Ελληνική Βιομηχανία: Οι άγνωστοι τα κέρδη, οι γνωστοί τις ζημιές

13.1.14


Έπεσα πάνω σε μια ενδιαφέρουσα λίστα με τις επιδόσεις των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά το οικονομικό έτος 2012 με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Μιας και δεν είμαι οικονομολόγος ούτε παρακολουθώ το σχετικό ρεπορτάζ, δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασαν τα δημοσιευμένα στοιχεία μιας και διαπίστωσα ότι τα μεγαλύτερα κέρδη τα εμφανίζουν άγνωστες στο ευρύ κοινό εταιρίες ενώ αντίθετα οι πολυδιαφημισμένες εταιρίες σαρώνουν στη λίστα με τις ζημιές.

Ενδεικτικά, από τις 22 πρώτες σε κέρδη βιομηχανίες ήξερα περίπου τις μισές αν και δεν περίμενα ότι κάποιες αυτές θα αποτελούσαν τόσο σημαντικά μεγέθη. Όλη η λίστα εδώ.


Δείτε ενδεικτικά και τις 22 πρώτες βιομηχανίες σε ζημιές. Όχι μόνο έτυχε να γνωρίζω τις περισσότερες αλλά πίστευα ότι ήταν και οι πλέον ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας! Όλη η λίστα εδώ.


Στη λίστα με τις επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες ζημιές φιγουράρει στη 25η θέση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, στις 41η θέση οι Εκδόσεις Έθνος και στη 42η οι Καθημερινές Εκδόσεις ΑΕ (Καθημερινή).

Το παράδοξο όμως είναι μέσα στο 2013 τα λιγοστά δάνεια που έδωσαν οι ελληνικές τράπεζες κατευθύνθηκαν κυρίως προς στις επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες ζημιές...