Τελικά έχουν νόημα τα σχήματα τύπου «ΠαΣοΚ και συνεργαζόμενοι»;

13.1.14

Παραθέτω ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (κίνηση των 58):

Στη συνάντηση της 12ης–1– 2014, συζητήθηκαν οι πολιτικές συνθήκες για την κοινή συμμετοχή των δυνάμεων της προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου των "58" και των συνεργαζόμενων κινήσεων για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τέλος, συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης με τη συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Οι "58" και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. 

Σε αυτή μπορούν να συναντηθούν, όπως τονίζαμε στην αρχική έκκληση-πρόσκληση, όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. 

Το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα. 

Η συγκρότηση της Παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια. 

Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία. Η Παράταξη είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να τη στηρίξουν, και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπιών. 

Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και την απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. 

Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες.

Οι "58" και οι συνεργαζόμενες κινήσεις συζήτησαν τις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης συζήτησαν τη διαδικασία επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και του κράτους, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου .

Τέλος, οι "58" και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν μια σειρά οργανωτικών μέτρων για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας. 

Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα κόμματα του χώρου, αντιθέτως γίνονται εκφραστές του αιτήματος της ενότητας. Η συγκρότηση και η δραστηριότητά τους συνδυάζεται όλο και πιο στενά με την συμμετοχή της νέας Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης στις ευρωεκλογές.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κίνηση των 58, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κίνηση των 58 για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών για την υπέρβαση της κρίσης και το μέλλον τη Ευρώπης.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες - προγραμματικές και οργανωτικές - εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους - κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα - που πιστεύουν στη δυναμική της προσπάθειας αυτής.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο Γιάννης Βούλγαρης στις 25 Νοεμβρίου έγραψε στα ΝΕΑ:

Δεν έχει νόημα κάθε κόμμα και κομματίδιο να φτιάχνει τη δική του «Κεντροαριστερά», ούτε σχήματα τύπου «ΠαΣοΚ και συνεργαζόμενοι», «ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι».

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι διαφορά έχει το σχήμα που ανακοινώθηκε από το «ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι» που ξόρκιζε ο κ. Βούλγαρης;

15 σχόλια:

 1. 58 ησαστε 58 θα μεινετε, αυτη ειναι η εκτιμηση μου και να με συμπαθατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @5:35

   Ναι σωστά οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι περιμένουν την ανάσταση του μεσσία ΓΑΠ. Θα ξαναγίνει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ και θα το πάει στο 50%. Μόνο που τον απασχολούν πολύ τα καθήκοντα του global thinker και καθυστερεί λίγο - διαλέξεις, άρθρα, πού να προλάβει ο άνθρωπος να σώσει την Ελλάδα. Προς το παρόν βολέψου με τον Βαγγελάκη τον Βενιζέλο ή άντε στο δίπλα μαγαζάκι του Αλέξη παρέα με τον Λαφαζάνη και τον Τσουκαλά. Κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν τον Παγουλάτο, τον Βούλγαρη και τον Ματσαγγάνη. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του.

   Διαγραφή
  2. @ 8.51 Δεν ανέφερα κανένα ΓΑΠ αλλά ΟΚ ήθελες να τα πεις, ξεχαρμάνιασες, συγχαρητήρια. Κάτσε με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ, έναν αρθρογράφο και πίσω από την κουρτίνα τον Mr Αλάνθαστο.

   Διαγραφή
  3. @9:51

   Καλά που έχουμε κι εσένα να μας λες ποιος είναι "πίσω από την κουρτίνα". Όλοι οι ελληνάρες ξέρουν πάντα για τα παρασκήνια και το ποιος είναι ποιος αλλά για ένα περίεργο λόγο ταυτόχρονα πιστεύουν τις μεγαλύτερες ηλιθιότητες (μας ψεκάζουν, θα καταργήσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο, λεφτά υπάρχουν, θα μας δώσουν λεφτά οι Κινέζοι, το μνημόνιο είναι συνωμοσία κ.λπ.) και ψηφίζουν τον Καμμένο, τον Πάντζα, την Κωνσταντοπούλου, τον Κασιδιάρη και όλα τα νούμερα που έχουν γεμίσει τη βουλή.

   Από το χάπατο τον ΓΑΠ και τους κολαούζους του Βενιζέλου, τον κυρ Φώτη (που σε λίγο θα είναι έτσι κι αλλιώς στον ΣΥΡΙΖΑ), τους νοσταλγούς του Στάλιν και του Χίτλερ, τους κομμουνιστομπάχαλους του Alexis και τους ψεκασμένους χίλιες φορές οι 58.

   Διαγραφή
  4. @ 10.37. Επιμένεις να βρίζεις τον ΓΑΠ τη στιγμή που εγώ δεν τον ανέφερα καν. Δεν είναι καλό ξεκίνημα για τους 58 σου να προσπαθείς να τους ανεβάσεις μειώνοντας άλλους.

   Διαγραφή
  5. 8.51, Ειμαι ο 5.35 και ευχαριστω τον φιλο που σου απάντησε αντέμου αλλα το ιδιο θα σου απαντουσα και εγω. Παλι ρε φιλε με τον ΓΑΠ?? Παει αυτος οπως λες παιθανε πολιτικα οποτε τι σε κοβει?? Ή μήπως ειναι παρών και καθ'οδον και σας εχει πιάσει κωλουμπρα?

   Διαγραφή
  6. @12:24

   Δεν ανέφερα μόνο τον ΓΑΠ, αναφέρθηκα σε όλους. Στο Βενιζέλο και τα τσιράκια του, στους ψεκασμένους, στους νεοσταλινικούς, στους νεοναζί, στους αναρχομπαχαλοκομμουνιστές, στον σύριζα light του κυρ Φώτη. Μόνο τους ακροδεξιούς του Σαμαρά ξέχασα και ζητώ συγγνώμη για την παράλειψη. Όλοι χάλια είναι αλλά μάλλον εσύ δεν έχεις μάτια για άλλον εκτός από τον αγαπούλη σου και νομίζεις πως όλοι ασχολούνται μαζί του.

   Συμφωνούσα με τις ιδέες του ΓΑΠ, μου άρεσε το σύγγχρονο φιλελεύθερο προφίλ του και εκτίμησα την προσπάθειά του να κάνει μεταρρυθμίσεις. Όμως είχε δύο μεγάλα προβλήματα: 1) κουβαλούσε όλο το φορτίο του "κοινωνικού" (=πελατειακού) ΠΑΣΟΚ του πατέρα του, που τον στήριξε στην εσωκομματική σύγκρουση το 2007 αλλά το 2011 έγινε, αναμενόμενα, αντιμνημονιακό και δεν τον στήριξε στην εφαρμογή του μνημονίου και 2) αποδείχτηκε αδύναμος, δεν μπόρεσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, δεν μπόρεσε να σπρώξει τις μεταρρυθμίσεις όταν έπρεπε, δεν είχε την ψυχραιμία και την συγκρότηση να αντέξει την πίεση. Είμαι κεντροαριστερός, το 2007 και το 2009 ψήφισα ΠΑΣΟΚ το 2012 ψήφισα ΔΗΜΑΡ. Τώρα δεν έχω κανένα λόγο να ψηφίσω τίποτα από τα δύο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θλιβερό συνοθύλευμα καιροσκόπων και κολημμένων ιδεολόγων που δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία που πιστεύω. Η σκυτάλη της φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πέρασε από τον Σημίτη στον ΓΑΠ και πλέον την έχουν πάρει οι 58. Αν πίστευες στον ΓΑΠ που πίστευα κι εγώ δεν υπάρχει κάτι άλλο από τους 58 σήμερα. Αν όμως είσαι του "κοινωνικού" πασόκ του συνδικαλισμού και της δημοσιοϋπαλληλίας τότε κάτσε στο ΠΑΣΟΚ και περίμενε την επιστροφή του πρίγκηπα.

   @1:55

   Είμαι τσιράκι του Ψυχάρη και δεν κοιμάμαι τα βράδυα από την αγωνία μήπως γυρίσει ο ΓΑΠ και κόψει τα δανεικά στο αφεντικό μου.

   Διαγραφή
 2. Aν δεν ξεκουμπιστεί ο Βενιζέλος και η κλίκα του το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστεί οσονουπω.Δεν θέλουμε άλλη 5η φάλαγγα των μιντιαρχών ,τραπεζιτών και δεξιάς μέσα στο ΠΑΣΟΚ η οτιδήποτε άλλο για να ξανααπολαύσουμε αυτά που ζούμε τ'ωρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαφορά; καμία. Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι 58 υπάτχούν ως δεκανίκι του βενιζέλου και του σαμαρά. Από μένα ψήφο γιοκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. kαι απο μενα ψηφο γιοκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. και από εμένα ΓΙΟΚ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτοί που δίνουν σήμερα "ποσοστό 3,14 %" στο ΠΑΣΟΚ
  είναι - νομίζω - αυτοί που ούτε να μυρίσουν θέλουν τον ΒΒ
  αλλά δεν τους πάει καρδιά να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ να σβύσει
  στά χέρια του ΒΒ .
  Ο Βενιζέλος και οι καλτσοδέτες είναι πολιτικά ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
  και γιά το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ γιά τους 58, 75 κ.λπ.

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι 58 ....μια ακόμα συνομοσία σε άλλη έκφραση!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. FREEMAN: ΜΕΓΚΑΔΟΛια Σημιτικοβενιζελικά σκύβαλα , την επαναφορά του Παπανδρέου ΔΕΝ θα μπορέσετε να την αποτρέψετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή