Μια χαμένη τσάντα και μια χαμένη ευκαιρία για το επάγγελμα των ταξί

16.12.13


Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεχάστηκε μια τσάντα με σημαντικά έγγραφα σε ένα ταξί. Η απώλεια διαπιστώθηκε σχεδόν αμέσως αλλά το όχημα είχε ήδη απομακρυνθεί. Μια παρέα τριών φίλων μετατράπηκε αυτόματα σε μια παρέα ντεντέκτιβ. Πώς στο διάολο θα βρούμε τώρα το ταξί;

Μετά από ένα φεστιβάλ αμήχανων βλεμμάτων και ανούσιων σκέψεων, κάτι μαγικό συνέβη, κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα. Ένας από την παρέα είχε κάνει κάτι απίστευτο: είχε ζητήσει και είχε πάρει την απόδειξη από τον οδηγό!

Το μαγικό χαρτάκι έρχεται στα χέρια μας, αναφέρει ένα ονοματεπώνυμο, τον αριθμό της πινακίδας κι αναζητούμε εύλογα κι έναν αριθμό τηλεφώνου να επικοινωνήσουμε μαζί του. Τίποτα! Τι σόι η απόδειξη είναι αυτή που δεν δίνει κάποιο επιπλέον στοιχείο για αυτό που την εκδίδει;

Εντελώς συμπτωματικά, λίγα μέτρα πιο εκεί σταθμεύει ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Κατευθυνόμαστε προς τα εκεί με μεγάλη αυτοπεποίθηση θεωρώντας ότι δεν μπορεί παρά η Τροχαία να διαθέτει κάποιο σύστημα εντοπισμού των ταξί, πόσο μάλλον από τη στιγμή που γνωρίζαμε την πινακίδα του οχήματος. Οι ελπίδες μας διαψεύδονται. Το μόνο που μπόρεσαν οι αστυνομικοί να μας πουν ήταν το όνομα του οδηγού, το οποίο ήδη γνωρίζαμε.

Η τσάντα όμως έπρεπε να βρεθεί και μάλιστα άμεσα. Τηλεφωνούμε στις πληροφορίες καταλόγου, δίνουμε το όνομα που έχουμε και μας δίνουν έναν αριθμό σταθερού τηλεφώνου. Η ώρα είναι 1:45 τα ξημερώματα. Κινούμαστε...εκτός συνταγματικού τόξου καλών τρόπων και καλούμε τον αριθμό αυτό. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια αγουροξυπνημένη φωνή μας εξηγεί ότι πρόκειται για συνωνυμία κι ότι τον έχουν καλέσει κι άλλες φορές αναζητώντας χαμένα αντικείμενα σε αυτό το ταξί.

Έχουμε πλέον εξαντλήσουμε όλα τις πιθανές επιλογές αντίδρασης μας, πόσο μάλλον από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια 24ωρη υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του ΣΑΤΑ που να βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ πελατών και οδηγών. Η σχετική γραμμή λειτουργεί κυρίως τις πρωινές ώρες, λες και είναι υπηρεσία του Δημοσίου, λες και τις υπόλοιπες ώρες δεν κυκλοφορούν ταξί στους δρόμους.

Ξημερώνει η επόμενη μέρα, τηλεφωνούμε στο ΣΑΤΑ και επιτέλους μαθαίνουμε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του οχήματος. Τον καλούμε και τον ρωτάμε αν έχει βρει την τσάντα. Δηλώνει πλήρη άγνοια και μας εξηγεί ότι δεν οδηγεί ο ίδιος το ταξί. Του ζητάμε το τηλέφωνο του οδηγού του. Μας εξηγεί ότι δεν ξέρει ποιος ήταν ο οδηγός. Τον ρωτάμε πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν και μας εξηγεί ότι έχει παραχωρήσει το ταξί σε μια «εταιρία» (δηλαδή στους λεγόμενους «μαντράδες») οι οποίοι και το διαχειρίζονται.

Μας δίνει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με την εταιρία και λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο δεχόμαστε την πλέον απίθανη ερώτηση: για ποιο ταξί μιλάτε; Η ανταπάντηση «για το δικό σας ταξί» δεν τον πείθει κι μας εξηγεί ότι δεν έχει μόνο ένα ταξί και δεν μπορεί να θυμάται απέξω τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων. Μα πώς γίνεται αυτό; Δεν είναι κλειστό το επάγγελμα; Δεν έγινε χαμός για να μην περάσει το νομοσχέδιο Ραγκούση με το οποίο δήθεν θα έρχονται οι...πολυεθνικές να συγκεντρώσουν περισσότερες από μια άδειες;

Τελικά, μετά από αρκετές ώρες, μας ενημερώνουν ότι η τσάντα βρέθηκε καθώς ο ευσυνείδητος οδηγός την παρέδωσε αμέσως στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Παρόλο που στην τσάντα υπήρχαν κι αρκετά χρήματα, όταν την παραλάβαμε, δεν έλειπε ούτε ένα cent, ούτε ένα χρησιμοποιημένο εισιτήριο που είχε παραπέσει στο εσωτερικό της.

