«Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Σαμαρά για τα πετρέλαια»

27.2.14

Εκτός πραγματικότητας είναι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα μελλοντικά έσοδα, ύψους 150 δις ευρώ από τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίων, επισημαίνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ο οποίος κάνει λόγο για εμπόριο ελπίδας, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η δημαγωγία.

Πιο συγκεκριμένα με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, δηλώνει:

«Τα 150 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Σαμαρά μετά την επίσκεψη στο dataroom όπου φυλάσσονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών. Αυτά τα στοιχεία - λέει - προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες. Και όμως! Το ίδιο ποσόν, δηλαδή έσοδα της τάξεως των 150 δις ευρώ, είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης και πριν τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύμπτωση; Μια απλή αλήθεια. Οι σεισμικές έρευνες δεν επιτρέπουν εκτίμηση κοιτασμάτων, πόσο μάλλον εσόδων. Πραγματοποιήθηκαν  για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αέριου. Μόνο μετά από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να ειπωθεί αν όντως υπάρχει κοίτασμα, πόσο μεγάλο είναι, τι ποιότητας είναι το πετρέλαιο και τελικά αν είναι αξιοποιήσιμο.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τις δηλώσεις της κ. Σοφίας Σταματάκη, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρου της επιτροπής που επόπτευσε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σταματάκη έχει πει ότι "Η Ελλάδα δεν κάθεται πάνω σε πετρέλαια. Αντί να δούμε τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, επαναπαυόμαστε και περιμένουμε τα πετρέλαια. Ακόμα και αν είχαμε πιστοποιήσει το κοίτασμα, θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να το εκμεταλλευθούμε."

Καταγγέλλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να σταματήσει αυτή η δημαγωγία εδώ και τώρα.

Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.

Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία, θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρείες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν για το Δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου, δεν θα έρθουν παρά μετά  από πολλά χρόνια.

Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή Χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών, είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.

Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσές μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις ευρώ το χρόνο και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.»

Σχόλιο Παραπολιτικής: Υπάρχει κάποια απάντηση στα επιχειρήματα του κ. Αρσένη ή μόνο ad hominem επιχειρήματα για την εμφάνιση του, τη μητέρα και τον...Γιώργο Παπανδρέου;

23 σχόλια:

 1. Δε συγκαταλέγομαι στην κατηγορία αυτών οι οποίοι ειρωνεύονται τον Κ.Αρσένη αν και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε παραδώσει την έδρα του όταν διαφώνησε με τον πολιτικό του φορέα και απεχώρησε. Στο παραπάνω κείμενο του πιστεύω πως έχει πολλά σωστά σημεία αλλά και κάποια ακατανόητα:π.χ. όταν μιλάει για τις ξένες εταιρείες (πλην Νορβηγίας) και τα διεθνή χρηματιστήρια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι είναι το καθεστώς στο διεθνή ενεργειακό τομέα, και αυτές οι εταιρείες επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα των κοιτασμάτων, την οποία τα κράτη τα ίδια δεν μπορούν να κάνουν. Επίσης, να λάβουμε υπ' όψη μας πως οι έρευνες δεν παράγουν πάντα αποτελέσματα, αλλά οι εταιρείες πληρώνουν και τις αποτυχίες. Μετά, ζητείται απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φ.αέριο. Φαντάζομαι, ως επένδυση για το μέλλον, με αντιστάθμισμα την επικέντρωση στον τουρισμό. Μα, κάτι τέτοιο, δεν αλλάζει την εξάρτηση μας από τη διεθνή ενεργειακή αγορά, αν το πρόβλημα μας είναι το πού διαμορφώνονται οι τιμές. Άσε που οι υψηλές τιμές (κατά την άποψη Αρσένη) ευνοούν τους παραγωγούς, άρα και την Ελλάδα εάν και εφόσον έχει αποθέματα στο μέλλον. Εξάλλου, και η ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει μεγάλα μεγέθη τα οποία ελέγχονται και εξαρτώνται απολύτως από τους ξένους tour operators Εκτός αν θεωρεί πως ο ελληνικός τουρισμός θα αναπτυχθεί μέσω των rooms to let στις προκυμαίες των νησιών, όταν φτάνουν τα φέρι μποτ. Τέλος η άποψη του παραβλέπει πλήρως, χωρίς καμία αναφορά, τα οφέλη από την (μερική έστω) ενεργειακή αυτονομία της χώρας στην περίπτωση ανεύρεσης κοιτασμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εδώ, μέχρι χτες, παίζαμε τον Πετσάλνικο για πρωθυπουργό, ο "παλιός πολιτικός" Χριστοδουλάκης σας μάρανε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όχι ρε Κρίτωνα . Και μόλις παρήγγειλα την κελεμπία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αλήθεια είναι πως ο Κρίτων φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα το θέμα.
  Ούτως ή άλλως, στη κλίμακα αξιοπιστίας ο Σαμαράς παίρνει βαριά 2. Ο Κρίτων, πάλι, δικαιούται ένα 3,5 (λίαν επιεικώς, βέβαια).
  ΥΓ: Όσο και να προσπαθώ να το καταπολεμήσω, μου είναι φοβερά δύσκολο να πάρω στα σοβαρά άνθρωπο που κατάλαβε στα 37 του και εν μέσω της χειρότερης κρίσης που βίωσε μεταπολεμικά η χώρα, ότι η λύση είναι η επιστροφή στον σοσιαλισμό, όπως τον υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ (και βεβαίως πείστηκε ότι με ένα άρθρο, ένα νόμο, όλα θα γίνουν όπως πριν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πιο ωραίο κάρφωμα το κάνει πάντως σήμερα ο μπίστης που αποκαλύπτει το θαυμασμό του δημοσιογράφου στον πεπε γκρίλο! Όσοι πιστοί προστρέξατε! Εγώ πάντως λαιφσταιλ λαικισμό και καλά εναντίον των πολιτικών και των κομμάτων δεν θα πάρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σαφώς και υπάρχει διαφωνία - δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την οικονομική και γεωπολιτική αξία των όποιων κοιτασμάτων βρεθούν, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τελεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακριβώς! Λάιφστάιλ είναι-τι άλλο θα μπορούσε εξάλλου να είναι και να δώσει ένας τηλεστάρ; Ο Ξανθόπουλος της δημοσιογραφίας. Και τα γράφω αυτά ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει ή όχι το αστείο πείραμα του. Εδώ πέτυχε ο Παπανδρέου σε τελευταία ανάλυση και ο Καμμένος και η Χρυσή Αυγή είναι ψηλά στα τσαρτς, ο Θεοδωράκης θα το στραβώσει το κλίμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νάτη πάλι η καραμέλα με τον Πετσάλνικο!

  Ο Πετσάλνικος δεν ήταν επιλογή για την πρωθυποργία, ούτε ο ίδιος πλασαρίστηκε σαν υποψήφιος. Αφού δεν είχε βρεθεί άλλη λύση, το όνομά του έπεσε στο τραπέζι, κάποια στιγμή αργά το βράδυ, ως θεσμική πρόταση (Πρόεδρος της Βουλής) με την οποία συμφωνούσε ο Σαμαράς. Μέχρι το πρωί είχε ξεπεραστεί. Και έμειναν, απλώς, οι γνωστοί έσωθεν να κατηγορούν τον Παπανδρέου ότι από την αρχή είχε αυτή την επιλογή και αυτόν τον στόχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μήπως και εδώ έχουμε
  αλλη μία success story
  του κωλοτούμπα ?
  Μου θυμίζει Τσίπρα
  στην ανευθυνότητα
  και στα οικονομικά
  και στα οικολογικά .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μην είσαι τόσο σίγουρος: οι δημοσιογράφοι είναι στην πολιτική πολύ προτού μπουν σ'αυτή. Και αν μάλιστα είναι δημοσιογράφοι της διαπλεκόμενης μιντιοκρατίας, τότε βρίσκονται στο στενό πυρήνα της υψηλής πολιτικής., από τον άτυπο μεν αλλά κρισιμότατο ρόλο της φωνής του κυρίου τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Απο που προκυπτει αυτο που λες pro περι Κριτωνα και ΣΥΡΙΖΑ; Μη λεμε οτι να ναι. Απο τα σχολια σου εχω καταλαβει οτι εισαι σοβαρος και μετρημενος ανθρωπος αλλα εδω εισαι φαουλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δηλαδή φίλε, αυτοί που υποστηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου είναι Ταλιμπάν !!! Ενώ εσύ και οι όμοιοί σου
  που ΒΡΙΖΕΤΕ ΧΥΔΑΙΑ όχι μόνο τον ΓΑΠ, αλλά και τους υποστηρικτές του, νομίζεις ότι είσαστε … κανονικοί και … σωστοί !!!
  Αυτό δεν είναι μονάχα Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ … ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ, αλλά και η «ΛΟΓΙΚΗ» της ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΙΚΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ !!! Εάν το να συκοφαντείς κάποιους για τα πολιτικά πιστεύω τους δεν είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ, τότε τι είναι ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. "...Σχόλιο Παραπολιτικής: Υπάρχει κάποια απάντηση στα επιχειρήματα του κ. Αρσένη ή μόνο ad hominem επιχειρήματα για την εμφάνιση του, τη μητέρα και τον...Γιώργο Παπανδρέου;"  Είναι πολύ εύκολο στα λόγια να έχεις δίκιο. Είναι όμως αστείο να περιμένεις να δικαιωθείς από τα λόγια σου μόνο. Ο Αρσένης-ο Κρίτωνας Αρσένης-σαν ευρωβουλευτής είναι πρώτα και πάνω απόλα πολιτικός. Δεν κλείνεται σε ένα οικολογικό κενό αέρος και ασχολείται προνομιακά με επιλεκτικά θέματα, πολύ περισσότερο απο σαν ευρωβουλευτής εκ των πραγμάτων, ψηφίζοντας δηλαδή, ασχολήθηκε θέλοντας και μη, και με καθαρά πολιτικά θέματα. Σαν ψηφοφόρος όμως. Ποτέ δεν τον είδα να ασχοληθεί με ζέοντα προβλήματα της ζώσας ελληνικής πραγματικότητας. Αν θέλει να ασχολείται με ένα τομέα στη ζωή του, τότε δεν χρειάζεται να είναι πολιτικός, ας γίνει τεχνοκράτης. Όμως η πολιτική θέλει ευρύτερες θεωρήσεις, γιατί ακριβώς αποφασίζει για πολύ περισσότερα και καμιά φορά πολύ ουσιαστικότερα και πολύ πιο επείγοντα προβλήματα. Προφανώς ο άνθρωπος δεν κάνει για πολιτικός. Δεν είναι δικό μου το πρόβλημα να πω για ποιο πράγμα είναι κατάλληλος, ας το βρει μόνος του με τη μάνα του, που κι εκείνη άλλωστε κατάλαβε ότι δεν κάνει γι'αυτή τη δουλειά με τη διαφορά ότι μας τον φόρτωσε εμάς. Άρα το ad hominem έχει την αξία του. Τα ωραία λόγια είναι μπροσούρες και φέιγ βολάν και λόγια που πετάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το είπα περιμένω να δω, δεν έχω τόσο γρήγορα επιχειρήματα ούτε υπέρ ούτε κατά. Ξαναρωτάω: Γιατί έχεις μετατραπεί σε αυλοκόλακα του ΓΑΠ? Ενώ είσαι εύστοχος σε πολλά θέματα, χάνεις σε αξιοπιστία με αυτή σου την εμμονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ ευχή και κατάρα

  Ας ξεδιαλύνουμε μερικές διαδεδομένες "παρεξηγήσεις . . .
  ΕΙΔΙΚΟΣ είναι αυτός που ξέρει καλά κάποια "τεχνολογία" .
  ( Να ανακαλύψει είτε να δοσολογήσει ένα φάρμακο κ.λπ. κ.λπ.)
  ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ είναι αυτός που κι' αν είναι ειδικός σε κάτι,

  δεν αναρωτιέται γιατί κάνει, γιά ποιόν το κάνει,

  αν είναι καλό ή κακό αυτό που κάνει,
  που πάσχει από τυφλό ΑΦΕΝΤΙΚΙΣΜΟ ( κρατικό ή ιδιωτικό ), και έχει συχνά καλομπουκωμένη την συνειδησή του . ..
  ( ο χημικός που έφτιαξε το αέριο Zyklon B γιά τους Εβραίους ήταν καλός χημικός, αλλά εγκληματίας τεχνοκράτης, ανάλογα
  ο χρηματιστηριάκιας που σπεκουλάρησε με τα άγια λεφτά των ταμείων και εισέπραξε πριμ κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

  Ο Κρίτωνας είναι ειδικός με κοινωνική συνείδηση

  δεν είναι ούτε οικολόγος "αναχωρητής"

  ούτε οικολόγος nimby ( not in my backyard = ΄΄οπου αλλού,

  εκτός απ΄ την αυλή μου )

  Και ασφαλώς ασχολείται με τα επείγοντα προβλήματα της χώρας.

  Το να ξεσκεπάζει τις επιπόλαιες άρα επικίνδυνες success stories

  γιά δις από αέριο στις 32 Φεβρουαρίου, κάποιου έτους .

  Καυτά προβλήματα δεν είναι τα βεγκαλικά success stories,

  οι ελιές/κουτσουλιές του ΒΒ, τα ποτάμια/λακούβες

  και τα τόοοοσα γκεμπελίστικα παραπολιτικά των Μ.Μ.Ε.

  Αλλά σου φαίνεται πως νοιώθεις την τρεμούλα από τον ΓΑΠ,
  και ανεκάλυψες πως ο Κρίτωνας έχει και μάνα ! !

