Χαρδούβελης: Να δοθεί και τρίτο πακέτο από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα

27.2.14

Ο καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε: 

Η δική μου άποψη ήταν πάντα -και επί ένα χρόνο την επαναλάμβανα και σε διάφορα forums-, ότι ο πιο εύκολος τρόπος να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να πάρει μπροστά είναι να δοθεί και ένα τρίτο πακέτο από τους Ευρωπαίους και να μην μας πιέζουν για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. 

Βέβαια, η πίεση για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα έχει σταματήσει, ασκείται όμως εμμέσως. Όπως, για παράδειγμα, με το χρηματοδοτικό κενό. Θα μπορούσε πολύ εύκολα η ECB (European Central Bank) να πει ότι το δημόσιο δεν χρειάζεται να δώσει 4,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες φέτος, ας το αναβάλει για του χρόνου. Είναι τα λεγόμενα 4,5 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί από το πακέτο Αλογοσκούφη πριν από πέντε χρόνια. Βασικά, έγινε μέτοχος των τραπεζών το δημόσιο. Δεν έδωσε όμως τα χρήματα. Είπε “δίνω ένα ομόλογο και θα πρέπει το ομόλογο αυτό να μετατραπεί σε μετοχές, όταν λήξει”. Λήγει λοιπόν φέτος και θέλουμε μια παράταση -το πενταετές να γίνει εξαετές- και δεν μας την δίνουν. Θα μπορούσαν εύκολα να μη μας πιέζουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η οικονομία σταθεροποιείται. Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Και οι πωλήσεις είχαν βελτιωθεί, σε σχέση με πέρυσι και ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται. Η σταθεροποίηση -προβλέπουμε σωστά-, έρχεται. Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα τρέξει η μηχανή της οικονομίας το 2015 και αν θα έχουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%-3%, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η πίεση για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα δεν προέρχεται συχνά από την ίδια την πραγματικότητα.