Αποκαλυπτικό γράφημα για την απόδοση μέτρων-μείωσης ελλείμματος από το 2010 μέχρι σήμερα

16.1.14


Ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα για το πόσο απέδωσαν τα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2010 μέχρι σήμερα δημοσίευσε χθες η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τα μέτρα που λήφθηκαν το 2010 και το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν όλοι ήταν απέναντι της, απέδωσαν πολύ καλύτερα από αυτά που λήφθηκαν στη συνέχεια από τη συγκυβέρνηση της...επαναδιαπραγμάτευσης.

Είναι δεν εντυπωσιακή η περιορισμένη απόδοση των μέτρων που λήφθηκαν το 2012, κάτι που επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος που είχαν για τη χώρα οι διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας.

12 σχόλια:

 1. δειξε και ενα γραφημα για το χρεος απ το 2009 μέχρι σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αλλά μαζί και το πότε πρέπει να αποπληρωθεί τι, δηλαδή τι δάνεια 'κληρονόμησε' η κυβέρνηση Πασοκ το 2009, πότε έπρεπε να αποπληρωθούν τα ομόλογα αυτά και τελικά με τι δάνεια έφυγε από την κυβέρνηση και πότε πρέπει αυτά να αποπληρωθούν.

   Διαγραφή
  2. Γιατί από το 2009 και όχι παλιότερα; Και επίσης ένα διάγραμμα με το χρέος μετά το 2010 (με τα ελλείμματα του 2009) και των υπολοίπων ετών μέχρι το 2020(χωρίς να παρθούν μέτρα μνημόνια κ.λ.π.).

   Διαγραφή
  3. @9:20

   Το έλλειμα που βλέπεις γίνεται χρέος (σκέψου το λίγο, όσα σου λείπουν τα δανείζεσαι) οπότε όσο έχεις ελλείμματα μεγαλώνει και το χρέος. Τι περίμενες να κάνει ο Παπανδρέου, να μηδενίσει το έλλειμμα σε 1 μήνα για να μειώνεται το χρέος από την πρώτη μέρα; Αυτό που πρέπει να κοιτάξεις είναι το ρυθμό αύξησης του χρέους πριν και μέτά το 2009 και θα καταλάβεις πού είναι η ουσία.

   Διαγραφή
  4. Περίμενα να συνεχίσει να δανείζεται απ' τις αγορές όπως κάναμε πάντα.
   Τώρα ξέρω τι θα μου απαντήσεις: "Μα αυξήθηκαν τα spreads και δεν μπορούσε πια να δανείζεται απ' τις αγορές".

   Σωστό.

   Αλλά γιατί αυξήθηκαν τα spreads;

   Διαγραφή
  5. @9.20

   Ο 10.37 στα εξηγεί ωραία. Ας γίνουμε ΚΥΡΙΟΙ του εαυτού μας πρώτα, χωρίς να εξαρτώμαστε κατά 16% από εξωτερικό δανεισμό. Το χρέος αντιμετώπιζεται έπειτα.

   Διαγραφή
 2. Μην ξεχνάτε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία βαίνει χειροτερεύουσα από χρόνο σε χρόνο. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μέτρων ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα, και ότι τα αποθέματα ρευστότητας των πολιτών ελλατώνονται, είναι φυσικό να πέφτει και η εισπρακτική αποτελεσματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και μην ξεχνάτε και την ύφεση που επέφεραν τα μέτρα του μνημονίου, η οποία ύφεση δεν υπήρχε πριν, απ' την στιγμή που δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα.

  Η αύξηση της ανεργίας επείλθηε εξαιτίας αυτής της ύφεσης, απ' την στιγμή που έκλεισαν τα πάντα. Δεν είχαμε τόση ανεργία το 2009, ούτε είχαμε αυτή την κατάσταση στις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απλά εξαερώθηκαν απ' τα μέτρα και απ' την γενικευμένη ύφεση σε όλους τους τομείς που επέφερε το μνημόνιο.

  Απ' οπου και να το δεις φαίνεται καθαρά με ποιον τρόπο καταστραφήκαμε απ' το μνημόνιο.

  Στο όνομα της μείωσης του χρεους (το οποίο αυξάνεται) βεβαίως βεβαίως.

  Ας μας πούνε οι μνημονιακοί ποια χρονιά (ή ποια δεκαετία) θα πέσει το χρέος εκει που ήταν το 2009. Μπορούν να το πουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @12:40

   Η ύφεση ξεκίνησε το 2008, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, με την παγκόσμια τραπεζική κρίση. Το 2008 ήταν οριακά αρνητική η μεταβολή του ΑΕΠ και το 2009 ήταν -3% περίπου. Θα ήταν μεγαλύτερη (η Γερμανία την ίδια χρονιά ήταν στο -5,5%, η Φινλανδία στο -11%) αλλά ο Καραμανλής τη συγκράτησε με μια τεράστια αύξηση των δημόσιων δαπανών που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό. Έτσι το έλλειμμα εκείνης της χρονιά έφτασε το 15,5% και το χρέος το 130% του ΑΕΠ. Πράγματι, αν μπορούσαν οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δανείζονται και να ξοδεύουν όπως ο Καραμανλής δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη ύφεση. Μόνο που το χρέος θα είχε ξεπεράσει το 300% του ΑΕΠ, κάτι αδύνατο φυσικά γιατί θα είχαμε χρεοκοπήσει πολύ νωρίτερα. Δηλαδή έχεις δίκιο, χωρίς μνημόνιο δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη ύφεση. Μόνο που κανένας δεν χαρίζει λεφτά οπότε δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγουμε το μνημόνιο. Συγκρίνεις δηλαδή αυτό που έγινε με κάτι που δεν μπορούσε να γίνει και βέβαια η πραγματικότητα δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει τη φαντασίωση. Στον πραγματικό κόσμο αντί για μια βίαιη χρεοκοπία που θα είχαμε το 2010 ζήσαμε μια ελεγχόμενη, με σταδιακό περιορισμό των εισοδημάτων και των δημόσιων δαπανών. Αυτό ήταν το μνημόνιο, μια χρεοκοπία σε αργή κίνηση και την προτιμήσαμε γιατί η εναλλακτική ήταν η επιστροφή στη δραχμή.

   Διαγραφή
 4. freeman : O Σουμάχερ είχε εκτεταμένο αιμάτωμα στον εγκέφαλο το οποίο εξαπλωνόταν καθώς συνέχιζε να αιμορραγεί ... ο θάνατος του ήταν θέμα ωρών. Το ελικόπτερο τον πήγε άμεσα στο νοσοκομείο και οι νευροχειρουργοί άνοιξαν το κρανίο του και σταμάτησαν την αιμορραγία . Σίγουρα όμως , ήδη η πίεση του αιματώματος και η διαδικασία προσπέλασης των χειρουργών προξένησαν εκτεταμένες βλάβες , ίσως θανατηφόρες τελικά , ίσως μη ολικά αναστρέψιμες, ίσως όμως αποκαταστάσιμες μετά από φυσικοθεραπείες ετών . Εσύ μας προτείνεις ότι , αφού μετά το χειρουργείο δεν μπήκε αμέσως στο μονοθέσιο , όλα ήταν μάταια και ΕΠΡΕΠΕ να τον αφήσουν στο βουνό να πεθάνει περιμένοντας κάποιο θαύμα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σοφιστείες. Η απόδοση είναι λογικό να πέφτει γιατί δεν υπάρχει σάλιο. Στην αρχή υπήρχε κάτι για να δώσει ο κόσμος. Μετά οι μικροαπατεώνες και οι μεγαλοαπατεώνες το έπαιξαν δίπορτο με εμβάσματα στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να πληρώσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ποια χώρα δεν χρωστά , βρε ξιπασμενοι " νοικοκύρηδες " ?
  Όσο για το μπουρδελο που ζούμε , το έφτιαξαν αυτοί που τώρα ....το " επισκευαζουν " !

  ΑπάντησηΔιαγραφή