  Και μας πασάρεις και δικαιώνεις ! εκείνο το ad hominem ,

  γιά να μας "ψαρώσεις" . Μπλόφα κάνεις, γιατί το ad hominem

  είναι λογική πλάνη, ΣΟΦΙΣΜΑ ( βλ.. Wikipedia ) .  Εγώ θα πάω στον συμψηφισμό

  ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΗΔΕΣ του ΠΑΣΟΚ .
  Αλλά γιατί σε κάθε "Ακη" του ΠΑΣΟΚ που ΑΥΤΟ "έστειλε" στον Κορυδαλλό, η δεξιά κουκουλώνει δέκα-δέκα τους Ακηδεςτης

  και η "αριστερά" δεν το πέρνει πρέφα, γιατί (δεν) συγκυβέρνησε !

  ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ .

  Απ’ αυτό θα το βρούνε τα λαμόγια, μεγάλα – μικρά .
  γιά να σωθούν κάποτε τα μη λαμόγια

  ( οι τωρινοί μη προνομιούχοι ) .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ο Χριστοδουλάκης ήταν από τους λίγους εκσυγχρονιστές
  και ΟΧΙ αντιπαπανδρεικό ΕΞΑΠΤΈΡΥΓΟ την εποχή Σημίτη .
  Και αλήθεια που είναι η δήλωσή του πως
  "θέλει κάτι στην ΔΗΜΑΡ" ?
  Φυσικά πολλά είδαν τα μάτια μου,
  Αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δεν έχεις πάρει πρέφα
  ΠΟΣΗ ΜΑ ΠΟΣΗ κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση
  κυκλοφορεί στα Μ.Μ.Ε. ?

  Εγώ συμφωνώ με αυτά που λέει στην επιστολή του
  ( όχι με αυτά που ΛΕΝΕ τα Μ.Μ.Ε. πως ΕΙΠΕ )
  Κακό όμως το timing
  ΑΝ πράγματι Ο ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΤΑ ΕΣΠΑΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  ΓΙΑΤΙ Ο ΒΒ ΗΘΕΛΕ ( τι αλλο ? ) ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΕΙ .

  ΠΡΟΣΟΧΗ, Να μην είμαστε αντισημιτικά ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ
  επειδή είμαστε "παπανδρεικοί"
  γιατί τότε είμαστε πάλι ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ .
  Εγώ ΕΛΠΙΖΩ σε "παπανδρεικούς" ΚΑΙ "σημιτικούς"
  ΟΧΙ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΥΠΕΡ ... , είτε ΑΝΤΙ-ΕΞΑΠΤΈΡΥΓΑ ΚΑΤΑ ...

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μεγιστη η απωλεια για το Ευρωκοινοβουλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αναφερόταν σε θεσμική πρόταση . Να έχεις μνήμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλά μας έπεισες !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ο Μπίστης ίσως απέτυχε ως ηγέτης(?) μάλλον ηγούμενος (!) της κεντροαριστεράς, όμως δημιούργησε σχολή πολιτικής συμπεριφοράς. Μπράβο Νίκο και Νίκο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Δεν βγήκε να κάνει τον εθνοσωτήρα ... ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ . Εντελώς ετερόφωτη περσόνα , σχέδιο Νο 2 των ... Ελαιο-παραγωγών !
  Και δηλώνει και εχθρός των ευρωσκεπτικιστών ! Δηλαδή να μην σκεπτόμαστε πού πάει η Ευρώπη να το τρώμε αμάσητο ! Βρε πολύ πρόοδος το παιδί ... !
  Εδώ να μαστε να τα ξαναπούμε σε λίγο καιρό όταν θα πέσουν τα πέπλα , οι μάσκες κι όλα τα 'καλλυντικά'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Θα φύγει το ΠΑΣΟΚ για να ρθει το ΠΑΣΟΚ+ και το ΠΑΣΟΚ++ ... να αγωνισθεί κατά των ΠΑΣΟΚ- που είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ !
  Ε ,ρε 58 και ποτάμι ... θα ζητάτε σκηνοθέτη να σας κάνει σήριαλ ! Ξέρετε κανέναν καλό γι αυτό ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Δεν είμαι μεν ΠΑΣΟΚ , το αντίθετο , αλλά έχεις δίκιο. Το ομολογώ , ότι κάτι σαν το 'Βαστα Βαγγέλη ...' κατά το 'Βαστα Ρόμμελ' ... τό έχω πει. Θα ταν πράγματι ένα ξεκίνημα για σας αλλά που το θεωρώ αδύνατο ... βλέποντας τους άλλους ολόγυρά του. Αν ήταν να χε γίνει , θα χε γίνει
  Η γνώμη ενος μη ΠΑΣΟΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή