Ο γενναίος του Βορρά

19.1.14


Ο Γιάννης Μπουτάρης ανήκει σε εκείνη την πολύ μικρή κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να ισχυριστούν ότι μέσα στην κρίση κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες μάχες που έδωσε κατά κάθε μορφής συντήρησης.

Το 2010 υποσχέθηκε να απαλλάξει τη Θεσσαλονίκη από το αμαρτωλό τρίγωνο που τότε συγκροτούσαν οι Παπαγεωργόπουλος, Ψωμιάδης και Άνθιμος. Σήμερα, ο Παπαγεωργόπουλος είναι στη φυλακή, ο Ψωμιάδης τη γλίτωσε στο τσακ και ο Άνθιμος συνεργάζεται πια μαζί του άψογα, κάτι που μάλλον κανείς δεν περίμενε.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και ίσως και κάπως...χιλιοτραγουδισμένα. Μόνο που ο Γιάννης Μπουτάρης προκαλεί συνεχώς νέες αφορμές ανανέωσης του απεριόριστου θαυμασμού μας προς το πρόσωπο του.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν κι έχοντας ήδη εξοργίσει με κάθε τρόπο τη μαύρη συντήρηση της πόλης, θα περίμενε κανείς ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα επιχειρούσε να εμφανιστεί κάπως πιο ήπιος, πόσο μάλλον όταν προς το παρόν απέναντι του έχει και τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος αν επιμείνει στην άρνηση του να τον στηρίξει, μάλλον θα διακωμωδήσει τον όρο «ριζοσπαστική Αριστερά» αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Τι έκανε πριν από μερικές μέρες ο Μπουτάρης; Σε μια πόλη που παράγεται τουλάχιστον μια νέα εθνικιστική θεωρία συνωμοσίας την ημέρα, ο Μπουτάρης αποθέωσε τον George Soros και αξιοποίησε την ευκαιρία για να επιτεθεί με πάθος στην ελληνική οικονομική ελίτ η οποία σφυρίζει αδιάφορα στις νέες ανάγκες που προέκυψαν στην ελληνική κοινωνία μετά την κρίση.

Τι ακολούθησε; Με μια απλή αναζήτηση στο Google θα διαπιστώσετε ότι δεκάδες blogs που ισορροπούν επικίνδυνα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής καθυβρίζουν τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και τον παρουσιάζουν περίπου ως...πλασιέ του Soros ο οποίος φυσικά εμφανίζεται ως επίδοξος κατακτητής της χώρας.

Με αυτά και με αυτά, ο Γιάννης Μπουτάρης δείχνει τον δρόμο για οποιονδήποτε θέλει να βγει μπροστά και να εκφράσει κάτι διαφορετικά και γνήσια επαναστατικό. Δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, δεν ξοδεύει όλο το χρόνου αναζητώντας κάτι που να λειτουργεί μόνο στη θεωρία και κυρίως αξιολογεί ανθρώπους και πολιτικές με βάση την αποτελεσματικότητα τους.

Ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτικούς του καιρούς μας μοιάζει να τα καταφέρνει κυρίως γιατί είναι από τους τελευταίους «κανονικούς» ανθρώπους στην Πολιτική.

21 σχόλια:

 1. Είναι αξιόλογος. Δεν έχει λύσει θέματα που αφορούν τη θεσ/νίκη, π.χ. καθαριότητα. Επειδή είναι δήμαρχος της θεσ/νίκης, η κριτική αφορά μόνο τους κατοίκους τος δήμου. Αν είναι καλός ή όχι θα κριθεί μόνο από αυτούς και όχι από κατοίκους αθηνών ή πάτρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ιστορία καθαριότητα της πόλης ήταν τραγική όταν ξεκίνησε η δημαρχεία του. Να θυμίσω-η πόλη ήταν με αμάζευτα σκουπίδια για 3 μήνες. Δεν υπήρχαν απορριματοφόρα, ή ηταν διαλυμένα. Ημασταν η μοναδική ίσως μεγάλη πόλη χωρίς σύστημα ανακύκλωσης.Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με γνωστούς τρόπους του έκαναν πόλεμο και χαλούσαν τα απορριματοφόρα.
   Αυτά όλα είναι γνωστά στους δημότες της πόλης.
   Σήμερα έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα ανακύκλωσης, τα απορριματοφόρα είναι καινούργια. Δεν λέω ότι η πόλη είναι πεντακάθαρη, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που ζούσαμε.
   Η υπόθεση σκουπίδια είναι αγώνας σε βάθος χρόνου και απαιτεί και συνολικές, ολοκληρωμένες λύσεις. Και να βοηθάμε και μεις ως πολίτες.

   Διαγραφή
 2. Για το ΄΄κανονικούς ανθρώπους΄΄ δεν θα διαφωνήσω και θα προσθέσω ότι κατάφερε να βγάλει από πάνω μας, ημών των Θεσσαλονικιών την ρετσινιά για τους άρχοντες του τόπου μας! Από την άλλη βέβαια θα διαφωνήσω σε κάποια σημεία
  1. ΄΄κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες μάχες που έδωσε΄΄. Εμείς που ζούμε σε αυτή την πόλη νιώθουμε στο [ετσί μας πράγματα και προβλήματα της πόλης που δεν φτάνουν μέχρι την πρωτεύουσα. Το πρόβλημα με τα ταξί είναι ένα θέμα το οποίο ο δήμαρχος μας δεν κατάφερε να λύσει αλλά ούτε τόλμησε να πιέσει και να χτυπήσει την απίστευτη και θρασύτατη (σχεδόν μαφιόζικη) αυτή συντεχνία των ταξιτζήδων που κάνουν ότι γουστάρουν δίχως να τους ενδιαφέρει τι επιπτώσεις έχουν οι πράξεις τους στην καθημερινότητα της πόλης.
  2. ΄΄συνεργάζεται πια μαζί του άψογα΄΄ (για τον Άνθιμο). Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει ένα απόλυτα αρνητικό στοιχείο για τον κ. Μπουτάρη. Πολλοί συμπολίτες μας τον εμπιστευτήκαμε ακριβώς και γιατί θέλαμε έναν δήμαρχο που να μην είναι υποταγμένος στο παπαδαριό, να είναι προοδευτικός να μπορεί να συγκρουστεί με τους τράγους και να δείξει ότι δεν είμαστε η πιο ΄΄ταλιμπάν΄΄ πόλη της επικράτειας! Αν το αλλάξει, χάνει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του.
  Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία τα οποία θα μπορούσε και έπρεπε να είχε προσέξει ο κυρ-Γιάννης, καθαριότητα, τέλη, κυκλοφοριακό, και καλό θα ήταν να τα έχει στο μυαλό του, ειδικά αν του εμπιστευτούμε και άλλη μια θητεία.
  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο κυρ Γιάννης αποδείχθηκε πραγματικά σπουδαίος, κρίμα που ενώ μένω σαλονίκη, ψηφίζω στο Κιλκίς. Αντί να μπορώ να ψηφίσω με τα δυό χέρια Μπουτάρη, εδώ οι επιλογές μου ειναι από τον κατάδικο στο λαμόγιο, κρίμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχει πλάκα ο τρόπος με τον οποίο κρίνεται από διάφορους πονηρούς ο Μπουτάρης ως δήμαρχος- ο πήχυς ανεβαίνει στον Ολυμπο. Οταν είναι να κριθούν οι Παπαγιωργόπουλοι, Ψωμιάδηδες, Κοσμόπουλοι, Κούβελας κι όλοι οι τοπικοί μας άρχοντες δεκαετίες τώρα, τότε ο πύχης κάτω από το έδαφος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα ακριβώς επειδή είχαμε αυτους τους 4, γι αυτό θα΄θέλαμε έναν άνθρωπο που να είναι και να παραμείνει σοβαρός στις θέσεις του και σταθερός στις αρχές του. Οι Παπαγιωργόπουλοι, Ψωμιάδηδες, Κοσμόπουλοι, Κούβελες ξέραμε ότι είναι λαμόγια και ταλιμπάν, που γλείφουν ράσα για να διατηρήσουν θέσεις και πλεονεκτήματα. Γι αυτό το λόγο ήμασταν στην κατάθλιψη τόσα χρόνια που είχαμε αυτούς τους ΄΄άρχοντες΄΄! Τώρα θα θέλαμε κι εμείς που διαθέτουμε περισσότερο μυαλό από τους συντηρητικούς και τους θρησκόληπτους, να έχουμε έναν δήμαρχο του 2014, ξεκομμένο από όλα αυτά που θυμίζουν αναγέννηση.
   Ε.

   Διαγραφή
  2. @11:57 Ε.

   Σε τι δεν έμεινε σταθερός ο Μπουτάρης; Έπρεπε να ξεκατινιάζεται κάθε λίγο και λιγάκι με τον Άνθιμο για να είσαι ευχαριστημένος;

   Ο Μπουτάρης ήταν και είναι αυθεντικά προοδευτικός και δεν τον είδα να κάνει εκπτώσεις πουθενά. Ούτε στην έξαλλη αντιμνημονιακή αριστερά ούτε στην εξίσου έξαλλη μαύρη δεξιά.

   Διαγραφή
 5. Νομίζω ότι είναι μία καλή περ'ίπτωση δημοτικού άρχοντα.
  Θα τον ψηφιζα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 8:38 ετσι μπραβο, ακριβως οπως τα λες ειναι. Τι θελουμε δηλ.πο τη μια μερα στην αλλη να κανει τη Θεσσαλονικη Ελβετια ο Μπουταρης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μάλλον δεν ζειτε στη Θεσσαλονίκη και επηρεάζεστε από τις εξυπναδούλες που λέει στα ΜΜΕ της διαπλοκής που τον προβάλλουν. Από μπλα μπλα καλός είναι, από έργο μηδέν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ που ζω στη Θεσσαλονίκη λέω να πας στον Άνθιμο για ξεμάτιασμα...
   Γ.Π.

   Διαγραφή
  2. @ Ανώνυμος 20/1/2014 12.30 μ.μ.

   Ούτε εξυπναδούλες, ούτε τον προβάλλουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής.
   Τα ΜΜΕ της διαπλοκής θέλουν, μα δεν μπορούν να τον φιμώσουν .
   Καλή δύναμη, Μπαρμπα Γιάννη .

   Θ.Τ.

   Διαγραφή
 8. Συγχαρητήρια για το παραλήρημα! Στα θετικά του συγκαταλέγεται κι ότι εμμέσως αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ποιο είναι αλήθεια το έργο του Μπουτάρη; Εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η γκέυ παρέλαση. Δε νομίζω ως εκ τούτου ότι έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αλήθεια νιώθεις περήφανος τόσο πολύ για έναν άνθρωπο που θέλει να μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε τουρκικό προτεκτοράτο; Μια χαρά τότε, κανένα πρόβλημα, κανονικότατος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα συμφωνούσα μαζί σου αν μιλάγαμε για κάποιο σενάριο ταινίας η σίριαλ. Δυστυχώς όμως, μιλάμε για μια καθημερινότητα που δυσκολεύει συνεχώς και το έργο του Μπουτάρη σε αυτή τη κατεύθυνση είναι ανύπαρκτο. Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @1:01

   Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Ποιο είναι το έργο που έπρεπε κατά τη γνώμη σου να κάνει ο Μπουτάρης και δεν έκανε;

   Διαγραφή
 12. @12:53 μ.μ.12:57 μ.μ.12:59 μ.μ.
  Μακεδονία, γκέυ, Τούρκοι.
  Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια.
  Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα.
  Κούβελας, Κοσμόπουλος, Παπαγεωργόπυλος, Ψωμιάδης.
  Ζήτω η ...προοδευτική Θεσσαλονίκη!
  Σ' αυτούς λοιπόν απαντάω, γουστάρεις δεν γουστάρεις Μπουτάρης.
  Φτάνει πια τόσα χρόνια μεσαίωνα, εμείς τον κυρ Γιάννη θα τον ξαναβγάλουμε δήμαρχο. Εσείς, όλοι οι παραπάνω, γραμμή για την μητρόπολη και τον Άνθιμο για να σας διαβάσει.
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ο καλύτερος δήμαρχος που είχαμε ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ήμαρτον, όποιος ζει στη Θεσσαλονίκη ξέρει πως ήταν ο χειρότερος δήμαρχος που πέρασε ποτέ. Τι να λέμε, πως διάλυσε την καθαριότητα για να φτάσουμε μετά από 3χρόνια να λειτουργεί (μόνο ως προς κάδους) και οι δρόμοι μεσα στη βρωμιά και τα φύλλα. Τέλος πάντων, όλοι μια παρέα είναι, φαντάζομαι ο φίλος του ο Σόρος ο μποέμ καπιταλιστής που οδηγούσε σε υποτίμηση εθνικά νομίσματα θα τον προωθήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @8:04

   Την καθαριότητα την διέλυσαν αυτοί που προσλάμβαναν κάθε χρόνο συμβασιούχους για να συμπληρώσουν τα κενά εκείνων που μονιμοποιούσαν. Το σύστημα με τους συμβασιούχους σκουπιδιάρηδες γέμισε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου με χιλιάδες άχρηστους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν καθάριζαν ούτε τα γραφεία τους. Ο Μπουτάρης έπρεπε να διαχειριστεί αυτό το μπ....δέλο και μάλιστα με πολύ λιγότερα λεφτά από τους προηγούμενους. Δεν θα του χρεώσετε τη φάμπρικα διορισμών που είχαν στήσει οι κλέφτες και τίναξε το ταμείο του δήμου στον αέρα, έλεος.

   Εκτός από το μαγαζάκι των διορισμών που είχε στήσει η δεξιά του κυρίου στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και τον Σόρος, τι άλλο έχετε να χρεώσετε στον Μπουτάρη;

   Διαγραφή