Οικοδομή, κάλτσες, ελπίδα

11.12.13


Αν η δύσκολη καθημερινότητα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, σας ρίχνει τη διάθεση, προτείνω να επιχειρήσετε κάτι λίγο κουλό: να πάτε μια βόλτα στη μεγάλη οικοδομή που βλέπετε στη φωτογραφία, να χαζέψετε τις σκαλωσιές και τους γερανούς. Θα σας φτιάξει η διάθεση.

Δεν κάνω πλάκα! Αυτές τις μέρες συμμετέχω στο project των Dialoggers.eu που διεξάγεται για 3η φορά στην Αθήνα κι έτσι μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία επισκεπτόμαστε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία της πρωτεύουσας.

Χθες, επισκεφθήκαμε το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο προς το τέλος της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο όταν θα είναι θα αποτελείται από Πάρκο έκτασης 170.000τμ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα Κτίριο Στάθμευσης Αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων καθώς και 3 βοηθητικά κτίρια: το Κτίριο του Καναλιού, το Κτίριο του Πάρκου και το Κτίριο Συντήρησης του Πάρκου.

Εκεί συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Τροχόπουλο, του οποίου το όνομα ίσως και να μην σας λέει πολλά, ίσως όμως να σας λένε περισσότερα τα κατορθώματα του. Θυμάστε μήπως ότι από το πουθενά η δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας επιβραβεύτηκε με 1.000.000 $ από το ίδρυμα του Bill Gates; Ε, ο κύριος αυτός τα κατάφερε!

Είχα διαβάσει πολλά ωραία γι' αυτόν (εδώ, εδώ κι εδώ) αλλά δεν τον είχα συναντήσει ποτέ από κοντά. Χθες, απαντώντας στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου από τη Γερμανία, μας υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ξεχάσουμε και γι' αυτό έβγαλε τα παπούτσια του, ανέβηκε με τις κάλτσες πάνω σε ένα τραπεζάκι και της απάντησε!

Ναι, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται ένα project που θα κοστίσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ο άνθρωπος που ανάγκασε το ίδρυμα Gates να τον εντοπίσει στη Βέροια και να επιβραβεύσει τη δουλειά του με 1 εκατομμύριο δολάρια είναι ένας από τους πιο απλούς, ζωηρούς κι ευχάριστους τύπους που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να σας πω περισσότερα για το τι ακριβώς ετοιμάζεται. Ίσως είναι καλύτερα να τα αναζητήσετε μόνοι σας μιας και διοργανώνονται και διάφορες εκδηλώσεις γνωριμίας με τον χώρο που φιλοδοξεί να ταρακουνήσει για τα καλά μια πρωτεύουσα λιμνάζει.

Υπάρχει ελπίδα εκεί.

5 σχόλια:

 1. "ένα project που θα κοστίσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ..." και τα οποία θα καταβάλλει εξ ολοκλήρου το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμπληρώνω εγώ.

  Το γράφω αυτό γιατί σε μια παλιότερη ανάρτηση σχετικά με τους εφοπλιστές το πνεύμα των σχολιαστών ήταν πως όλοι λαμόγια είναι που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα.
  Το έργο που επισκέφτηκες παραπολιτικέ αποδεικνύει το αντίθετο ακριβώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο που το συγκεκριμένο ακούγεται κυρίως για τους ζώντες και εν ενεργεία εφοπλιστές, όχι τα ιδρύματα αυτών που έχουν πεθάνει. Επίσης, προσφορά δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα "χωροταξικά" έργα - για παράδειγμα έχουν προσφέρει τίποτα σοβαρό στην έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, όπως στο εξωτερικό (Wellcome Trust); Μάλλον όχι...

   Διαγραφή
 2. Υπαρχει, νομιζω,χρηματοδορηση και απο το ΕΣΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Θ. Νικολαϊδης

   Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του έργου (Ερωτοαπαντήσεις)
   http://www.snfcc.org/about-the-snfcc/faqs/?lang=el

   Πόσο θα κοστίσει το έργο και πώς θα χρηματοδοτηθεί;

   Το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ αγγίζει τα €566/$803 εκατομμύρια. To 2009, το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο με την οποία αναλαμβάνει το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η δωρεά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πότε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος από όταν ξεκίνησε τη δράση του 1996.

   Το ΕΣΠΑ απ' όσο γνωρίζω εμπλέκεται στην χρηματοδότηση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, project το οποίο είναι ακόμα στα χαρτιά και είναι ξεχωριστό από το ΚΠΙΣΝ το οποίο είναι υπό κατασκευή.

   Διαγραφή
 3. Ρώτησε κανείς τον κ. Τροχόπουλο, αν βρήκε κάποια συμπαράσταση στις προσπάθειές του από το Υπουργείο Παιδείας και αν ναι από ποιόν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή