερος (παίζει να φταίει και για την τρύπα του όζοντος)....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να ρωτήσω κάτι Παραπολιτικέ.. Το ποιοι νόμοι χρειάζονται 180 ή 150 δεν το ορίζει το σύνταγμα; Μπορεί η κυβέρνηση να πει αν δεν ψηφιστεί από 180 τότε θα τον πάρω πίσω; Μόνο εμένα μου φαίνεται κάτι εντελώς επικοινωνιακό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν θυμάμαι καλά, στις 9 Μάη του 2010 έληγε ένα ομόλογο 14 δις. Αν δεν πληρωνόταν...πάπαλα, τέλος, άτακτη χρεοκοπία. Τη στιγμή εκείνη, με 45% ποσοστό σε εκλογές, με 160+ βουλευτές, ΜΟΝΟ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ θα είχε στο νου του τερτίπια αναγκασμού των άλλων ή διάσπασής τους. ΜΟΝΟ ο Βενιζέλος θα σκεφτόταν το κόμμα και όχι τη χώρα.

  Ας πούμε ότι ο Βενιζέλος όντως μίλησε για πλειοψηφία των 180. Αν δεν πέρναγε? ΠΟυ σίγουρα δεν θα πέρναγε, όπως αποδείχτηκε αργότερα. Αν δεν πέρναγε τι θα είχε γίνει? Θα χρεοκοπούσαμε με ευθύνη Σαμαρά? Θα πονούσε λιγότερο αυτό τον κόσμο? Ή ο Βενιζέλος είναι ένας ακόμα Ελληναράς που θέλει να αποφύγει την ευθύνη. Παπανδρεϊκός δεν είμαι αλλά πολύ καλά έκανε ο Παπανδρέου τότε και πήγε με 151. Πάρα πολύ καλά. Δεν παίζεις πολιτικά παιχνιδάκια με την τύχη της χώρας σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτή η νοοτροπία θυμίζει κάτι τύπους που μεγαλώνοντας λένε στους γονείς τους : ''γιατί δε με πίεσες να διαβάσω όταν ήμουν μικρός ; Σήμερα θα ήμουν επιστήμονας'' Τουλάχιστον ρε παιδιά κρατήστε τα προσχήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. FREEMAN : Αυτό το επιχείρημα του ΔΟΛιου ΠΡΟΔΟΤΗ βενιζέλου , είναι αντίστοιχης βαρύτητας με αυτό που λένε ότι έπρεπε να κάνει ο ΓΑΠ το Δημοψήφισμα αρχές 2010. Τότε που οι Ελληναράδες ήταν ακόμα στην κοσμάρα τους , ΔΕΝ καταλάβαιναν τι είχε συμβεί, πίστευαν στα Ρωσοκινεζικά ριάλια που μας ... παρακαλούσε χωρίς όρους να μας δανείσει ο Πούτιν, κανόνιζαν διακοπές Πάσχα και Καλοκαιριου σε Αράχοβα , Μύκονο και Μπαλί και παράγγελναν ακόμα Καγιέν ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Οτι ο καταστροφέας της κοινωνίας και του πασοκ εμπλούτισε την παραμυθολογία του και με το ότι πρότεινε στην κοιν ομάδα 180 ψήφους είναι ενδεικτικό του πανικού του. Καινούργια μπούρδα. Η Αλ Σάλεχ = Παπακώστα ή η Κρουστάλλη του τα ενέπνευσαν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή