Ραγκούσης: Κακοποιούν την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κατάντια να θεωρούνται εμμονές οι αρχές

10.2.14

Παραθέτω σημερινή δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση μέσω του Facebook για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, για την ψήφο των ομογενών και των μεταναστών και για τη μείωση του ελέγχου του μαύρου χρήματος στις προσεχείς εκλογές:

Πρώτον: η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει κανονικό κράτος όσο δεν σέβεται τους κανόνες.
Και αν μιλάμε για κανόνες, ξεκινάμε από τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας, με πρώτο το θεσμικό πλαίσιο, των εκλογών.

Πριν τέσσερα χρόνια, κατά την επεξεργασία του Καλλικράτη, προωθήθηκε και ψηφίστηκε μια μείζων μεταρρύθμιση, η διενέργεια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Το προφανές δηλαδή που υπακούει στην κοινή λογική.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του κανόνα αυτού , η κυβέρνηση προωθεί ανερυθρίαστα την καταστρατήγησή του.

Στην αρχή επιχειρήθηκε με έναν παιδαριώδη τρόπο να θεωρηθεί ως μια "λύση" που επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Όταν από παντού ακούστηκαν οι εξοργισμένες φωνές της αποδοκιμασίας μιας προφανούς παρανομίας, επιλέχθηκε η λύση της αλλαγής του Καλλικράτη και της νομοθέτησης της δεύτερης Κυριακής.

Ο νόμος είναι σαφής και το μόνον που επιδιώκουν είναι να τον αλλάξουν. Όχι με επιχειρήματα αλλά μόνον με προσχήματα περί αποσαφήνισης και μείωσης του φόρτου δουλειάς. Προσχήματα που απλώς καθιστούν την αυτογελοιοποίησή των εμπνευστών της τροπολογίας ακόμη πιο πρόδηλη.
Καταπατούν τους κανόνες, με μόνο γνώμονα ότι νομίζουν πως μπορούν να αντλήσουν ένα μικροκομματικό πλεονέκτημα.

Μα αυτή ακριβώς η περιφρόνηση των κανόνων και αρχών είναι που χρεοκόπησε τη χώρα και που οδήγησε στην καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Έτσι καταντήσαμε στη χώρα μας να θεωρούνται οι αρχές, εμμονές. Την ίδια στιγμή που η παραβίαση των κανόνων, η πελατειακή φαυλότητα, η μικροκομματική μεταχείριση των θεσμών επικρατούν ως εθνική ιδεολογία.

Αν η Βουλή συνεργήσει σε αυτό το θεσμικό και μικροπολιτικό ανοσιούργημα θα έχει επιφέρει τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα ελάχιστη αξιοπιστία του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Για τους βουλευτές του σημερινού ΠΑΣΟΚ - που χάρη σε αυτούς μαζί και στους προκατόχους τους νομοθετήθηκε ο Καλλικράτης το 2010 - η πολιτική δοκιμασία είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη, δεδομένου οτι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν συνιστά ούτε μνημονιακή υποχρέωση αλλά ούτε καν σημείο της γραπτής "κυβερνητικής" συμφωνίας.

Με ποιό λοιπόν ηθικό και πολιτικό έρεισμα θα οδηγήσουν χιλιάδες ικανότατα και σημαντικά στελέχη, - δημάρχους, περιφερειάρχες, συμβούλους που στήριξαν τις πιο μεγάλες θεσμικές καινοτομίες - θα τους οδηγήσουν στο εκλογικό θυσιαστήριο σαν σύγχρονες Ιφιγένειες, αφήνοντάς τους σχεδόν όλους εκτός δεύτερου γύρου. Διότι αναμφίβολα προκειμένου να κρυφτούν και να διασωθούν όσοι νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν την λαϊκή ετυμηγορία, θα έχουμε μια " αυτοδιοικητική γενοκτονία ". Οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί δεν θα κριθούν για το σχέδιό τους και τις πολιτικές που άσκησαν στο Δήμο ή την Περιφέρειά τους αλλά για τις ανερμάτιστες κυβερνητικές πολιτικές.

Θα πρόκειται για μια άδικη " αυτοδιοικητική γενοκτονία " που με τη σειρά της όμως θα τιμωρήσει τους εμπνευστές της γιατί είναι βέβαιο οτι και ως παράταξη, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, άρα και οι 58, θα πληρώσουν μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνον με τον οριστικό ευτελισμό τους ως μεταρρυθμιστικής δύναμης που λειτουργεί θεσμικά, αλλά και με ποσοστά εκλογικού εκμηδενισμού και πολιτικής ταπείνωσης. Ο λαός,αργά ή γρήγορα, τιμωρεί εκείνους που προσπαθούν να τον εξαπατήσουν με κουτοπόνηρες επιλογές και πρακτικές.

Δεύτερον: αναφορικά με την ψήφο ομογενών και μεταναστών γνωρίζουν πως η νομική προστασία των δημοτικών εκλογών δεν απαιτεί απαραίτητα νομοθετική αλλαγή η οποία ολοκληρώνει την τραγική οπισθοδρόμηση της χώρας εκεί που οδηγεί η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και του "δικτύου 21" που διαφεντεύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ κατόπιν της απόφασης της πλειοψηφίας του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να παγώσει τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών με εγκύκλιό της κι όχι με νομοθετική ρύθμιση, σήμερα επιχειρεί, κατ' επίκληση της ίδιας απόφασης του ΣτΕ, να αποκλείσει από τις δημοτικές εκλογές τους ομογενείς και τους μετανάστες όχι με εγκύκλιο αλλά καταθέτοντας τροπολογία με την οποία καταργούνται οι σχετικές διατάξεις. Γιατί;

Για το σημερινό ΠΑΣΟΚ ο νομοθετικός αποκλεισμός των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών από τις δημοτικές εκλογές του 2014 θα έπρεπε να έχει ως προαπαιτούμενο,τουλάχιστον, την ομόφωνη κυβερνητική εξαγγελία και δέσμευση της ΝΔ ότι στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση θα συμπεριληφθεί η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Άλλωστε είναι νωπές οι δημόσιες τοποθετήσεις σημερινών βουλευτών, πρώην υπουργών, της ΝΔ υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας χωρίς δημόσια σχετική δέσμευση για την συνταγματική αναθεώρηση συνιστά άνευ όρων παράδοση στην εθνικιστική δεξιά.

Τρίτον: ο νόμος 3870 /2010 για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δέχεται ένα καίριο πλήγμα.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, μειώνονται τα επίπεδα προστασίας και ουσιαστικών εγγυήσεων οτι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί, που πλέον διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ (λ.χ. ΕΣΠΑ ) θα ελεγχθούν και θα αποστασιοποιηθούν από τις εστίες προεκλογικής διαφθοράς.

Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς όταν σημερινός Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά ως υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του 2010 ενώ παραβίασε τον Νόμο 3870 - όπως αποφάνθηκαν οι ανεξάρτητες δικαστικές επιτροπές ελέγχου που πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν με τον ίδιο νόμο - στη συνέχεια ουσιαστικά αμνηστεύτηκε με περυσινή τροπολογία νύχτας της κυβέρνησης της οποίας είναι σήμερα μέλος.

Υ.Γ. Η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά θα κατέλθει και το τελευταίο σκαλοπάτι κακοποίησης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και των θεσμών, εάν προχωρήσει στο πρωτοφανές "κοινοβουλευτικό ριφιφι" και με ρουσφετολογική τροπολογία λίγο πριν την ψηφοφορία της εν λόγω τροπολογίας προωθήσει και την δημιουργία νέων δήμων. Θα έχει θεσπίσει μια ακόμη εξαίρεση καταργώντας έτσι έναν ακόμη κανόνα.

30 σχόλια:

 1. Στη κοινοβουλευτική δημοκρατία οι πολιτικοί εκλέγονται, δεν διορίζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άποψη μπορούν να έχουν όλοι, διορισμένοι ή εκλεγμένοι, ευτυχώς. Ο τρόπος που έγινε βουλευτής δεν είναι επιχείρημα κατά της άποψής του.

   Διαγραφή
  2. @Προφανέστατα. Και γι'αυτό δεν του αμφισβητώ το δικαίωμα της άποψης. Εκείνο δα έλειπε! Όμως η άποψη του προβάλλεται σαν ιδιαίτερου βάρους. Οφείλουμε λοιπόν να θυμίσουμε με ποιο τρόπο απέκτησε αυτό το ειδικό βάρος η άποψη του. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κρίση όλων μας. Πάντως είναι σίγουρο ότι στη κοινοβουλευτική δημοκρατία το ανώτερο πολιτικό προσωπικό νομιμοποιείται σαν τέτοιο μόνο μέσα από την εκλογική διαδικασία. Και από αυτή τη διαδικασία-παρόλο ότι και πολλά χρόνια ήταν σε πάρα πολύ υψηλά πόστα και επανειλημμένα διορίστηκε και όταν ήρθε η ώρα αυτής της θεμιτής και αναγκαίας εκλογικής νομιμοποίησης τελικά δεν τα κατάφερε, παρόλο ότι βρισκόταν σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση σε σχ'εση με άλλους συνυποψηφίους του. Όλα αυτά σταθμίζονται, συνεκτιμώνται και οδηγούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την κρίση μας για το συγκεκριμμένο άτομο, για το οποίο καμιά εμπάθεια δεν με οδηγεί εναντίον του. Καθαρό, ατόφιο, πολιτικό σκεπτικό.

   Διαγραφή
  3. @1:12

   Πάμε πάλι: Το ζήτημα δεν είναι ο Ραγκούσης αλλά ο νόμος. Ποια σχέση έχει η εκλογική επιτυχία ή αποτυχία με την άποψη που γράφεται στο κείμενο; Απολύτως καμία Το παρελθόν και οι προθέσεις σταθμίζονται όταν είναι πιθανό να κρύβουν προσωπική εμπάθεια ή προσωπικό συμφέρον σχετικά με το ζήτημα, σαν την αλεπού του Αισώπου που έχασε την ουρά της στην παγίδα του κυνηγού και προσπαθούσε να πείσει μετά τις άλλες αλεπούδες πως χωρίς ουρά είναι καλύτερα για να μην νοιώθει μειονεκτικά η ίδια. Θα μπορούσες π.χ. να πεις πως ο Ραγκούσης ενοχλείται από τις αλλαγές γιατί ο νόμος ήταν δικός του και οι ορθές ενστάσεις συνταγματικότητας στο νόμο για τους μετανάστες δείχνουν πως δεν είχε κάνει καλή προπαρασκευαστική δουλειά. Παρεμπιπτόντως θεωρώ αυτή την κριτική απόλυτα δίκαιη. Η υπενθύμιση της εκλογικής του αποτυχίας είναι καθαρά και ατόφια εντελώς άσχετη με το θέμα δείχνει και καθαρή και ατόφια εμπάθεια γιατί ο μόνος λόγος να την αναφέρεις είναι για να μειώσεις το κύρος του ανθρώπου, ώστε να μειωθεί και το κύρος της άποψης (ad hominem επιχειρηματολογία).

   Διαγραφή
  4. @2:59μμ Σε βρίσκω απολύτως σωστό. Αασφαλώς και θέλω να αποδομήσω το κύρος ενός ανθρώπου που το δανείστηκε από κάποιον άλλο που επίσης δεν τον αξιολογώ ικανό να το έχει καθότι κι εκείνος το κληρονόμησε. Οι απόψεις έχουν αξία και από ποιον εκφέρονται. Πολλοί εξέφρασαν διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις σε πολλά. Μίλησαν για πατρίδα, για οικογένεια, για αγάπη, για περιβάλλον. Δεν ήταν όμως όλοι αυτοί αντάξιοι των ιδεών πάνω στις οποίες σπακουλάρησαν. Το να υπερασπίζεται τον κοινοβουλευτισμό ο Γι'αννης Ραγκούσης-όντας προβεβλημένος πολιτικός άνδρας-αλλά ο ίδιος εν τοις πράγμασι να μην τον έχει εφαρμόσει για τον εαυτό του εμένα με χαλάει. Και με χαλάει όχι μόνο με το Ραγκούση αλλά και όσους είχαν ανάλογη καριέρα και πορεία. Όμως ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι διακριτικοί και σεμνοί και δεν χρησιμοποιούν τις μεγαλοστομίες του και γι'αυτό δεν χρειάζεται να τους θυμίσω τίποτα, αντίθετα εκτιμώ τη σιωπή τους σαν το ακριβό χρυσάφι του ήθους τους- η περίπτωση του Γερουλάνου είναι ιδιαίτερα ενδεικτική.

   Διαγραφή
  5. @2:59
   Υπενθύμιση . Για να ακριβολογούμε το Πασοκ στην Β΄Αθήνας εξέλεξε : τον Ανδρέα Λοβέρδο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Μίμη Ανδρουλάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη . Οι δύο εξ ΄αυτών δεν είναι πλεόν στο Πασοκ . Μένει ο αδιάβαστος και ο Απόστολος Κακλαμάνης . Δυστυχώς δεν απέτυχε ο Ραγκούσης αλλά το Πασόκ (κατ΄αρχήν) .

   Διαγραφή
 2. το 'χουμε καταλάβει ότι το Σύνταγμα είναι πάνω απ΄τον Νόμο ή μπά? Επίσης γνωρίζουμε για την διάκριση των εξουσιών?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @12:26

   Επειδή το καταλαβαίνει, προτείνει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Άλλη ερώτηση;

   Διαγραφή
  2. Σωστά.Κοπτοραπτική στο σύνταγμα όποτε δεν μας συμφέρει δηλαδή...

   Διαγραφή
  3. @2.38 Mην ξεχνάς ότι το σημερινό σύνταγμα περιλαμβάνει και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Εχει προ πολλού ειπωθεί και έχει γίνει κοινώς αποδεκτό ότι χρήζει δραστικής αναθεώρισης.

   Διαγραφή
 3. πολύ σωστός ο ραγκούσης.

  όπως πάντα άλλωστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βρίσατε, λοιδωρήσατε , υποτιμήσατε , συκοφαντήσατε , κάψατε , φορέσατε κουκούλες . Μιλήσατε για Πινοσετ , Τσολάκογλου ,δωσίλογους , προδότες , Ζαππεια και Αργεντινές , καταγγελίες , αναθεωρήσεις , επανααναδιαπραγματεύσεις . Είπατε αδιανόητες τερατολογίες . Εκθρέψατε το τέρας και αυτό θα σας καταπιεί .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτοί που περιγράφεις είναι το τέρας .

   Διαγραφή
  2. 1.54 Ο Σκουρλέτης είσαι φίλε?

   Διαγραφή
  3. @7:09 ξέρεις να διαβάζεις ?

   Διαγραφή
 5. Δυστυχώς ο Ραγκούσης εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικάντη.

  ΠΡΩΤΟΝ, εάν ήθελε οι ευρωεκλογές να διεξάγονται την πρώτη Κυριακή των δημοτικών, ας το θέσπιζε ρητά ο ίδιος. Αλλά για ποιον μιλάμε, γι' αυτόν που έκανε τον Καλλικράτη ένα μνημείο ασάφειας.
  Τι, δεν είχε προβλέψει την...θεσμική εκτροπή; Όχι κύριοι, προφανώς το είχε προβλέψει, απλά δεν το θεώρησε τόσο σημαντικό για να θωρακίσει τη ρύθμισή του με ακριβολογία, όπως βαυκαλίζεται τώρα, που κάνει την τρίχα τριχιά για τυχοδιωκτικούς και πολιτικάντικους λόγους, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω εγώ, που δεν θα ψηφίσω κυβερνητικό κόμμα.

  Εγώ απορώ, αυτοί που λένε ότι δεν θα ψηφίσει ο κόσμος τη δεύτερη Κυριακή, άρα οι ευρωεκλογές θα έχουν αποχή, δεν καταλαβαίνουν ότι κατά μείζονα λόγο το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών με την αρχική ρύθμιση; Δηλαδή ποσο μυαλό χρειάζεται κανεις για να καταλαβει ότι θα είχαμε δημάρχους με λειψή νομιμοποιηση; Μια η άλλη είναι, εξυπνοπούλια μου.

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κάνει πως δεν γνωρίζει τη νομοθετική διαδικασία, σαν να είναι άσχετος, και όχι επί 2 χρόνια υπουργός εσωτερικών. Τουλάχιστον δεν κάνει την ανεκδιήγητη δήλωση Παπανδρέου, για κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή θέλει να γίνει δημόσια δέσμευση για την... αναθεώρηση του συντάγματος, που βρίσκεται τουλάχιστον 5 χρόνια μακριά; Πόσο πολιτικά άκυρη είναι μια τέτοια τοποθέτηση 90 μέρες πριν από τις εκλογές;

  Επίσης, δήθεν αναρωτιέται για ποιο λόγο η αλλαγή δεν γίνεται με εγκύκλιο και γίνεται με τροπολογία! Λες και δεν ξέρει ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών τα θεσμικά διακυβεύματα και τον κίνδυνο ακύρωσης των εκλογών. Συγκρίνει μια ατομική διοικητική πράξη, όπως τη χορήγηση ιθαγένειας, με μια βασική δημοκρατική διαδικασία! Έλεος κύριε Ραγκούση. Θυμηθείτε πώς κόντεψαν να ακυρωθούν οι εκλογές λόγω της απογραφής.

  ΤΡΙΤΟΝ: Στη συγκεκριμένη δήλωση δεν έκανε σχόλιο για τη σταυροδοσία των ευρωεκλογών. Την έκανε μετά, ταυτόχρονα με τη φίλη του τη Διαμαντοπούλου. Φυσικά την καταδίκασε, γιατί λεει ότι θα υπάρξουν μιντιακές εξαρτήσεις με την τεράστια εκλογική περιφέρεια τω 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων...Ενώ η υπουργάρα, που δεν τόλμησε/μπόρεσε/θέλησε να σπάσει τη Β Αθηνών των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, με τις δεδομένες οικονομικές εξαρτήσεις, έχει προφανώς αμόλυντο κούτελο και ήσυχη συνείδηση.

  Ο Ραγκούσης ήταν καλούτσικος μια φορά. Τώρα έχει δυστυχώς ξεπέσει και έχει γίνει κι αυτός πολιτικάντης του σωρού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 2.29, Καλή η Θεωρία σου και το κατεβατό αλλα ειμαστε και εμεις εδώ παρών και θα τόν κρίνουμε. Ευχαριστουμαι αλλα δεν θα πάρουμε. Τέλος, κανεις μπαμ απο μακρυά εξ ονόματος ποίου κάνεις το κυρηγμα.

   Διαγραφή
  2. @ 2:29,1:12, 2:59(περί του ιδίου πρόκειται)
   Μεγάλο ζόρι τραβάτε με τον Ραγκούση, αγαπητέ κύριε. Μεγάλο.
   Αν είναι τόσο ασήμαντος όσο τον περιγράφετε ή αν ακόμη δεν δικαιούται δια να ομιλεί, γιατί δεν αντιπαρέρχεσθε τα λεγόμενά του, αλλά κάθεστε και γράφετε ουρανομήκη καταβετά για να τον αντικρούσετε; Στο κάτω κάτω της γραφής, εκτός πολιτικής σκηνής είναι, δεν ανήκει σε κόμμα, δεν απειλεί κανέναν. Γιατί έπρεπε να διαθέσετε τόσο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να τον κατακεραυνώσετε;; Δεν νομίζετε ότι έτσι του προσδίδετε μεγαλύτερη αξία απ΄όση πραγματικά διαθέτει; Στο τέλος θα τον κάνετε ήρωα με την εμπάθειά σας.
   ΄Αραγε, ανάλογο σχολιασμό και αντίστοιχες επιθέσεις έχετε εξαπολύσει και σε άλλους κοινοβουλευτικούς ΄Ανδρες και μάλιστα εκλεγμένους (μια και ο Ραγκούσης πάσχει και από αυτό το setback), κάθε φορά που αμολάνε την κοινοβουλευτική τους παπάντζα ή κάθε φορά που κατηγορούνται για κάποιο σκάνδαλο ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά;
   Μόνο με το Ραγκούση ξέρετε να τα βάζετε;
   Οι άλλοι στο απυρόβλητο; Λογικό.
   ΄Αξιος ο μισθός σας. Αν ανήκετε και στη ΝΔ (που έτσι υποθέτω) και νομίζετε ότι έτσι εξυπηρετείτε και τον deputy σας, τόσο το χειρότερο για σας. Πολύ γρήγορα θα το καταλάβετε.

   Διαγραφή
  3. @3:28

   Κανένα ουσιαστικό επιχείρημα έχεις να πεις ή σου αρέσει το κυνήγι μαγισσών; Αν εγώ, που δήλωσα ότι ΔΕΝ στηρίζω δικομματική, κάνω μπαμ εξ ονόματος ποίου κάνω κήρυγμα, για εσένα που δεν έχεις επιχειρήματα, τι να πει κανείς άραγε;

   Διαγραφή
  4. Είμαι ο αρχικός σχολιαστής. Καμία εμμονή δεν έχω με τον Ραγκούση αγαπητοί μου. Ίσα ίσα που τον στήριζα και παλιά... Τώρα που έχει μαλώσει με όλον τον κόσμο (και με το ΠΑΣΟΚ, και με τους 58) δεν έχω κανένα λόγο να τον πολεμήσω. Απλά θλίβομαι για την κατάντια του ανδρός και εξανίσταμαι για την ουσία των τωρινών θέσεών του.

   Και επειδή ήμουν χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, ξέρω πολύ καλά τα επιχειρήματα για πληρωμένους σχολιαστές, άξιος ο μισθός σου, κλπ. γιατί και εγώ τα χρησιμοποιούσα. Ώσπου κατάλαβα πόσο ηλίθια είναι.

   Εν πάση περιπτώσει, ένα αντεπιχείρημα δεν έχω ακούσει. Όλα τα υπόλοιπα, δείχνουν πολλά για το ποιόν όσων οπαδών της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης της έχουν απομείνει. Την οποία έχω εγκαταλείψει για πιο φιλελεύθερες, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Καμία σχέση με ΝΔ και με οποιονδήποτε deputy.

   Διαγραφή
  5. Διαβαζω και κρινω, κραταω και πεταω, αδιαφορω ή ιντριγκαρομαι απο τα αρθρα που διαβαζω δεν γραφω κατεβατα που υποδηλώνουν σκοπιμοτιτα καθ'υπαγορευση διευθυντηριων και επιτελιων. Καταλαβαινομαστε νομιζω....
   Περασαν οι καιροι που εβγαζαν το ψωμι τους με αυτο τον τροπο οι εκγαθετοι γιατι ο κοσμος εχει ξυπνησει τελειως (οχι αρκετα) και δεν τσιμπαει πλεον.

   Διαγραφή
  6. @ 5:31 (αρχικό σχολιαστή)
   Δεν χρειάζεται κανένα επιχείρημα. Ο Ραγκούσης έχει τεράστιο έργο να επιδείξει κατά τη διάρκεια μιας πολύ σύντομης υπουργικής θητείας. Αν δεν το γνωρίζετε, να πάτε να το μάθετε. ΄Ολος ο κόσμος το γνωρίζει και απολαμβάνει εκτίμησης από όλους: δεξιούς,αριστερούς, φιλελεύθερους. Αν η δική σας προσωπική σας μικροψυχία δεν το αναγνωρίζει, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό μας. Αν νομίζετε ότι έχουμε την όρεξή σας να γράφουμε κατεβατά για να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα, χάνετε το χρόνο σας.

   Διαγραφή
  7. @4:20μμ Ο 1:12 και 2:59-που είμαι αυτός που γράφει αυτό το σχόλιο-καμία σχέση δεν έχει με τον 2:29 με τον οποίο άλλωστε με χωρίζει μια βασική διαφορά: ποτέ μου δεν θεώρησα τον Ραγκούση σαν κάτι αξιόλογο ούτε καν σαν "καλούτσικο".

   Διαγραφή
 6. @@@@@@@@@@@@@
  Από το Σαμαρά και το κολλητήρι του το Βενιζέλο δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο .
  Τους ξέρουμε τους μάθαμε ?
  Θα φανεί στις επερχόμενες εκλογές . οψόμεθα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αληθεια πως καταληγουμε στο (αβελτιστο) συμπερασμα υστεροβουλης μεθοδευσης,οτι δηλαδη η τροπολογια που εισαγει τη σταυροδοσια στις ευρωεκλογες,συμφερει αποκλειστικα κι απολυτα τα κομματα ΝΔ,ΠΑΣΟΚ της συγκυβερνησης και οχι και τα κομματα της συμπολιτευσης;

  Οσο για τον κ.Ραγκουση εχει καταστει προφανες σε ολους πλεον,πως το προσωπικο του εγχειρημα ("Καλλικρατης") ειναι συμμετρικο ως προς τις (πεπερασμενες)πολιτικες ικανοτητες του ανδρος,και νομοτελειακα οδηγειται σε "ξηλωμα".Τωρα αν σ'αυτο το "ξηλωμα" εντοπιζονται και ιχνη εκδικητικης μανιας απο Σαμαρα και Βενιζελο,ΟΚ,αποδεκτο.
  Το γενικο συμπερασμα δεν αλλαζει παντως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. O Καλλικράτης είτε σ' αρέσει είτε όχι ήταν από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις. Το ξήλωμα του είναι απλά υστερόβουλο και εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτή είναι η μόνη νομοτέλεια της χυδαίας πολιτικής μας ζωής. Η ντροπή ανήκει σ' αυτούς που το ξηλώνουν και αυτό δεν μειώνει καθόλου το Ραγκούση.

   Διαγραφή
  2. Δύσκολα μπορώ να θυμηθώ να έχω διαβάσει πιο σοφιστικέ σχόλιο εδώ μέσα. Φοβερή συγκρότηση. Τέτοιοι σχολιαστές κάνουν τα ποιοτικά μπλογκ! Υποκλίνομαι όχι μόνο στο απαράμιλλο στυλ αλλά και στον όντως διαλεκτικό τρόπο σκέψης.

   Διαγραφή
 8. εξαιρετικός ραγκούσης. εγώ βέβαια στη θέση του θα τα χωνα χοντρά και στους ρεζίληδες τους δικαστές. πιο στημένη απόφαση από αυτή για το νόμο της ιθαγένειας δεν έχει υπάρξει. μετά από αυτή άλλωστε οι εμπνευστές της ανταμείφθηκαν δεόντως. αυτά είναι γνωστά για τους παροικούντες. οι υπόλοιποι ας έχουν την ψευδαίσθηση περί "διάκρισης εξουσιών" και δήθεν σοβαρής επιχειρηματολογίας του στε. στην πραγματικότητα αυτοί που παραβίασαν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εγγράφεται στο συνταγματικό κείμενο υπήρξαν οι 24 από τους δικαστές του ανώτατοι δικαστηρίου. ευτυχώς υπήρξαν άλλοι 14 που έσωσαν την τιμή τη δική τους και της δικαιοσύνης...

  υ.γ. παρατηρώ μια συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από ορισμένους σχολιαστές προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. μα κράζουν από μακριά ότι είναι στημένοι. τουλάχιστον οι περισσότεροι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. α, και κάτι που ξέχασα! όσο και να προσπαθούν οι κακομοίρηδες του βενιζέλου η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. τίποτα δεν τους γλυτώνει πια. μετά τη φάρσα των 58 μένουν τραγικά μόνοι. κι ας γράφουν μετά μανίας στην παραπολιτική βρίζοντας τον ραγκούση και τον γαπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μακράν ο σοβαρότερος πολιτικός εδώ και χρόνια.

  Θ.Τ. ( Στηρίζω τις πολιτικές ΘΕΣΕΙΣ και ΣΤΑΣΕΙΣ του "προδότη"
  ( αυτό γιά τον "λεβέντη" υποκλοπέα της υπογραφής Θ.Τ. )

  ΑπάντησηΔιαγραφή