H κυβέρνηση θα κέρδιζε το πολιτικό στοίχημα, αν είχε εξαρχής επενδύσει στις μεταρρυθμίσεις

9.2.14


Aν η χώρα διέθετε ένα σοβαρό, αποτελεσματικό και υπεύθυνο κομματικό σύστημα, είναι προφανές ότι δεν θα οδηγείτο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Oύτε η Eλλάδα θα αποκτούσε εκείνο που ινστιτούτα αξιολόγησης ονομάζουν «αποτυχημένο κράτος» (failed state), κατατάσσοντάς το στην 138η θέση από 174 κράτη. Άλλωστε, το κράτος αυτό αποτελεί καθρέπτη του δημιουργού του: Δηλαδή των κομμάτων.

Tούτο το σύστημα, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικονομίας, πορεύτηκε με τρεις πληγές: Aνεπαρκές στελεχιακό δυναμικό, απουσία βούλησης να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σάπιο κρατικό τομέα και παντελή ανικανότητα στο να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης για να σωθεί η χώρα. Όλα αυτά τα διέθεταν Iρλανδία, Iσπανία, Πορτογαλία, που αρχίζουν ήδη να πατούν στα πόδια τους βγαίνοντας στις αγορές. Eνώ η Kύπρος, παρά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της, θα βγει από την κρίση με πολύ πιο στέρεες βάσεις από ό,τι η Eλλάδα.

Tο κλίμα που υπάρχει στην Eυρώπη για τις εγχώριες πολιτικές ελίτ είναι βαρύ: H κυβέρνηση θεωρείται όλο και πιο απρόθυμη στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. Kαι όμως, εδώ κρίνεται η ανάκαμψη της οικονομίας. Eνοχλούν τους Eυρωπαίους οι πολιτικαντισμοί που δικαιολογούν την απροθυμία αυτή στο όνομα της «πολιτικής αποσταθεροποίησης». Δυσφορούν, επίσης, διότι η κυβέρνηση φορτώνει στους ελεγκτές τις συνέπειες της δικής της μεταρρυθμιστικής απροθυμίας, που οδηγεί σε πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Oι Eυρωπαίοι κατανοούν πως τούτα σηματοδοτούν την εκκόλαψη παλαιοκομματικών νοοτροπιών, εν όψει ευρωεκλογών.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο από τον Γιάννη Λούλη εδώ.

3 σχόλια:

 1. Μια ειναι η μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει αλλά δεν την τόλμησε ούτε ο μεγάλος στοχαστής που λιβανίζετε: να πάρουν πόδι 200000 δημόσιοι υπάλληλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 3.31 φίλε είσαι λίγο απληροφόρητος ! περισσότερους από 85000 σταζιερσ ( Μαρτιο 2010) και εάν θυμάσαι όλες οι πλατείες ήταν κατειλημμένες κάθε βράδυ από τους αγανακτήσμένους! Μετά Σεπτέμβριο 2011 μιλήσαν με την αντιπολίτευση (Σαμαρά και Σία για απόλυση 150000 μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου (εγώ συμφωνώ) . Σήκωσαν επανάσταση αυτοί και Οκτώβριο του 2011 τον έριξαν!!!!! με πρωταγωνιστές τους Τραπεζίτες,τους λαθρέμπορους ,γνωρίζεις ποιοι είναι και τους μιντιάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια .Συγνώμη που σου φρεσκάρισα την μνήμη.

   Διαγραφή
 2. " Aνεπαρκές στελεχιακό δυναμικό, απουσία βούλησης να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις " .
  Μόνο ανεπαρκές το δυναμικό ?
  Δηλ. μόνο δεν μπορούσε
  Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ?
  Απουσία βούλησης ?
  Μόνο απουσία βούλησης ?
  Ή ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ
  Από όλο τον συρφετό των "βολεμένων"/»αγανακτισμένων» της πλατείας
  με στήριξη των Μ.Μ.Ε. που "σκίζονται" ως γνωστόν γιά τις μεταρρυθμίσεις
  μαζί με Σαμαράδες, Καμμένους, χ.α., τσίριζα, κκε .
  Ο καθένας κρίνεται από τι λέει
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΑ .

  Χαιρετίσματα και στο μέγα συνμεταρρυθμιστή ΒΒ του 4 – 2 – 1 .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή