Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν μέσα στο 2014, είναι απλή αριθμητική

14.1.14

Στην επόμενη γωνία είναι η Ανάπτυξη και περιμένει να πέσουμε στην αγκαλιά της; Μετά πέντε χρόνια σφοδρής κρίσης, ένα «κανονικό» (για να μεταχειριστώ μια λέξη του συρμού...) πολιτικό σύστημα θα είχε κουραστεί να λέει ψέματα.

Και η αλήθεια είναι ότι το 2014 θα είναι σκληρότερο από το 2013, ακόμη κι αν δεν μειωθεί το ΑΕΠ, δεν αυξηθεί η ανεργία, διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, με μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Γιατί όσο περισσότερο διαρκεί η σημερινή κατάσταση, τόσο βαρύτερα αισθητές και δυσχερέστερα αναστρέψιμες γίνονται οι συνέπειές της. Αλλά, χωρίς αλλαγή ρότας, θα υπάρξει (και) επιδείνωση των μεγεθών.

Με τη νέα φορολογία επιχειρήσεων, π.χ., οι μικρές επιχειρήσεις με εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ οδηγούνται σε πνιγμό. Οι εταίροι μιας ομόρρυθμης εταιρείας που έβγαζε 40.000 ευρώ, λογικά πλήρωσαν για το 2012 φόρο 4.000 ευρώ και οι δύο. Με την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ (λόγω κατάργησης του αφορολογήτου) και την προκαταβολή φόρου 55%, φέτος θα πληρώσουν 13.500 ευρώ. Μια ατομική επιχείρηση με εισόδημα 10.000 ευρώ πλήρωνε 500 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει φόρο 2.600 ευρώ και, μαζί με την προκαταβολή, 4.000 ευρώ περίπου. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Το γνωρίζουν οι φοροτεχνικοί - είναι απλή αριθμητική.

Ακούγεται παράλογο, αλλά το ιδεολόγημα της τρόικας ότι η εκκαθάριση της αγοράς από μικρές επιχειρήσεις είναι προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έγινε αποδεκτό. Πρόκειται για σκληρή νεοσυντηρητική πολιτική η οποία, επιπλέον, είναι έκδηλα αδιέξοδη, καθώς συνδυάζεται με απουσία εναλλακτικών πολιτικών ανάπτυξης. Ακούγονται, π.χ., ρητορείες περί εξωστρέφειας. Ομως, παρά την εξαΰλωση των μισθών, όποιος παράγει εξωθείται να μετοικήσει εκτός Ελλάδας, κυρίως λόγω του υπερβολικού κόστους ενέργειας. Η μεταποίηση τσακίζεται και η ανεργία διευρύνεται (και χωρίς απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων...) προκειμένου να επιδοτούνται τα κέρδη μεσαζόντων του φυσικού αερίου και αεριτζήδων των ανανεώσιμων πηγών. Τον Νοέμβριο οι εξαγωγές μειώθηκαν 22,6%. Εφόσον καταστρέφεται η παραγωγή, τι θα εξάγουμε;

Συναγερμός από τον Κώστα Καλλίτση εδώ.

2 σχόλια:

 1. -Φορολογία ληστρική σε επίπεδα που ξεπερνά τα πιο ακραίου τύπου σοβιετικά καθεστώτα (σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες των ελλήνων φυσικά)

  -Ασφαλιστικές εισφορές τόσο υψηλές που σε λίγο αντί να λαμβάνει κάποιος μισθό για τις υπηρεσίες του, θα πληρώνει και από πάνω για να καλύψει το κόστος των ενσήμων-ασφαλιστικών εισφορών, γιατί οι κομματάρχες μάδησαν τα λεφτά των ταμείων και προκειμένου να συντηρείται η κομματοκρατία.
  Θα προσλαμβάνεται κανείς σε επιχείρηση και αντί να χαίρεται, θα υποθηκεύεται η περιουσία του, την οποία θα δημεύουν αν δεν μπορεί κανείς να αποπλήρώσει τα εργόσημα.

  -Μέσα σε όλα η εγκληματική πολιτική της Κενρικής τράπεζας (ΤτΕ), που επιβάλλει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για αποπληρωμή ασφαλίστρων,ενώ όταν το κράτος χρωστάει σε θυμούνται μερικά χρόνια αργότερα και ...ΑΝ το θυμηθούν και ...ΑΝ θέλουν και το κρίνουν σκόπιμο και φυσικά ...άτοκα και μάλιστα ...αν έχουν τζογάρει τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, μπορεί να σου δώσουν το 1/3 των κρατήσεών σου (π.χ μετοχικά ταμεία) χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και το χαράτσι 650 ..ειναι δραμα....ακομα ελπιζω οτι θα το παρουν πισω .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή