Φυσικό αέριο στην κίνηση οχημάτων, ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει δρόμους οικονομίας

12.12.13


Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο κίνησης το φυσικό αέριο ξεπερνούν τα 14,5 εκατομμύρια. Χάρη στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, ο αριθμός αυτός αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.



Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί της αυτοκίνησης οι οποίοι παρουσιάζονται κάτι περισσότερο από βέβαιοι ότι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών θα προέλθει από το αποδοτικό, οικολογικό συμβατικό καύσιμο με τα πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το φυσικό αέριο κινείται με μεγάλες ταχύτητες διάδοσης σε όλο τον κόσμο είναι βέβαια η οικονομία που συνεπάγεται η χρήση του. Ας εξετάσουμε όμως την οικονομία που προσφέρει το φυσικό αέριο πιο αναλυτικά:

Η ΔΕΠΑ διαθέτει το φυσικό αέριο κίνησης - FISIKON όπως προωθείται στην ελληνική αγορά - περίπου 1 ευρώ/ kg. Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα που έχουν μονάδα μέτρησης όγκου (lt), το φυσικό αέριο έχει μονάδα μέτρησης μάζας (kg). Έτσι, 1 kg φυσικού αερίου ισοδυναμεί ενεργειακά με 2 lt υγραερίου (LPG), περίπου 1,6 lt βενζίνης και περίπου 1,4 lt Diesel. Ως εκ τούτου, δεδομένης της τιμής πώλησης κάθε καυσίμου, η εξοικονόμηση που μπορούν να επιτύχουν οι καταναλωτές με τη χρήση φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλη.


Μία τέτοια διαφορά κόστους σε βάθος χρόνου και σε μεγάλο αριθμό οχημάτων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική. Για αυτό εξάλλου και πολλές επιχειρήσεις με μεγάλους επαγγελματικούς στόλους οχημάτων - τόσο ελαφρών, όσο και βαρέων - στρέφονται στο φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, πολυεθνικές εταιρίες μεταφορών αλλά και εταιρίες μέσων συγκοινωνίας, επιτυγχάνουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις του φυσικού αερίου στη μείωση εκπομπών αερίων, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσφατα, στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε η ανανέωση των αστικών λεωφορείων της πόλης με νέα μοντέλα, ώστε ως το 2020, το 30% του στόλου να κινείται με φυσικό αέριο. Σκοπός, η μείωση της επιβάρυνσης της αστικής ατμόσφαιρας σε ποσοστό 70%.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου ωστόσο δεν περιορίζονται στην οικονομία, καθώς προσφέρει επίσης σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Το φυσικό αέριο καλύπτει πλήρως τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα που θεσπίζουν κυβερνήσεις, δημόσιοι οργανισμοί υγιεινής και ασφάλειας αλλά και ανεξάρτητοι φορείς. Οι κινητήρες φυσικού αερίου παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (ένα από τα βασικά αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) από αυτούς της βενζίνης. Ακόμα, επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου σε σύγκριση με τους βενζινοκίνητους κινητήρες. Επιπλέον, η υγεία των κατοίκων των πόλεων, αλλά και τα μνημεία, ωφελούνται και αυτά από τη μεγαλύτερη διάδοσή της χρήσης του. Τέλος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ταχύτερης μετάβασης σε ακόμα πιο καθαρές τεχνολογίες στην κίνηση οχημάτων, όπως η χρήση του υδρογόνου.

Στην Ελλάδα, η κίνηση οχημάτων με φυσικό αέριο μπήκε ακόμα περισσότερο στον αυτοκινητιστικό χάρτη της χώρας τη φετινή χρονιά. Αφ' ενός με την έναρξη λειτουργίας νέων υπερσύγχρονων πρατηρίων φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφ’ ετέρου με την κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας των πρώτων ταξί FISIKON.



Στα άμεσα σχέδια της ΔΕΠΑ, του ομίλου εταιριών που έφερε και το καύσιμο του αύριο στην χώρα αλλά και το FISIKON στους ελληνικούς δρόμους είναι η δημιουργία δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ υλοποιεί τη βασική υποδομή ώστε να ανοίξει την αγορά αεριοκίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες καταναλωτές να μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με φυσικό αέριο και να απολαύσουν τα οφέλη του «πράσινου» καυσίμου.

Σήμερα διαθέτει ήδη τέσσερις σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIΚON στην Αθήνα, στην Ανθούσα (σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα (ΔΧ και ΙΧ) σε 24ωρη βάση), στα Άνω Λιόσια (για την εξυπηρέτηση λεωφορείων και απορριμματοφόρων) και στην Κηφισιά, επί της λεωφόρου Κηφισίας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.


Σήμερα στη χώρα μας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου, εξαιρετικά ελπιδοφόρου κλάδου στην αγορά αυτοκινήτου – της κίνησης με φυσικό αέριο. Κύρια χαρακτηριστικά του; Η οικονομία, η τεχνολογία, η φιλικότητα στο περιβάλλον, η ασφάλεια. Το φυσικό αέριο δεν είναι απλώς μία νέα, παγκοσμίως εδραιωμένη, τάση που έφτασε και στην Ελλάδα…

Είναι λύση και ταυτόχρονα δημιουργία προοπτικών!