Παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση και για το 2014 παρά τις διαφωνίες της Τρόικας

20.12.13

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση (13%) θα ισχύσει και το 2014, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στην εστίαση και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.


Όπως αναφέρεται επίσης στο νομοσχέδιο, «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή (13%) από την 1.8.2013 δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον».

Πηγή: ΣΚΑΙ 

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αν θυμάμαι καλά, πολλοί πίστευαν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα αύξανε τα έσοδα του Κράτος, γιατί δήθεν έτσι θα αυξανόταν δραματικά η κατανάλωση. Από τη φράση «μη σημαντική μείωση εσόδων» καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάποια αναλυτικά στοιχεία, για να διαπιστώσουμε και γιατί η Τρόικα διαφωνεί.

18 σχόλια:

 1. Βάζουνε φόρο, δε μας αρέσει. Κόβουνε φόρο, δεν ζητάμε απόδειξη, πάλι δε μας αρέσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για... δήθεν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λογικό τα έσοδα να μην είναι τα αναμενόμενα όταν στην αγορά επικρατεί ο νόμος του Ελληναρά. Τι να σου κάνουν μετά οι κυβερνώντες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιος νόμος του Ελληναρά; Από επιστημονική άποψη η υπόθεση της κυβέρνησης πως θα αυξηθεί η κατανάλωση αν μειωθεί ο φόρος ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ακόμα κι αν μείωναν τις τιμές οι ταβερνιάρηδες (η ζήτηση δεν είναι ελαστική). Γιαυτό η τρόικα δεν ήθελε ποτέ τη μείωση. Οι τροϊκανοί σε αντίθεση με τους συμβουλάτορες του πρωθυπουργού ξέρουν οικονομικά.

   Διαγραφή
 4. Από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο Σαμαράς, ο φόρος στην εστίαση ήταν δέσμευση. Πιστεύω ότι θα είναι μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν την κοινωνία να ανασάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @12:32

   Τι λες ρε κατακαημένε; Πού θα βρεί χώρο να ανασάνει η κοινωνία; Η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό σημαίνει πως κάπου αλλού τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν. Δηλαδή με το ένα χέρι δίνει κάτι στους ταβερνιάρηδες, με το άλλο θα το πάρει από κάποιον άλλο. Τι δεν καταλαβαίνεις;

   Διαγραφή
 5. Λογικό είναι νομίζω να μην απέδωσε τα αναμενόμενα ο φόρος στην εστίαση ακόμα. Ένα μέτρο για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο ας μη το ξεχνάμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @12:35

   Ναι όταν θα αυξηθεί η κατανάλωση σε καμιά δεκαριά χρόνια θα είναι επειδή άλλαξε ο ΦΠΑ στην εστίαση.

   Διαγραφή
 6. Πολύ σημαντική εξέλιξη για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Με τέτοια μέτρα και άλλα παρόμοια η κυβέρνηση Σαμαρά θα πείσει τους πολίτες ότι αξίζει να την εμπιστευτούν ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτη το μεταρρυθμιστικό της έργο που ήδη αποδίδει καρπούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τέτοια μέτρα η κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες πως είναι εντελώς ανίκανη να βάλει σωστές προτεραιότητες στη φορολογική πολιτική. Ένα φορολογικό δωράκι στους εστιάτορες δεν είναι μεταρρύθμιση.

   Διαγραφή
 7. παρά τις διαφωνίες της τρόικας... Στον Σύριζα να τα βλέπουν αυτά που μας έχουν ζαλίσει με τα... Μερκελιστής πρωθυπουργός και υποτακτική κυβέρνηση. Περαστικά τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τους ταβερνιάρηδες; Και την τρύπα στα έσοδα ποιος θα την κλείσει; Διαπραγμάτευση είναι αυτό ή ρουσφέτι;

   Διαγραφή
 8. Προφανώς ο Χατζηδάκης πληρώνει ανθρώπους για να γράφουν σε μπλογκς. Τα σχόλια 11:38, 12:27, 12:29, 12:32, 12:35, 12:39, 12:44 έχουν ακριβώς το ίδιο στιλ και το ίδιο νόημα και είναι πιθανότατα γραμμένα από τον ίδιο άνθρωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μόλις σκεφτόμουν ακριβώς το ίδιο!

   Διαγραφή
  2. Freeman: έχεις απόλυτο δίκιο.

   Διαγραφή
 9. Freeman: Αυτή η «ιδιαιτερότητα», λακές ντόπιας Ελίτ & πολυεθνικών , που δημιούργησε ΔΟΛια ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές, φορτώνοντας σε εμάς 5-6000 ρέμπελους συνταξιούχους 45-50 ετών, με 2.000-3.000€ σύνταξη και 150-250.000€ εφάπαξ ,τον οποίο λατρεύουν τα ΔΟΛια ΜΜΕ που εδώ και 6-7 χρόνια υμνούν ως μεταρρύθμιση το έγκλημά του , τώρα έχει δρομολογήσει τον αφανισμό των οικογενειακών επιχειρήσεων μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού των Εμπ. Κέντρων , τάχα ΠΑΛΙ για να … «λειτουργήσει ο ανταγωνισμός» (τα οποία ουδόλως φυσικά ρίχνουν τις τιμές) μέσω της Κυριακάτικής λειτουργίας τους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ας τον αφήσουμε τον συντελεστή 13%. Το πολύ πολύ, αν λείπουν λεφτά, θα αυξήσουμε τον φόρο εισοδήματος ή θα βάλουμε κάποιο έκτακτο χαράτσι.
  Πώς αλλιώς θα κάνει τον καμπόσο ο Σαμαράς απέναντι στην Τροϊκα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κοτζαγκιαουρίδης21 Δεκεμβρίου 2013 - 5:47 μ.μ.

  Πολύ σημαντικό επιχείρημα το ότι "δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εσόδων". Θυμίζει το ανέκδοτο με την ομάδα πόλο που έχασε 20-0 αλλά όλοι πανηγύριζαν που πρώτη φορά δεν πνίγηκε κανένας πάιχτης !
  Δεν παρατηρήθηκε μείωση εσόδων = όσοι τον έκλεβαν τον ΦΠΑ εξακολουθούν να τον κλέβουν, για να μην κινήσουν υποψίες, και το ίδιο θα συμβεί κι αν πάει στο 0% !

  ΑπάντησηΔιαγραφή