ΠΑΣΟΚ κατά Παπανδρέου αλλά Νεολαία ΠΑΣΟΚ υπέρ Παπανδρέου για την ψήφο των μεταναστών

10.2.14


Τις άσχημες εντυπώσεις από τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στον αποκλεισμό των νόμιμων μεταναστών από την κάλπη των προσεχών εκλογών προσπάθησε να διασκεδάσει η Χαριλάου Τρικούπη εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση με την οποία όμως διαφωνεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας έμμεσα στην έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρέπει να εισαχθούν στην ισχύουσα νομοθεσία μόνον οι νομικά απολύτως αναγκαίες αλλαγές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ.

Το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους.

Λίγες ώρες μετά όμως, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του επίσημου ΠΑΣΟΚ και ταυτίζεται ιδεολογικά με την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου:

Ζούμε δυστυχώς σε μία περίοδο που η ισότητα, η δημοκρατία, η ισονομία και η ισοπολιτεία δεν είναι έννοιες αυτονόητες. Η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων βάλλεται καθημερινά και με κάθε τρόπο και εν πολλοίς σκοπίμως στον βωμό των οικονομικών, μικροπολιτικών αλλά και διαφόρων άλλων συμφερόντων. 

Και όμως, παρότι η κοινωνία μέσω της κρατικής συγκρότησης θα έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα παρατηρείται το κράτος να πράττει προς την κατεύθυνση όσων φωνάζουν υπέρ των διακρίσεων. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή στον νόμο του Καλλικράτη και την κατάργηση της πρόβλεψης για την συμμετοχή με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικιστικού λαϊκισμού. 

Η κυβέρνηση με αυτή της την απόφαση αφαιρεί ουσιαστικά το δημοκρατικό δικαίωμα λόγου για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στον τόπο τους από ανθρώπους που ζουν εκεί, πληρώνουν φόρους, παράγουν, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αγωνιώντας το ίδιο για το μέλλον όπως κάθε μέλος της κοινωνίας. Η δικαιολογία για την απόφαση του ΣΤΕ δεν είναι παρά η φενάκη για την κατάργηση της πρόβλεψης αυτής καθώς η Δεξιά παράταξη είχε εξαγγείλει την απόσυρση της πολύ πριν. Επίσης αν κάποιος ήθελε να διορθώσει αδυναμίες θα μπορούσε να φέρει τροπολογία με αλλαγές που θα διασφάλιζαν την συνταγματικότητα του νόμου και παράλληλα θα προχωρούσαν και ένα βήμα παραπέρα την ανάγκη θωράκισης με θεσμικό τρόπο της έννοιας της ισότητας όπως αυτή μπορεί να εκφράζεται εν προκειμένω.

Καλούμε λοιπόν τον πολιτικό μας φορέα, τους Υπουργούς αλλά και τους Βουλευτές του Κινήματος να αντισταθούν σε αυτή την αλλαγή με κάθε θεσμικό μέσο και να μην αφήσουν να επιτευχθεί άλλη μία νίκη της συντήρησης και του αυταρχισμού.

14 σχόλια:

 1. Μπροστάρηδες πάντα οι νεολαίοι μας. Μαγκιά τους.

  Παναγιώτης Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω πως η ανάδειξη του κασιδιαρη ως δημαρχου του πρωτου δημου της χωρας και μαλιστα από τη πρωτη κυριακή θα βάλει μερικους προβληματισμούς στο άδειο κεφαλάκι τους που το μονο που ονειρευεται είναι τη ξάπλα και τη κουταλα του δημοσίου. Προσγειωση στη πραγματικότητα και μαλιστα ανωμαλη είναι αυτό που χρειαζονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παναγιωτη ΔΚ.. Δεν είναι μετανάστες. Είναι εισελθόντες παρανόμως, με ψεύτικα ονοματεπώνυμα, ψεύτικη υπηκοότητα, άγνωστο ποινικό μητρώο, έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου χαρτιού για Παιδεία, Υγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ όταν ακούς μετανάστης εκεί πάει το μυαλό σου Σ έχουν κάνει οι κασιδιαροκαμμένοι(γιατί εκεί σε κόβω να ανήκεις). Δηλαδή ο Βαζέχα (παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ) που μένει εδώ και μια εικοσαετία στην Ελλάδα και έχει δραστηροποιηθεί και επαγγελματικά πρόκειται(με το δικό σου σκεπτικό) εισελθόντας παρανόμως, με ψεύτικο ονοματεπώνυμο, ψεύτικη υπηκοότητα, άγνωστο ποινικό μητρώο, έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου χαρτιού για Παιδεία, Υγεία.

   Διαγραφή
  2. @538
   Και άσχετος είσαι και βγάζεις και λόγο από πάνω. Ρε βούρλο ο Βαζεχα ειναι Πολωνός, η Πολωνία είναι μέλος της ΕΕ και σαν πολίτης χώρας μέλους της ΕΕ φυσικά και μπορεί να ψηφίζει στις εκλογές στην Ελλάδα. Όλοι όσοι είναι πολίτες χώρας μέλους της ΕΕ μπορούν να ψηφίζουν σε αυτοδικοιητικές εκλογές στην Ελλάδα. Ο Αφγανός που πέρασε τον Έβρο χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα και κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής , ναι δεν έχει δικαίωμα ψήφου και ας ζει στην Ελλάδα χρόνια. Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή μη δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές θα ίσχυε για τον εν λόγω Αφγανό και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

   Διαγραφή
  3. Φιλε 11.30. Ο αποπανω 5.38 πεταει δηθεν αθωα την μπαλα στο γηπεδο της αφασιας, ανηκει σε αυτους τους προοδευτικους που δηλωσαν δημοσια οτι το πακιστανικο καθηκι που σακατεψε την Μυρτω ηταν σε ..στερηση λογω ...ραμαζανιου [ορα Δανικας] αρα ..δικαιολογημενος !! 'Κατα-καμμενο' το αυτονοητο αλλα δεν φταιει, ετσι τον εμαθαν ΜΜΕ κ' -λοιπες δημοκρατικες δυναμεις- 20+ χρονια τωρα και αυτος το καταπιε αμασητο. Η περιπτωση δεν επιδεχεται θεραπεια.

   Διαγραφή
  4. @11:30

   Οταν ο Βαζέχα ήρθε στην Ελλάδα, η πολωνία δεν ήταν στην ΕΕ, αν δεν κάνω λάθος. Το ίδιο και η Βουλγαρία, και η Ρουμανία.

   Οσο για τον Αφγανό χωρίς χαρτιά κλπ, μάλλον δεν ξέρεις τι λες, συγγνώμη που στο λέω

   Διαγραφή
  5. @8:39
   'Οταν ο Βαζέχα ήρθε στην Ελλάδα και η Πολωνία δεν ήταν στην ΕΕ δεν μπορούσε να ψηφίζει, τώρα μπορεί. Τι δεν καταλαβαίνεις; Για τον Αφγανό δώσε μου τα φώτα σου φωτεινέ παντογνώστη.

   Διαγραφή
  6. Είστε πραγματικά ΤΟΣΟ βλάκες; Ποιος νόμος επέτρεπε σε παράνομο μετανάστη να ψηφίζει;
   Άντε ρε ψεκασμένοι που αναμασάτε ότι σας σερβίρει κάθε εθνικόφρων πατριδοκάπηλος... Διαβάστε πρώτα το νόμο του Ραγκούση και μετά μιλήστε...
   Σαν τα μούτρα του Σαμαρά είστε που αρνιόταν την ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών που νιώθουν Έλληνες κι έχουν ελληνική συνείδηση αλλά τον Αντετοκούμπο τον ελληνοποίησε με το έτσι θέλω για να φωτογραφηθεί δίπλα του...
   Και όπως είπε και η νεολαία του ΠΑΣΟκ, αν υπήρχαν διαφωνίες, μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις στο νόμο, όχι κατάργησή του.

   Διαγραφή
 4. Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζω τον ΓΑΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς εκεί φτάσαμε να μην μπορούμε να ψηφίσουμε αυτά που πιστεύουμε. Μεγάλη κατρακύλα στις ηθικές μας αρχές, υπάρχουν μεν δεν αντιπροσωπεύονται δε.

   Διαγραφή
 5. δεν υπαρχει παραπολιτικε πασοκ βαγγελη γιωργου κλπ.υπαρχει μονο πασοκ σκετο.οσο γρηγορα το καταλαβεις τοσο κερδισμενος θα βγεις.σε κοβω και να εχει και ψυχολογικο προβλημα η ετσι μου φαινεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 6. Έκτακτο Συνέδριο για να εκπαραθυρωθεί από την ηγεσία ο Βενιζέλος με την κλίκα του.
  Τώρα,πριν απ'το Μάιο.Μετά,θα είναι αργά.Θα έχει υποστεί τόσο συντριπτικό εκλογικό πλήγμα το ΠΑΣΟΚ,που δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
  ΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ στηρίζει Βενιζέλο ΣΗΜΕΡΑ; Μια μικρή μειοψηφία είναι.
  Μα είναι δυνατόν να βλέπω τον Ραγκούση εκτός ΠΑΣΟΚ,τον Καστανίδη και τον Μπεγλίτη να μιλάνε με τη ΔΗΜΑΡ,τον κόσμο της παράταξης να έχει γυρίσει την πλάτη και να κοιτάει αλλού;
  Η αναμονή είναι καταστροφική!! Τι κάνει ο Σαχινίδης;Ο Παπουτσής; Ο Καρχιμάκης; Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή