Οικοδομή, κάλτσες, ελπίδα

11.12.13


Αν η δύσκολη καθημερινότητα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, σας ρίχνει τη διάθεση, προτείνω να επιχειρήσετε κάτι λίγο κουλό: να πάτε μια βόλτα στη μεγάλη οικοδομή που βλέπετε στη φωτογραφία, να χαζέψετε τις σκαλωσιές και τους γερανούς. Θα σας φτιάξει η διάθεση.

Δεν κάνω πλάκα! Αυτές τις μέρες συμμετέχω στο project των Dialoggers.eu που διεξάγεται για 3η φορά στην Αθήνα κι έτσι μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία επισκεπτόμαστε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία της πρωτεύουσας.

Χθες, επισκεφθήκαμε το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο προς το τέλος της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο όταν θα είναι θα αποτελείται από Πάρκο έκτασης 170.000τμ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα Κτίριο Στάθμευσης Αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων καθώς και 3 βοηθητικά κτίρια: το Κτίριο του Καναλιού, το Κτίριο του Πάρκου και το Κτίριο Συντήρησης του Πάρκου.

Εκεί συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Τροχόπουλο, του οποίου το όνομα ίσως και να μην σας λέει πολλά, ίσως όμως να σας λένε περισσότερα τα κατορθώματα του. Θυμάστε μήπως ότι από το πουθενά η δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας επιβραβεύτηκε με 1.000.000 $ από το ίδρυμα του Bill Gates; Ε, ο κύριος αυτός τα κατάφερε!

Είχα διαβάσει πολλά ωραία γι' αυτόν (εδώ, εδώ κι εδώ) αλλά δεν τον είχα συναντήσει ποτέ από κοντά. Χθες, απαντώντας στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου από τη Γερμανία, μας υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ξεχάσουμε και γι' αυτό έβγαλε τα παπούτσια του, ανέβηκε με τις κάλτσες πάνω σε ένα τραπεζάκι και της απάντησε!

Ναι, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται ένα project που θα κοστίσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ο άνθρωπος που ανάγκασε το ίδρυμα Gates να τον εντοπίσει στη Βέροια και να επιβραβεύσει τη δουλειά του με 1 εκατομμύριο δολάρια είναι ένας από τους πιο απλούς, ζωηρούς κι ευχάριστους τύπους που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να σας πω περισσότερα για το τι ακριβώς ετοιμάζεται. Ίσως είναι καλύτερα να τα αναζητήσετε μόνοι σας μιας και διοργανώνονται και διάφορες εκδηλώσεις γνωριμίας με τον χώρο που φιλοδοξεί να ταρακουνήσει για τα καλά μια πρωτεύουσα λιμνάζει.

Υπάρχει ελπίδα εκεί.