Το happy end όμως δεν διασκεδάζει τις εντυπώσεις απο τη ζούγκλα της συγεκριμένης κλειστής κι άρα «ρυθμισμένης» αγοράς. Ξεσηκώθηκε το σύμπαν όταν το 2011 ο τότε υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης με τη στήριξη του...μισού ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να θέσει μερικούς βασικούς κανόνες και μετά ήρθε ο «μεταρρυθμιστής» Βορίδης και προστάτευσε μια για πάντα τους καθεστωτικούς παίκτες του χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε κι ένας φίλος στη σχετική συζήτηση, ζήσαμε το παράδοξο, δηλαδή μια μεταρρύθμιση με σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ των εργαζομένων στα ταξί να αποκρούεται όχι μόνο από την πελατειακή ψυχή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά κι από τα κόμματα της Αριστεράς που προτίμησαν να στηρίξουν τα «αφεντικά» και όχι τους εκατοντάδες εργαζομένους που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.

Κατασκεύασαν το μπαμπούλα των δήθεν πολυεθνικών εταιρειών που θέλουν να πάρουν τις άδειες και στήριξαν στην πράξη τον σκληρό κι απάνθρωπο καπιταλισμό των μαντράδων, στερώντας παράλληλα από άνεργους και κακοπληρωμένους εργαζομένους το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Συγχαρητήρια κύριοι. Ψευτοτσαμπουκάδες στη Μέρκελ και σούζα μπροστά στο Θύμιο. Θα είμαστε εκεί όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας φτύνει.

12 σχόλια:

 1. Αφου τη βρηκες τη τσάντα στην Ελλάδα του 2013 του μνημονίου μη μιλάς καθόλου. Μονο παλιος ταξιτζής από αυτους που ήθελε να εξαφανίσει το αποτυχημένο πουλέν σου θα μπορούσε να στην επιστρεψει οι υπόλοιποι θα την ειχαν πεταξει από το παραθυρο αφου βεβαια την έλεγχαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον δεν ξέρεις να διαβάζεις καλά. Ξαναπροσπάθησε.

   Διαγραφή
 2. Χωρίς να έχω καμία σχέση με ταξί, ταξιτζήδες κλπ.(μιά φορά το χρόνο μπαίνω σε ταξί, όταν πάω το αυτοκίνητο μου για σέρβις) να διευκρινίσω πως το ότι κάποιος είχε παραπάνω από ένα ταξί, δεν είναι άγνωστο, ούτε πρωτότυπο. Οι άδειες αγοραζόντουσαν με καθεστώς ανοιχτών αγοραπωλησιών (όποιος είχε λεφτά-πολλά-αγόραζε όσες ήθελε) εξ ου και η αντίδραση στο άνοιγμα του επαγγέλματος:θα έπεφταν οι αξίες των αδειών που είχαν στα χέρια τους λόγω της ευκολίας απόκτησης των νέων, συνεπώς η όποια επένδυση είχε γίνει θα απαξιωνόταν και,σε περίπτωση μεταπώλησης, τα χρήματα δεν θα είχαν καμία σχέση με την αρχική τιμή αγοράς. Κανένας δε μίλησε για πολυεθνικες, εξ άλλου δεν υπάρχουν πολυεθνικές στο χώρο των ταξί. Βέβαια, προς το παρόν αυτή η απαξίωση έχει έρθει για άλλο λόγο από αυτόν που φοβόντουσαν-την πτώση της κίνησης η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του τζίρου (δε μιλάμε για κέρδη πλέον) και τη συνεπακόλουθη πτώση της τιμής των αδειών αν και εφόσον βρεθεί κανένας να θέλει να αγοράσει ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λαμογιά στα ταξί είναι ΟΙ ΜΑΝΤΡΑΔΕΣ.
   Η πραγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού σε μοκρογραφία .
   ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΕΡΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ, ΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ .

   Αλλά τα ξεχάσαμε . . .
   Ο Ραγκούσαρος και τρεις κι' ο κούκος ΤΑ ΒΑΛΑΝ
   1. με τις καλτσοδέτες που τότε δεν είχαν πάει στον τσίριζα,
   2. με τις καλτσοδέτες που δεν έχουν πάει ακόμα στην Ν.Δ.
   3. τον Θύμιο Λυμπ., με τις πλατάααρες του
   4. όλα τα Μ.Μ.Ε.,
   5. όλη την δεξιά,
   6. ακροδεξιά,
   7. χρυσή αναγούλα ΚΑΙ
   8. απέναντι ΟΛΗ την "αριστερά" μαθέ
   Κανονική αναβίωση της "ιεράς συμμαχίας" στις μέρες μας .

   ΚAI γι' αυτό εγώ είμαι με τους "προδότες" .

   Θ.Τ.

   Διαγραφή
 3. Όλο αυτό το στόρι για να καταλήξουμε για άλλη μια φορά στη διαμάχη Ραγκούση-Θύμιου. Απωθημένο σας έχει μείνει ή τόσο πολύ του στοίχισε τελικά πολιτικά του Γιάννη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η λαμογιά στα ταξί είναι ΟΙ ΜΑΝΤΡΑΔΕΣ.
  Η πραγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού σε μοκρογραφία .
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΕΡΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ, ΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ .
  Μιά διόρθωση : " ο Ραγκούσης με το μισό ΠΑΣΟΚ ... " τα έβαλε με την λαμογιά των ταξί, λέει . ΟΧΙ ΔΑ σχολιαστή . . .

  Ο Ραγκούσαρος και τρεις κι' ο κούκος ΤΑ ΒΑΛΑΝ
  με τις καλτσοδέτες που τότε δεν είχαν πάει στον τσίριζα,
  με τις καλτσοδέτες που δεν έχουν πάει ακόμα στην Ν.Δ.
  τον Θύμιο Λυμπ., με τις πλατάααρες του
  όλα τα Μ.Μ.Ε.,
  όλη την δεξιά,
  ακροδεξιά, χρυσή αναγούλα
  και απέναντι ΟΛΗ την "αριστερά" μαθέ .
  Κανονική αναβίωση της "ιεράς συμμαχίας" στις μέρες μας .

  ΚAI γι' αυτό εγώ είμαι με τους "προδότες" .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τόσος κόπος, τόση περιπέτεια για μια αβάντα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια εφαρμογής μιας συγκεκριμένης πολιτικής (από τις πολλές αποτυχίες που είχε ο συγκεκριμένος υπουργός)?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Ραγκούσης έβαλε όμως όλο το ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ταξιτζήδες για να λέει ότι δήθεν κάνει μεταρρύθμιση. Που ήταν μια φούσκα.Τους έκανε μάγκες τους ταρίφες, το ΠΑΣΟΚ κατασπαράχθηκε ακόμη περισσότερο χωρίς λόγο και στο τέλος συνεδρίαζε κατά του Παπανδρέου με την άτεγκτη Αννούλα, τονΒασιλάκη Καίλα-Λοβέρδο και τον γίγαντα Μόσιαλο. Περαστικά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ίσως να έχεις δίκιο παραπολιτικέ για τις άδειες των ταξί. Παραμένει γεγονός όμως ότι οι ταξιτζήδες κάθονται μαζικά στις πιάτσες και περιμένουν τους ανύπαρκτους πελάτες. Τι θα προσέφερε λοιπόν στη συγκεκριμένη αγορά το άνοιγμα? Αυτά έχουν νόημα όταν η αγορά έχει να δώσει. Τότε πρέπει να γίνει μια δικαιότερη μοιρασιά του τζίρου. Στην Ελλάδα της φτώχειας τι νόημα έχουν αυτές οι συγκρούσεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έπρεπε να πάρουν την τσάντα και τα λεφτά και να μην τη βρεις ποτέ. Αυτό σου αξίζει. Αντι να πεις ένα ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η λαμογιά στα ταξί είναι ΟΙ ΜΑΝΤΡΑΔΕΣ.
  Η πραγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού σε μικρογραφία .
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΕΡΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ, ΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ .
  Καποιος είπε : " ο Ραγκούσης με το μισό ΠΑΣΟΚ ... " τα έβαλε με την λαμογιά των ταξί, λέει . ΟΧΙ ΔΑ . . .
  Ο Ραγκούσαρος και τρεις κι' ο κούκος ΤΑ 'ΒΑΛΑΝ
  με τις καλτσοδέτες που τότε δεν είχαν πάει στον τσίριζα,
  με τις καλτσοδέτες που δεν έχουν πάει ακόμα στην Ν.Δ.
  τον Θύμιο Λυμπ., με τις πλατάααρες του
  όλα τα Μ.Μ.Ε.,
  όλη την δεξιά,
  ακροδεξιά, χρυσή αναγούλα
  και απέναντι ΟΛΗ την "αριστερά" μαθέ .
  Κανονική αναβίωση της "ιεράς συμμαχίας" στις μέρες μας .

  ΚAI γι' αυτό εγώ είμαι με τους "προδότες" .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πραγματικα δεν εχω καταλαβει τι παιζει με τα ταξι. Τι ισχυε πριν, τι ηθελε να κανει ο σωτηρας Ραγκουσης και τι τελικα ισχυει συμφωνα με την εκδοχη σας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή